HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İngiltere Ukrayna ordusunu eğitecek

Başbakan David Cameron, danışmanlık ve eğitim hizmeti vermek üzere 75 İngiliz askerinin Ukrayna'ya gideceğini açıkladı. Askeri desteğin Moskova'ya "Batı Kiev hükümetinin yanında durmakta kararlı" mesajı verdiği yorumu yapılıyor.

İngiltere Ukrayna ordusunu eğitecek

İngiltere Ukrayna'ya, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla savaşan askerleri eğitmek üzere birlik göndereceğini açıkladı. Başbakan David Cameron, danışmanlık ve eğitim hizmeti verecek birliğin önümüzdeki birkaç hafta içinde Ukrayna'ya gideceğini söyledi.

Buna göre 75 İngiliz askeri dört grup halinde Ukrayna'ya gidecek ve çatışma bölgesine ilaç, taşıma, istihbarat ve askeri destek sağlayacak.

Cameron'ın konuşması sırasında Rusya yanlısı ayrılıkçılar bir açıklama yaparak, Doğu Ukrayna'daki ağır silahları, ateşkes kapsamında geri çektiklerini belirttiler. Ancak Kiev, ayrılıkçıların açıklamalarına şüpheyle yaklaşıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, ayrılıkçıların ağır silahları stratejik olarak önemli olan Mariupol limanına taşımasından endişelendiğini söylüyor ve "Sınırdan geçen her şey - paralı askerler, silahlar, ağır silahlar, her şey - Rusya'dan geliyor. Böyle gelişmiş füze savarları ya da benzer silahları nereden alacaksınız? Ben bu duruma şüpheyle yaklaşıyorum ve çoğu zaman da bu silahlar, modern Rus silahları oluyor" dedi.

Cameron konuşmasında ateşkese de vurgu yaparak, ayrılıkçıların ateşkesi ihlali halinde Rusya'ya yaptırımların artacağını söyledi.

Rusya'ya 'Kiev'in yanındayız' mesajı

BBC savunma muhabiri Jonathan Marcus, ilk defa eğitim amaçlı bir birliğin Ukrayna'ya gideceğine dikkat çekiyor.

ABD'nin de eğitim hizmetine birkaç hafta içinde başlayacağını kaydeden Marcus, "ABD ve İngiltere öncülük ettiğinde, diğer NATO ülkeleri de onları takip edecektir" yorumunda bulunuyor.

BBC muhabiri, bu eğitimlerin Moskova'ya "Batı Kiev hükümetinin yanında durmakta kararlı" mesajı verdiğini söylüyor.

Şimdilik Ukrayna'ya silah satma gibi bir gündemin olmadığını ve Cameron'ın da bunu vurguladığını belirten Marcus, "Ancak ateşkes sekteye uğrarsa, Washington silah tartışmalarını yine gündeme getirecektir" diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler