HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail'de ırkçılık karşıtı protesto

İsrail'in Tel Aviv kentinde Etiyopya asıllı Yahudiler, "polis şiddeti ve devletin ırkçı uygulamaları" nedeniyle protesto gösterisi düzenledi.

TEL AVİV (AA) -Şehrin en işlek yerlerinden Rabin Meydanı'nda toplanan yüzlerce gösterici, Mayıs ayında Etiyopyalı bir askeri döven polislerden henüz hesap sorulmamış olmasına tepki gösterdi.

Polisin, göstericileri meydandan çıkarmak istemesi üzerine gerginlik yaşandı, çıkan olaylarda bazı göstericiler hafif şekilde yaralandı.

İsrail Emniyet Sözcüsü Micky Rosenfeld, yaptığı yazılı açıklamada, olaylarda 15 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Rosenfeld, polis birimlerinin Rabin Meydanı ve çevresinde beklemeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Etiyopya asıllı bir İsrail askerinin, polis tarafından dövülme görüntülerinin Mayıs ayında ortaya çıkmasının ardından ülkede tansiyon yükselmişti. Binlerce Etiyopya asıllı Yahudi, Tel Aviv ve Kudüs'te gösteriler düzenlemiş, bazı ana yolları kapatmıştı.

- Etiyopya Yahudileri

İsrail'de yaşayan on binlerce Etiyopya asıllı Yahudi'nin büyük çoğunluğu, 1984 ve 1994'teki Musa ve Süleyman adı verilen iki operasyonla ülkeye getirilmişti. Dan kabilesinin soyundan geldikleri belirtilen Etiyopya asıllı Yahudiler, "Beta İsrail (İsrail Evi ya da İsrail toplumu) ismiyle de biliniyor. İsrail'deki sayıları 135 bin civarında olduğu belirtilen Etiyopyalı Yahudiler, devletin kendilerine karşı uyguladığı ayrımcılık, ırkçılık ve yoksulluktan şikayetçi. Ülkede yaşayan Etiyopya Yahudilerinin yarıdan fazlasının yoksul olduğu, ancak yarısının liseyi bitirdiği ifade ediliyor. İsrail vatandaşı Etiyopya Yahudilerinin öfkesinin sokağa taşmasının ardında, ülkeye geldiklerinden bu yana maruz kaldıkları "ırkçı ve ayrımcı" uygulamaların yattığı belirtiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler