HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail'den Türk hastanesi için bir ilk

Türkiye'nin Gazze'de yaptırdığı Türk hastanesine gidecek inşaat malzemelerinin geçişine izin verildi.

İsrail, Türkiye'nin yardımıyla Gazze'de yapılmakta olan hastande kullanılacak inşaat malzemelerinin geçişine izin vereceğini açıkladı.

Hastane projesi için ilk defa böyle bir izn veren İsrail'in bu hamlesi, Ankara-Tel Aviv arasında ilişkilerin normalleşmesi için yürütülen çabalar sırasında geldi.

Hastane tamamlandığında Filistinli ve Türk doktorlar birlikte görev yapacak.

Konuyla ilgili açıklama, İsrail üzerinden Gazze'ye girecek malların girişini ve koordinesini yürüten COGAT merkezinden geldi.

Yazılı açıklamada, "Savunma Bakanı Moshe Yalon, hükümet faaliyetleri koordinatörü Tuğgeneral Yoav Morcheday'ın tavsiyesiyle Gazze'de yapılan Türk hastanesinin yapımına yardımcı olmak ve desteklemek amacıyla inşaat malzemeleri, elektrik ekipmanları, telekomünikasyon ve sıhhi tesisat malzemelerinin girişine onay verdi" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin talebi olan toplam 500 kamyon inşaat malzemesinin yanı sıra 70 kamyon elektrik ve iletişim ekipmanının da girişine izin verildiği kaydedildi.

Açıklamada, şunlar belirtildi:
"Türk hükümeti 26 Nisan 2011'de, kendisine bağlı hükümet kuruluşu TİKA aracılığıyla İsrail ile herhangi bir koordinasyon yapmadan Gazze'de eski tarihi yerleşim yeri Netzarim'de hastane inşasına başladı. Hastane inşasında Türk hükümetinin İsrail ile inşaatın koordinasyonunu reddettiği için hastanede kullanılacak hammadde ve materyaller, tünellerden kaçak olarak getirilen yerli pazardan satın alınmıştır.

34 dönüm arazi üzerine inşa edilen hastane 160 yataklı olup 6 katlıdır. Proje bedelinin tahmini maliyeti 35 milyon dolardır. (Netanyahu'nun Türkiye ile ilişkilerin normalleşme görüşmelerini yürüten danışmanı) Ciechanover'in görüşmelerinde taraflar bu koordinasyon üzerinde anlaşmaya vardı. İlk talep Türk uzman personelin girişi ve tıbbi ekipmanın onayının izni oldu.

COGAT Mart 2013'te 25 Türk'ün girişine izin verdi ve 2014 yılının ilk çeyreğine kadar vizelerini uzattı. Buna ek olarak ayrıca COGAT, İsrail'de bulunan Türk temsilcisinin misyonun periyodik hareketinin koordinesini onayladı. Şu ana kadar 115 kamyon malzemenin İsrail'den Gazze'ye transferi koordine edildi."

En Çok Aranan Haberler