HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İtalya'da 'Bir anne belediye başkanı olabilir mi' tartışması

İtalya'nın başkenti Roma'da gelecek aylarda yapılacak belediye başkanlığı seçimlerinde olası adaylar arasında adı geçen, İtalya'nın Kardeşleri partisinin lideri Giorgia Meloni'nin hamile olması nedeniyle bu göreve uygun olup olmadığı tartışmaları başladı.

İtalya'da 'Bir anne belediye başkanı olabilir mi' tartışması

İtalya'nın başkenti Roma'da gelecek aylarda yapılacak belediye başkanlığı seçimlerinde olası adaylar arasında adı geçen, İtalya'nın Kardeşleri partisinin lideri Giorgia Meloni'nin hamile olması nedeniyle bu göreve uygun olup olmadığı tartışmaları başladı.

Eski başbakan Silvio Berlusconi ile Berlusconi'nin adayı Guido Bertolaso bir annenin belediye başkanlığı yapamayacağını söyleyince tepki çekti.

Kesin tarihi belirlenmeyen ancak Haziran ayında yapılması beklenen Roma Belediye Başkanlığı seçimlerine merkez sağın belediye başkanı adayı olarak giren Guido Bertolaso geçen Pazar günü yaptığı bir açıklamada "Meloni annelik görevini yapmalı. Bu bir kadının başına gelebilecek en güzel şey. Hayatının bu aşamasıyla ilgilenmesi gerekiyor" dedi.

Giorgia Meloni bu sözlere "Benden daha da zor koşullarda profesyonel işleriyle anneliği bir arada yürütmeyi başaran tüm diğer kadınlar gibi ben de harika bir anne olacağım" diye karşılık verdi.

Bertolaso'nun belediye başkanlığını destekleyen eski başbakan Silvio Berlusconi ise "Roma gibi korkunç durumda olan bir yeri yönetmek korkunç bir iştir ve bir anne kendini böyle bir işe adayamaz. Roma Belediye Başkanı olmak günde 14 saat ofiste ve dışarıda olmak anlamına gelir" diyerek tartışmaya katıldı.

Bertolaso ve Berlusconi'nin bu sözleri bugünkü gazetelerin birçoğunun manşetinde yer alırken siyaset dünyası ve sosyal medyadan da tepkiler geldi.

L'Unita gazetesi "Sessiz, evde ve mutfakta kal" başlığıyla eleştiride bulundu. Il Fatto Quotidiano da "Kadınlara göre bir ülke değil" manşetiyle çıktı. Libero gazetesi ise haberi "Anne ve belediye başkanı: Yapılabilir mi?" başlığıyla verdi.

Erkekler daha fazla bez değiştirsin

Başbakan Matteo Renzi konuyla ilgili sorulara "Elbette ki bir anne belediye başkanlığı yapabilir" diye yanıt verirken, Renzi'nin belediye başkanı adayı Roberto Giachetti de Twitter'a yazdığı mesajda "Kadınlara tavsiye verme konusunda bu kadar başarılı olan bu adamlar daha fazla çocuk bezi değiştirse burası daha güzel bir ülke olur" ifadelerini kullandı.

2014'te kendisi de hamileyken bakanlık görevine getirilen Kamu Yönetimi Bakanı Marianna Madia da "Katlanılmaz olan şey herkesin sana ne yapman gerektiğini söylemesi. Her kadın ne yapması gerektiğini kendisi bilecek güçtedir" dedi.

Tepkiler üzerine Bertolaso yeniden bir açıklama yaparak "Benimki bir şakaydı. Bir bardak suda fırtına koparıldı. Kimse beni kadın düşmanlığıyla suçlayamaz" dese de şöyle devam etti:

"Roma gibi bir kentin sorunlarını çözmek için 14 değil 20 saat çalışmak gerekir. Bir anne de bunu yapabilir ama ben inanıyorum ki hamilelik gibi bir dönem yaşayan bir kadın korunmalıdır ve sabahtan akşama kadar strese girmemelidir."

Sosyal medyada yapılan yorumlarda ise "Soru: Bunun yaşandığı ülkeyi/yılı tahmin edin: Belediye Başkanı adayı kadın rakibine evde oturup annelik etmesini söyledi. Cevap: İtalya/2016" gibi eleştiriler dikkat çekti.

Muhafazakar kanattaki İtalya'nın Kardeşleri partisinin lideri Giorgia Meloni, evlenmeden hamile olduğunu açıkladığı için de bazı kesimlerden tepki çekmişti. Meloni'nin hamile olduğunu, 30 Ocak'ta eşcinsel evliliklerine karşı düzenlenen "Aile Günü" gösterisinde açıklaması da tepkileri artırmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler