HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzey Kore dünyaya meydan okudu

Ocak ayında gerçekleştirdiği nükleer deneme nedeniyle Birleşmiş Milletler’in yaptırım kararı aldığı Kuzey Kore, Konsey’in bu hamlesinden sadece saatler sonra, dünyaya resmen meydan okudu.

Kuzey Kore dünyaya meydan okudu

Kim Jong-un yönetimindeki Kuzey Kore, ‘komşularına güç gösterisi’ olarak değerlendiren bir hamle yaparak, Japon Denizi’ne kısa menzilli mühimmat fırlattı.

Güney Kore Sözcüsü, Yonhap haber ajansına yaptığı açıklamada, fırlatma işleminin yerel saatle 10:00’da doğu kıyısındaki Wonsan kentinden gerçekleştirildiğini açıkladı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, fırlatılan cisimlerin 'füze, top veya roket' olabileceğini belirtti. Sözcü, fırlatılan şeyin ne olduğunu belirleme çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Kuzey Kore füzeleri ve roketleri için rutin olarak deneme atışları yapıyor fakat silah atışlarını ise daha çok uluslararası toplumun kararlarını kınama amacıyla gerçekleştiriyor.

Associated Press haber ajansının haberine göre Seul'de Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi'nden Profesör Yang Moo-Jin, Salı günkü adımı 'Pyongyang'ın BM yaptırımlarına düşük seviyeli bir yanıtı' olarak yorumladı.

BM'DEN KUZEY KORE'YE SERT YAPTIRIMLAR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'ye yönelik yeni uluslararası yaptırımlar getiren bir karar tasarısını onayladı. Bu kararla, Kuzey Kore'nin 20 yıl içindeki en sert yaptırımlardan bazılarıyla karşı karşıya kaldığı bildiriliyor.

Konsey kararı, Kuzey Kore'nin geçen ay bir nükleer silah denemesi yapması üzerine aldı. Yaptırımlar sonucunda ülkeye giden ve ülkeden gelen tüm kargo ürünleri denetlenecek, fazladan 16 kişi ve 12 kuruluş kara listeye alınacak.

Bunun dışında Kuzey Kore'ye tüm hafif silahların satışı yasaklanacak ve 'gayrı meşru faaliyetler' içine giren Kuzey Koreli diplomatlar ülke dışına çıkartılacak.

Karar üzerine bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, "Bugün, aynı fikirde olan uluslararası toplum, Pyongyang'a basit bir mesaj gönderdi: Kuzey Kore bu tehlikeli programları terk etmeli ve halkı için daha iyi bir yol seçmelidir" dedi.

ABD ve Kuzey Kore'nin uzun süredir müttefiki olan Çin, yeni yaptırımları yedi haftadır tartışıyordu.

Gün içinde Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin, ülkedeki insan hakları ihlallerini görüşen oturumlarına artık katılmayacağını açıklamıştı.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Su Yong, Konsey'i, "siyasallaşma, ayrımcılık ve çifte standartlılıkla" suçlamıştı.

Kuzey Kore kısa bir süre önce dördüncü nükleer denemesini yapmış, ardından da uzaya uzun menzilli bir füze fırlatarak pek çok ülke tarafından kınanmıştı.


Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler