HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Macron'a 'Beni s..... izin vermem' diyen Fransa Genelkurmay Başkanı istifa etti

Fransa Genelkurmay Başkanı Pierre De Villiers istifa etti. İstifa, bugün yerel saatle 09.30'da Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu. De Villiers, 13 Temmuz'da Fransız Meclisi Savunma Komisyonunda toplanan yaklaşık 50 milletvekili önünde hükümet konağı Bercy'den bahsederek, "Bercy'ye kendimi öptürtmem" demişti. 61 yaşındaki Pierre de Villiers, 2014'te Fransa Genelkurmay Başkanı olmuştu.

Ulusal Bastille Günü vesilesiyle konuşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ordu mensuplarına seslenerek, "Sizin reisiniz benim. Ordunun ve vatandaşlarımın önünde aldığım kararların arkasında durmasını bilirim. Kimsenin baskısı ve yorumuna ihtiyacım yok" diyerek Villiers'e cevap vermişti.

CUMHURBAŞKANI EMMANUEL MACRON'LA TARTIŞIYORDU

Pierre de Villiers, bir süredir bazı politikalarına itiraz ettiği Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la tartışıyordu.

Fransa'nın 40 yaşındaki en genç cumhurbaşkanı, Mayıs'ta göreve başladıktan hemen sonra bakanlıkların bütçelerinde büyük kesintiler yapacağını açıklamıştı.

Macron, Fransa Savunma Bakanlığının bütçesini de bu yıl 850 milyon euro azaltmayı planladığını duyurmuştu.

2014 yılından beri genelkurmay başkanlığını yürüten 61 yaşındaki de Villiers ise çoğu ekipman alımı kaleminden yapılan bu tasarrufları kabul etmeyeceğini söylemişti.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Son dönemdeki gelişmeler nedeniyle Fransa ve Fransa halkının korunmasını garantiye almak için gerekli gördüğüm savunma gücü sağlamlığını güvenceye alabilecek kişi olarak görmüyorum" ifadeleri kullanıldı.

Bunun bir sonucu olarak istifasını sunduğunu belirten de Villiers, istifasının Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kabul edildiğini belirtti.

MACRON, DE VILLIERS'İN YERİNE GELECEK KİŞİYİ BELİRLEDİ

Bu arada de Villiers'in istifasının ardından Macron yeni Genelkurmay Başkanı'nı atadı. Askeri kaynaklara dayandırılan haberde, bu ismin François Lecointre olduğu belirtildi.

De Villiers, 13 Temmuz'da Fransız Meclisi Savunma Komisyonunda toplanan yaklaşık 50 milletvekili önünde hükümet konağı Bercy'den bahsederek, "Bercy'ye kendimi öptürtmem" demişti.

Ulusal Bastille Günü vesilesiyle konuşan Cumhurbaşkanı Macron da ordu mensuplarına seslenerek, "Sizin komutanınız benim. Ordunun ve vatandaşlarımın önünde aldığım kararların arkasında durmasını bilirim. Kimsenin baskısı ve yorumuna ihtiyacım yok" diyerek Villiers'e cevap vermişti.

MACRON 'LİDERİNİZ BENİM' DEMİŞTİ

Pierre de Villiers, 12 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Savunma Konseyi'nde ve Parlamento Savunma Komisyonu'nda Macron'un kararını protesto etmişti.

Açık sözlü bir kişi olarak da bilinen Villiers'in konuşmasında Macron'a seslenerek, "Beni böyle s...... izin vermeyeceğim" dediği basında yer almıştı.

De Villiers, Facebook sayfasında da "Kimse gözü kapalı takip edilmeyi hak etmez" paylaşımında bulunmuştu.

Geçen hafta bir törende askerlere seslenen Macron ise "Lideriniz benim" demişti.


En Çok Aranan Haberler