HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Sarı toz'un ne olduğu Pazartesi anlaşılacak

İstanbul'da ABD konsolosluğu dahil bir dizi konsolosluğa gönderilen ve içinde 'sarı toz' bulunan zarflarla ilgili incelemeler yapılıyor. Sağlık Bakanlığı numune test sonuçlarının Pazartesi günü açıklanacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı bu sabah saatlerinden itibaren İstanbul'daki bir dizi konsoloslukta kapsamlı incelemeler yapılmasına neden olan, içi 'sarı toz' ile dolu zarflarla ilgili ilk açıklamasını yaptı.

ABD Başkonsolosluğunun yanı sıra, Kanada Konsolosluğuna da gönderilen sarı toz dolu zarflara 16 kişinin maruz kaldığı, bu kişilerin özel giysilerle Bakırköy Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji kliniğinde müşahede altına alındığı belirtildi.

Sarı tozun ne olduğu anlaşılana kadar 16 kişi izole bir ortamda tutulacak.

Yapılan açıklamada, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın yönlendirdiği Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) ekiplerinin Kanada Konsolosluğunda topladığı numunelerin Sağlık Bakanlığına ulaştırıldığı ve incelemelerin başladığı da ifade edildi.

Maddenin ne olduğuna dair açıklamanın Pazartesi günü yapılacağı ifade ediliyor.

Gün içerisinde Almanya ve Belçika konsolosluklarında da incelemeler yapılmıştı.

AFAD'dan yapılan açıklamalarda ise KBRN ekiplerinin hızla başkonsolosluklara sevk edildiği ve konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verildiği ifade edilmişti.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay çalışmaları olay yerinden koordine ediyor.

"Olay yerine ulaşan AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfları prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu. Zarftaki şüpheli maddeye maruz kalan ortam ve canlılar özel kimyasal temizleyicilerle dekontemine edildi.

"AFAD KBRN ekipleri olay yerinden alınan numuneleri Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti.

"Başbakanlık AFAD, 11 ilde bulunan AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerindeki KBRN ekipleri tedbir amaçlı hazır tutuluyor.

"Başbakanlık AFAD olay ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam ediyor"

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler