HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna'daki gelişmeler

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk Ukrayna'da geçen sene Ekim ayında işbaşına gelen hükümetinin ilk 100 gününü değerlendirdi.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk, kabine üyelerinin de katıldığı basın toplantısında görevde geldikleri 100 gün içinde yaptıkları faaliyetleri anlattı.

Basın toplantısında, Başbakan Yatsenyuk'un yanı sıra, Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Vyaçeslav Kirilenko, Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma ve İnşaat Bakanı Gennadiy Zubko, Maliye Bakanı Natalia Yaresko, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Ayvaras Abromawichus, Sosyal Politika Bakanı Pavlo Rozenko, Adalet Bakanı Pavlo Petrenko, Enformasyon Politika Bakanı Yurit Stets, Gençlik ve Spor Bakanı İgor Jdanov, Savunma Bakanı Stepan Poltorak, Eğitim ve Bilim Bakanı ASergey Kvit, Sağlık Bakanı Aleksandr Kvitaşvili, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı İgor Şevçenko, Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Vladimir Demçişin, Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Ziraat ve Gıda Bakanı Aleksey Pavlenko ve Devlet Bakanı Ganna Onişenko da hazır bulundu.

Başbakan Yatsenyuk, hükümet tarafından gerçekleştirilmekte olan reformlar olmazsa, ülkenin geleceğinin de olmayacağını kaydederek, gerçekleştirdikleri zorlu reformların yakın vadede kendilerine siyasi artı getirmeyeceğini vurguladı. "Biz nereye gittiğimizi çok iyi biliyoruz. Biz yarının uğruna bu adımları atıyoruz" ifadesini kullanan Yatsenyuk, Bakanlar Kurulu faaliyetini "G-7" ve Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD'nin de desteklediğini vurguladı.

Rusya'yı Lahey'e götüreceğiz

Yatsenyuk, Kırım'ın yasa dışı ilhakından ve doğuda kan dökülmesinden dolayı Rusya'yı uluslararası mahkemelere verme sürecini başlattıklarını kaydederek, "Biz, Kırım'ın yasa dışı ilhakı ilişkin tazminat için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Rusya'ya karşı yasal süreç başlattık. Terörle Mücadele Uluslararası Konvansiyonun ihlalinden dolayı Rusya'ya karşı bir yargı prosedürü başlatıldı. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığı, Donetsk ve Lugansk'ta kan dökmeleri, Ukrayna'dan Kırım'ı çaldığı ve uluslararası hukukun ihlalleri için Rusya'yı mahkemeye vereceğiz. Lahey Mahkemesi'nde süreci başlatacağız. Adalet Bakanlığını bu konuda kanıt ve delilleri toplaması konusunda görevlendirdik" ifadesini kullandı. Yatsenyuk, Minsk mutabakatının hayata geçirilmesinde de şüphelerinin olduğunu ifade ederek, "Minsk mutabakatının hayata geçirilmesinin verimli olmasına çok inanmak istiyorum, ancak buna inancım fazla değil" dedi.

Yatsenyuk ayrıca eski devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in ailesi ve çevresine ait 1,4 milyar doların devlete müsadere edilmesi konusunda savcılığa talepte bulunduklarını kaydederek, hükümetin mali denetleme kurumu üzerinden Yanukoviç'in ailesi ve yakınlarına ait 1 milyar 420 milyon dolara el konulduğunu hatırlatarak, bu paraların devlete müsadere edilmesi konusunda savcılığa talepte bulunduklarını hatırlattı. Yatsenyuk, Yanukoviç ve diğer eski yöneticilerin mülklerinin müsadere edilmesinin, ülke ekonomisine katkı sağlayacağını kaydederek, "Biz, işimizi yaptık, artık 1,4 milyar dolar müsadere edilmeli ve devlet bütçesine gönderilmelidir” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin de, hükümetin kurulmasından bu yana Avrupa Birliği'nden 100 milyon avro tutarında insani yardım aldığını belirterek, ayrıca Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklemeye yönelik gelişmiş ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan geniş kapsamlı destek aldığını söyledi.

NATO ile işbirliği

Klimkin, ülkesinin ayrıca her hangi bir askeri örgüte üye olmamasını öngören bağlantısızlık statüsünden resmen vazgeçtiğini kaydederek, Ukrayna'nın NATO ile işbirliğinin derinleştirilmesine ilişkin yasal altyapının oluşturulduğunu söyledi. Hükümetin doğu bölgelerinde barış ve istikrarı sağlamayı planladığını, ayrıca geçici olarak işgal edilen Kırım'ı geri almayı hedeflediklerini kaydeden Klimkin, günümüzde Ukrayna'nın desteklenmesine ilişkin Uluslararası konferansın yapılmasına yönelik hazırlıkların da sürdüğünü dile getirdi.

Maliye Bakanı Natalia Yaresko da, ülkenin mali sisteminde istikrarın sağlanması yolunda önemli adımlar atıldığına dikkat çekerek, "Ülkenin mali sisteminde istikrarın sağlanması, bütçe sisteminin serbestleştirilmesi yolunda önemli adımlar atıldı. Ayrıca, devlet bütçesi kabul edildi" dedi.

Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Vladimir Demçişin de, Avrupa Birliği ülkelerinden aldıkları doğalgaz miktarını son dönemde belirgin ölçüde arttırdıklarını kaydederek, bu çerçevede Avrupa'dan aldıkları doğalgazın günlük miktarını 60 milyon metreküpe çıkardıklarını ifade etti. Demçişin, ayrıca son dönemde ülkenin enerji altyapısının geliştirilmesi için 680 milyon dolarlık yatırım yapıldığını da sözlerine ekledi.

A.A.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler