HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

17 adımda sağlıklı beslenme çantası

Okul çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, onların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerinin temelini oluşturur. Fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin yaşlarına uygun olarak tamamlamalarında, sağlıklı ve dengeli beslenm

17 adımda sağlıklı beslenme çantası

Okul çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, onların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerinin temelini oluşturur. Fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin yaşlarına uygun olarak tamamlamalarında, sağlıklı ve dengeli beslenmeleri oldukça önemli olmaktadır.

Günümüzde çevremizi saran sağlıksız atıştırmalıklar, kızartma ve fast-food kültürü çocukları beslenme çantalarından ve evdeki sağlıklı atıştırmalardan uzaklaştırabilmektedir. Şişli Florence Nightingale Hastanesinden, beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan, 17 adımda doğru bir beslenme çantası hazırlamayı anlattı…


1-Günlük alınması gereken karbonhidrat, yağ, protein, sebze ve meyve dengesini sağlayın.


2- Her öğün dört ana besin grubundan besinler mutlaka menüde yer almalı.


3-Her öğünde uygun miktarlarda et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl ürünleri, sebze-meyve tüketmelidir.


4-Hazırlayacağınız değişik alternatifli sandviçler ile hem sağlıklı beslenmesini hem de tat duyusunun gelişmesini sağlayabilirsiniz.


5-Karışık sandviçlerin ayran veya taze sıkılmış meyve suları ile tüketilmesi daha sağlıklı bir menü ortaya çıkarmanızı sağlar.


6-Beslenme çantasında, hazır gıdaların tüketilmesi yerine, evde hazırlanabilen yiyecekler koyulmalıdır.


7-Çocuklar için hazırlanan sandviçlerin büyüklüğü porsiyon kontrolü için oldukça önemlidir.


8-Bu besinlerin hazırlanırken mutlaka besin güvenliğine ve hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir.


9-Belli sıcaklıklarda bozulacak yiyeceklerden uzak durun.


10-Unutmayın; et, süt ve peynir gibi protein zengini ürünler sıcağa karşı duyarlıdır ve oda sıcaklığında çabuk bozulurlar.


11-Besinlerin uygun koşullarda saklanması oldukça önemlidir. Ayrıca, pişirilmeden tüketilen bazı ürünlerden sebzelere mikroorganizma geçişi olabileceğinden ötürü, çiğ ve pişmiş besinleri aynı kaba koymadan, farklı kapları tercih ederek, beslenme çantası hazırlanmalıdır.


12-Hazırlama aşamasında et ürünleri ve sebzeler için ayrı doğrama tahtası ve bıçak kullanmaya ve besinleri uygun koşullarda saklamaya özen gösterin.


13-Elma ile ev poğaçasını aynı kaba koymak yerine, ikisini de ayrı ayrı kaplarda çocuğunuza vermelisiniz.


14-Meyve ve sebzeleri mutlaka, iyice yıkayıp, özellikle sebzeleri sirkeli suda beklettikten sonra, çantasına koymalısınız.


15-Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri, leblebi ve yağsız patlamış mısır gibi karbonhidratlı besinleri de çantalara ekleyebilirsiniz. Kuru erik, kuru kayısı e incirin hem taşımasın kolay olacaktır hem de çocukların için yemesi eğlenceli olacaktır.


16-Evde yapılmış anne keki ve poğaçası da yine çocuklar için oldukça sağlıklı olacaktır. İçerisinde süt, yumurta, peynir, kıyma ve kuru meyve ile çeşitlendirildiğinde besleyici değeri daha artacaktır.


17-Mutlaka bir küçük şişe suyu koymayı da ihmal etmeyin.


Beslenme çantası örnek menü:1.Peynirli gözleme-ayran-1 orta boy elma

2.Patatesli gözleme-salatalık-meyve suyu

3.Kaşarlı domatesli tost-süt4.Meyveli yoğurt-ceviz

5.Beyaz peynirli, yeşil biberli sandviç-ayran

6.3 adet kayısı-15 adet badem-1 kutu süt

7.1 kutu kefir-1 orta boy şeftali

8.Peynirli ev poğaçası-meyve suyu

9.Fıstıklı üzümlü ev keki-meyve suyu

10.Ispanaklı ev böreği-ayran

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler