HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu mezhepte fotoğrafçılık günah

Kanadalı genç fotoğrafçı Kelly Hofer, fotoğrafın günah olduğuna inanan, kendisinin de aralarında büyüdüğü 'Hutterite' mezhebinin insanlarını fotoğrafladı.

Bu mezhepte fotoğrafçılık günah

Kanadalı genç fotoğrafçı Kelly Hofer, fotoğrafın günah olduğuna inanan, kendisinin de aralarında büyüdüğü 'Hutterite' mezhebinin insanlarını fotoğrafladı.

Hıristiyan radikal reform yanlısı olan Anabaptistler'in mezheplerinden Hutterite'lar arasında büyümesine rağmen ilginçtir ki Hofer, mezhepte günah olarak kabul edilen 'fotoğrafçılık'la uğraşıyor.


Hofer, "Bana hep bunun günah ve hoş karşılanmayan bir şey olduğu söylendi" diyor. Bu 'hoş karşılanmayan' meslekten vazgeçemeyen Hofer, yaşadığı köyden ayrılmak zorunda kalmış.


Birçok mezhebin aksine bazı Hutterite'lar sınırlı kapasitede de olsa teknolojiye daha sıcak bakıyor.


Her evde kablolu internet bulunuyor ancak bu internet yalnızca çocukların kilometrelerce uzaktaki Hutterite öğretmenleriyle iletişime geçebilmeleri için kullanılıyor. Kameralar da yalnızca iş ve bina inşaatını belgelemek için kullanılabiliyor.


Bu muhafazakar köyde büyüyen Hofer, yaşadığı Manitoba'da 8 yaşından beri farklı işlerle uğraştı; bahçıvan yardımcılığı, ince ahşap işçiliği, elektrik otomotiv mühendis çıraklığı, su jeti operatörlüğü... Bu işleri yaparken nasıl fotoğrafçılığa merak sardığını Hofer da pek anlayamadı.


'Kimse fotoğrafçılık hakkında bir şey bilmiyordu' diyen Hofer'ın fotoğraf aşkı, 10 yaşındayken annesinin bir inşaatı belgelemek için aldığı bir kompakt kamerayla başladı.


Ara sıra ailesini, arkadaşlarını, komşularını fotoğraflayan Hofer, bazı muhafazakar kişiler tarafından kamerasına el konulabileceğiyle ilgili tehdit almaya başladı. Ve sonunda kamerasına gerçekten el konuldu.


Fotoğrafları sosyal medyada paylaştığı için yetkililerce çağırıldı ve kendisinden yolladığı fotoğrafları silmesi istendi. Ancak Hofer fotoğrafları silmedi çünkü o, diğer insanların kendi topluluğunu anlamasını istiyordu.


Yaşadıklarını anlatan Hofer, "Hala insanlara kendi insanımı öğretmeye çalışıyorum. Her yerde Hutterite'leri görüyorsunuz, ama onların kim olduğunu kimse bilmiyor” diyor.


Hofer, 2 yıl önce henüz 19 yaşındayken fotoğrafa olan aşkını sürdürebilmek adına ailesinden ayrılmak zorunda bırakıldı.


Elbette Hofer, her şeyi bırakıp gitmeden önce dış dünyaya kapalı, muhafazakar olan bu Hıristiyanlar'ın fotoğraflarını çekmeyi başardı.


Muhtemelen Hofer, bu mezhebi içeriden bir insan olarak fotoğraflayan tek fotoğrafçı.








          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler