HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuğu okula hazırlamanın 10 yolu

Bir yaz tatili daha sona eriyor. Milyonlarca ailede okul telaşı yaşanıyor.

Çocuğu okula hazırlamanın 10 yolu

Bir yaz tatili daha sona eriyor. Milyonlarca ailede okul telaşı yaşanıyor.

Anne-babalar çocuklarını en güzel şekilde okula hazırlama çabasında. Miniklerse okul ortamıyla, yeni arkadaşlarla ve öğretmenlerle tanışacak olmanın endişeli heyecanı içerisinde. Kimi, annesinden ayrılmak istemediğinden iki gözü iki çeşme ağlar vaziyette kimi de karnı acıktığında, susadığında ya da çişi geldiğinde sığınacağı, güven duyacağı bir dayanaktan yoksun kalacağı korkusuyla sancılı. Aman dikkat! Anne-babalara çocuklarının bu ilk okul deneyimini kabusa dönüştürmemek için önemli görevler düşüyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi Uzman Psikolog Nuray Sarp Kulkara, okula ilk adımın kabusa dönüşmemesi için çocuğunuzu okula hazırlamanın yollarını anlattı.

(Hürriyet)


YENİ ŞEYLER ÖĞRENECEKSİN

Çocuklara okulda yeni pekçok şey öğrenecekleri, üstelik öğrenirken eğlenecekleri tatlı bir dille anlatılmalı. Öğrenmeye son derece açık olduklarından dolayı, sabırla ve gülümseyen bakışlarla anlatacaklarınız size o an belli etmese de ilgisini çekecek ve okul kavramını zihninde daha somut kılmasını sağlayacağından endişelerini hafifletecek.


YENİ ARKADAŞLARIN OLACAK

O ana kadar benimsediği kişilerin bulunmadığı, bambaşka insanlarla dolu bir ortama girecek olmak minik kalbinde haliyle endişeyi artırıcı faktörler. Ancak ona kendi yaşıtı bütün çocukların aynı duygular içinde olduğunu, oysa okulun, öğrenmenin yanısıra aynı zamanda yeni arkadaşlar edinmek için bir fırsat olduğunu anlatmanız fayda sağlayacak.


DENE BAKALIM NASIL OLACAK?

Çocuğunuzu okula hazırlamak adına söyleyeceklerinizi çok özenli ve bilinçli, gerekirse uzmandan yardım alarak hazırlamanız gerekiyor. Zira iyi niyetle söylediğiniz bir söz, çocuk dünyasında sorunu daha da büyütebilir. Örneğin okula ilk kez başlayacak olan çocuğunuza okulun önemini anlatmaya kalkmayın. Çünkü bu durum çocukta baskı yaratıyor ve okula karşı tepkisini artırıyor. Onun yerine 'dene bakalım nasıl olacak' gibi esnek bir cümle kurmanız gerekiyor.


ANNE-BABA ÇATIŞMAMALI

Evinden ayrılacak, okula ilk adımını büyük belirsizliklerle atacak çocuklar için anne-babanın kendisi ile aynı dilde konuşması çok önemli. Anne ve babasının çekinceleri olduğunda ya da çocuğun önünde okulla ilgili farklı düşüncelerini dile getirdiklerinde bu durum çocuğun okuldan daha da uzaklaşmasına, kuşkuyla bakmasına yol açacak. Anne-baba kesinlikle çocuk önünde fikir çatışması sergilememeli, bunu çocuktan uzak bir ortamda tartışmalı.


ÖĞRETMENİ YÜCELTİLMELİ

O güne dek çoğunlukla öğrendiği şeyleri anne ve babası, ebeveynleri ya da bakıcısından öğrenen çocuk, okullu olmasıyla birlikte öğretmen kavramıyla da tanışacak. Öğretmenin ilk etapta yabancı bir kişi olarak görülmesinin çocuğu korkutabileceğini belirten Acıbadem Fulya Hastanesi Uzman Psikolog Nuray Sarp Kulkara, "Öğretmeni ona, anne-babanın anlatmadığı şeyleri anlatacak insan olarak tanıtmak fayda sağlayacaktır. Öğretmenine de güvenebileceği mutlaka çocuğa anlatılmalı" diyor.


BU BİR AYRILIŞ DEĞİL!

Evinin huzurlu ve güvenli ortamından, bir başka değişle sakin sulardan bilinmezliğe doğru yelken açacak olan çocuk, evinden ayrılmanın huzursuzluğunu yaşayacak şüphesiz. Saatlerce okulda kalacak olmak onu haliyle tedirgin edecek. Oysa bunun bir ayrılış olmadığı, okulda hem öğrenip hem eğlendikten sonra yine evine döneceğini çok net bir şekilde anlatmak, anne ve babasının onu hep düşünüyor olacağını bilmesini sağlamak çok önemli.


AKŞAM PAYLAŞIMI

Çocuklar okulda geçirdikleri saatler sonunda eve döndüğünde, akşam mutlaka okuldaki ilk gününe ilişkin paylaşımda bulunulmalı. Onun yaptığı faaliyetler dikkatle ve merakla dinlenmeli, bol bol konuşması teşvik edilmeli, yaptığı güzel hareketler övülmeli ve okulun onun gelişimine ilk günden çok büyük fayda sağladığının altı çizilmeli.


ONU ÇOK SEVDİĞİNİZİ SIK SIK TEKRARLAYIN

Çocuklar için herkes bir yana anne-babası bir yanadır şüphesiz. Anne-baba sıcaklığı ve sevgisi, onlara duyduğu güven çocuk dünyasında tarifsiz önem taşır. Bu nedenle okula gönderileceğinden dolayı çocukta 'acaba artık annem-babam beni sevmiyor mu?' gibi bir endişe başgösterebilir. Bu endişesinin yersiz olduğunu, onu yeni şeyler öğrenmesi için okula gönderdiğinizi söylemeniz ve onu çok sevdiğinizi sık sık tekrarlamanız büyük fayda sağlayacak.


BÜYÜDÜĞÜNÜ SÖYLEMEYİN, RED BAŞLAR!

Çocuğunuzu okula hazırlarken kullanmamanız gereken bir argüman da artık büyüdüğü! Acıbadem Fulya Hastanesi Uzman Psikolog Nuray Sarp Kulkara, "Anne-babalar doğal olarak çocuğa büyüdüğü için okula gitme zamanının geldiğini söyler.


Ancak büyüdüğünü söylemek çocuğun okulu daha da reddetmesine yol açabilmekte" diyor. Uzman Psikolog Kulkara, onun yerine çocuğun kaygılarını öğrenmenin ve o kaygıları gerçekçi fikirlerle değiştirmenin doğru olacağını vurguluyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler