HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hollande, Suriye'ye müdahale için tarih verdi

Suriye'ye yapılacak olası müdahalede Türkiye'nin pozisyonu da netleşmeye başladı.

Hollande, Suriye'ye müdahale için tarih verdi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'ye yönelik askeri operasyonun Çarşamba gününden önce yapılabileceğini söyledi.

Fransız Le Monde gazetesine konuşan Hollande, Suriye'ye düzenlenmesi planlanan operasyonun, Fransa'da parlamentonun Suriye gündemiyle acil olarak toplanacağı çarşamba gününden önce de gerçekleşebileceğini söyledi.


Hollande ayrıca, İngiltere olmadan da Suriye'ye yapılacak bir müdahaleye katılabileceklerini söyledi. Dün akşam Avam Kamarası'nda yapılan oylamayla İngiliz vekiller Suriye'ye müdahaleye 'hayır' demişti.

Suriye'ye müdahale için bütün seçeneklerin masada olduğunu söyleyen Hollande, kimyasal saldırının Suriye halkı üzerinde onarılamaz hasarlar bıraktığını ve kesinlikle cezasız bırakılmaması gerektiğini ifade etti. Hollande, "Suriye'yi özgürleştirecek veya diktatörü devirecek bir uluslararası müdahale yanlısı değilim ancak kendi halkına karşı telafisi mümkün olmayan zararlar veren rejim cezasız bırakılmamalı" dedi.


İNGİLİZ VEKİLLER ‘MÜDAHALEYE HAYIR’ DEDİ

Fransa'nın müttefiklerle birlikte hareket etmeye hazır olduğunu bildirdiren Hollande, "Eğer Güvenlik Konseyi harekete geçemezse bir koalisyon oluşacaktır. Mümkün olduğunca geniş katılımlı bir koalisyon olmalı. Bu koalisyon, Suriye'deki suçu kınayan ve uluslararası kamuoyunu uyaran Arap Birliği tarafından desteklenecektir. Tabii Avrupa ülkelerinin de desteği olacaktır ancak uygun yöntemlerle Suriye'ye yaptırım uygulayabilecek çok az ülke var. Fransa bunu yapabilecek ülkelerden biri. Fransa hazır; müttefikleriyle birlikte kendi pozisyonuna karar verecek" dedi.


ALMANYA MÜDAHALEYE KATILMIYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise ülkesinin Suriye'ye yönelik bir askeri müdahalenin içinde olmayacağını söyledi.

Neue Osnabruecker Zeitung gazetesine konuşan Westerwelle, "Bizden ne böyle bir müdahale talep edildi ne de tarafımızdan değerlendirildi" dedi.


Suriye'ye yapılacak olası müdahalede Türkiye'nin pozisyonu da netleşmeye başladı. Türkiye hava operasyonlarına dahil olmayacak. Ancak müdahele olursa karşılık verecek. Sınırda her türlü önlem alınırken, Hatay risk algılamasında üst sırada. İşte Türkiye'nın yol haritası... Türkiye sınırda önlemlerini alıyor... Müdahale olursa

**Eğer Suriye, Türkiye'ye saldırırsa...

**


Yenişafak Gazetesi'nin haberine göre, koalisyon güçleri tarafından üzerinde çalışılan, 'Askeri Harekat Planı'nın henüz Türkiye'ye iletilmediği öğrenildi. Türkiye'nin operasyonda, 'muharip güç' olarak yer almak istemediğinin iletildiği belirtildi. Savaşan unsurlar arasında yer almayacak olan ülkemiz, Suriye'ye, 'tek bir mermi' ve 'tek bir bomba' dahi atmayacak bir pozisyonu üstlenecek. Türkiye'nin, koalisyon güçlerine lojistik destek vermek, savaş uçakları ve savaş gemilerine koruma hizmetini üstlenebileceğinin iletildiği ifade edildi.


HAREKAT PLANLARI HENÜZ GELMEDİ

Kimyasal gazla çocukların katledildiği Suriye'ye yönelik askeri operasyona yönelik hazırlık sürerken, Türkiye, pozisyonunu netleştirdi.

- İngiltere ve Fransa'nın öncülük edeceği koalisyon güçleri tarafından gerçekleştirilecek Suriye operasyonunun, 'Askeri harekat planları' henüz Türkiye'ye intikal ettirilmedi.

- Türkiye, diplomatik kanallardan koalisyon güçlerine Suriye'de 'muharip unsur' olarak yer almayacağını bildirdi.


- Suriye'ye yönelik kısa süreli ve etkili operasyonda, kara harekatı düşünülmüyor.

Suriye'ye yönelik oluşturulacak, 'Gönüllüler koalisyonu'nda yer alacağını ifade eden Türkiye, havada ve denizde lojistik destek ve koruma-destek hizmetleri verecek.


KOSOVA'DAKİ GİBİ

- Suriye'ye yönelik operasyon NATO kapsamında olursa, Adana'da bulunan İncirlik Üssü kullandırılacak.

- Operasyon NATO kapsamında değil, 'gönüllüler koalisyonu' tarafından yapılırsa, bu kez Malatya'da bulunan Erhaç Askeri Hava Üssü, ikili anlaşmalar yapılmak suretiyle hizmet verecek.

- Lojistik destek ve koruma hizmeti kapsamında hava üslerinin yanı sıra koalisyon güçlerinin savaş gemilerine, savaş gemilerimizle, savaş uçaklarına ise uçaklarımızla koruma ve destek hizmeti vereceğiz. (Kosova operasyonunda muharip unsur olarak yer almadık ancak savaş uçaklarımız koruma görevi yaptı)


SALDIRIYA ANINDA KARŞILIK

Suriye'ye yönelik operasyona muharip güç olarak katılmama kararı alan Türkiye, bir saldırı tehlikesine karşı da önlemlerini alıyor. Suriye'ye yönelik operasyonda, 'Tek bir mermi ' ve 'Tek bir bomba' atmama kararının herhangi bir saldırı halinde işlemeyeceği ve anında karşılık verileceği öğrenildi.


HATAY EN RİSKLİ İLİMİZ

Zaman'ın haberine göre, Ankara, Suriye’ye hava operasyonu beklediği ve kara harekâtı olmayacağı için tezkere şu anda öncelikli konu değil. Türkiye, hava operasyonlarına dahil olmayacak ama müdahaleye destek verecek. Operasyonların, Esed rejimini devirmeye dönük değil, askerî gücüne ağır tahribat vermek amaçlı olacağı da değerlendirildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan , dün akşam saatlerinde bir güvenlik zirvesi topladı.


Toplantıya, Hataylı Bakan Sadullah Ergin’in de katılması dikkat çekti. Bir süredir Suriye topraklarından Hatay’a yönelen tehditler göz önünde bulundurulduğunda, muhtemel bir askerî operasyonda en fazla etkilenecek bölge de Hatay olacak. Cilvegözü ve Reyhanlı patlamalarının yanı sıra İstanbul’dan sonra Gezi olaylarından en fazla etkilenen kentin Antakya olması, gözleri bu şehre çeviriyor. Antakya’da çok fazla sayıda Nusayri vatandaşın yaşaması, bunların çoğunun Esed rejimiyle gönül bağlarının bulunması ve şehirde uzun süredir tansiyonun yüksek olması da Hatay’ı risk algılamasında üst sıraya yerleştiriyor. Bakan Ergin’in de bu konuyla ilgili bir değerlendirme yaptığı öğrenildi. Toplantıda, Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Mardin için alınması gereken ekstra tedbirler gündeme geldi. Muhtemel kimyasal saldırılara karşılık alınan tedbirler gözden geçirildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler