HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Osmanlı'yı da parçalayan kırmızı çanta!

İngiliz Başbakan David Cameron'un elindeki kırmızı çanta Osmanlı'yı parçalama projesi toplantılarında görülmüştü.

Osmanlı'yı da parçalayan kırmızı çanta!

İngiliz Başbakan David Cameron'un elindeki kırmızı çanta Osmanlı'yı parçalama projesi toplantılarında görülmüştü.


Suriye'ye yönelik müdahale tartışmalarının başlamasıyla beraber o malum kırmızı çanta yeniden ortaya çıktı.

İngiltere Başbakanı David Cameron Ulusal Güvenlik toplantısına 'kırmızı çanta' ile katılınca yorumlar 'Ortadoğu'da savaş kapıda' şeklinde oldu.


Peki bu çantanın bu kadar önemli olmasının altında ne var? İngiltere tarihi boyunca başbakanlar savaş öncesi kritik kararların alındığı toplantılara hep bu çantayla katıldı.

Bu çantayı Irak savaşı öncesinde 2003 yılındaki İngiltere Başbakanı Tony Blair'in elinde görmüştük. 1991'de Körfez Savaşı öncesi Başbakan John Major de bu çantayı taşımıştı. Falkland savaşı öncesi Margaret Thatcher da aynı çantayı kullanmıştı.


OSMANLI'YI PARÇALAMA PROJESİNDE GÖRÜLDÜ

İngilizlerde kırmızı çanta taşıma ekolü Büyük İhtiyar olarak adlandırılan başbakan William Ewart Gladstone döneminde başladı. Gladstone'u Osmanlı'da tanıtan en büyük etmen onun büyük bir Kuran ve Türk düşmanı oluşuydu. Öyle ki bir konuşmasında ‘Kuran-ı Kerim olmasaydı Avrupa’da barış sağlanırdı’ bile demişti.


Osmanlı'nın artık dağılma ve çöküş yıllarına girdiği ve İngiltere'nin Ortadoğu'daki gücünü sağlamlaştırmaya ve planlarını devreye koyduğu yıllarda Gladstone'un kırmızı çantası o toplantılarda görülmüştü. 1853 yılındaki Osmanlı Rusya arasındaki Kırım Savaşı'nda İngilizler Türkleri destekleyerek olumlu bir hava sağlanmıştı. Oysa ki amaç Rusların gücünü kırararak İngiltere'nin Osmanlı ve Ortadoğu'daki hakimiyeti sağlamaktı.


Nitekim savaş sonrası Berlin Anlaşması ile Osmanlı tarihin en büyük toprak kayıplarını yaşadı ve parçalanma süreci hızla geldi.


Gladstone'un meşhur sözleri

-Türkler insanlığın insan olmayan numuneleridir. Medeniyetimizin bekası için onları Asya steplerine geri sürmeli veya Anadolu'da yok etmeliyiz.

-İttihat ve Terakki üyelerinden Ahmet İhsan Matbuat Hatıralarım adlı eserinde Gladstone'dan şöyle söz eder: "Meşhur Gladstone (İngiliz başbakanı) İngiliz parlamentosunda eline Kuran'ı alıp: 'Türkler bu kitapla yürüdükçe medeniyete muzırdır (zararlıdır)' demişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler