HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Saklıkent mermer ocaklarına teslim oldu

Bu fotoğraf Toroslar’ın zirvesinde, Saklıkent’te çekildi. Artık bu zirvede kızılçam, karaçam ve sedir ağaçlarının muhteşem güzelliği değil, dağları peynir gibi kesen mermer ocaklarının korkunç görüntüsü konuşuluyor.

Saklıkent mermer ocaklarına teslim oldu

Bu fotoğraf Toroslar'ın zirvesinde, Saklıkent'te çekildi. Artık bu zirvede kızılçam, karaçam ve sedir ağaçlarının muhteşem güzelliği değil, dağları peynir gibi kesen mermer ocaklarının korkunç görüntüsü konuşuluyor.

(Hürriyet)


Antalya'da taş, kum ve mermer ocaklarının oluşturduğu doğa tahribatının boyutları tartışılırken, her yıl yüzlerce turistin ziyaret ettiği dünyaca ünlü kayak merkezi Saklıkent'in mermer ocaklarına teslim olan manzarası çevrecilerin tepkisini çekiyor.


2 bin 200 metre yükseklikteki Beydağları üzerinden Antalya'nın batısına doğru bakıldığında, kızılçam, sedir ve karaçamdan oluşan bitki örtüsünün yanı sıra, dağları çevreleyen mermer ocaklarının bölgede nasıl bir tahribata neden olunduğu gözler önüne seriliyor.


Ocakların neden olduğu tahribat sadece görsel de değil. Bölgenin birçok yerinde kontrolsüz biçimde dökülen molozlar dikkat çekiyor. Aynı zamanda ağır tonajlı kamyonlar kayak merkezine gidiş için yapılan asfaltı adeta köstebek yuvasına çevirmiş durumda.


Bölge halkı ocakların yer genişletmek adına yüzlerce ağacı hiç düşünmeden kestiklerini belirtirken, Finike Taş Ocakları ile Mücadele Platformu Sözcüsü Ali Ulvi Büyüknohutçu, Antalya'da ocakların neden olduğu doğa katliamının telafi edilemeyecek boyutlara ulaştığını söyledi.


Sadece Saklıkent'te değil, Finike İlçesi Alacadağ Köyü sınırları içinde yer alan Kızılcık Yaylası'nda aynı görüntülerin yaşandığını kaydeden Büyüknohutçu, "Doğanın altını oyan bir yapı ile karşı karşıyayız. Şimdi soruyorum; yazık değil mi? Doğaya bu kadar zarar vermek cinayetle eşdeğer” diye konuştu.


Bölgede uzun süredir çobanlık yaptığını söyleyen Metin Karaöz, "Mermer ocakları buraya kurulmadan önce buranın muhteşem bir havası vardı. Şimdi ise ağaçların, çiçeklerin üzeri mermer tozu. Manzarayı konuşmak bile istemiyorum. Artık ağaçları değil, mermer ocaklarının oyduğu dağları görüyoruz.


Antalya'da taş-kum ve mermer ocaklarının neden olduğu doğa tahribatına bir diğer kanıt ise çevrecilerin uçaktan çektiği fotolar. Sadece bir ay öncesinde Antalya ve Isparta üzerinden çekilen fotolarda ocakların neden olduğu korkutucu görüntüyü tüm çıplaklığı ile ortaya koyuyor.


SAKLIKENT NERESİ?

Saklıkent, Akdeniz Bölgesi'nde Antalya'nın batısındaki Beydağları üzerinde bulunan kayak merkezidir. Antalya kent merkezine 50 kilometre uzaklıktadır. Konumu nedeniyle bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerdendir. Kayak mevsiminde kar kalınlığı 50-100 santimetredir. Saklıkent'in farklı zorluk derecelerinde toplam sekiz pisti bulunuyor, bunlardan en uzunu 5 kilometre.



Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler