HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzayda tarihi iniş

Avrupa Uzay Ajansı ESA'nın 10 yıl önce uzaya gönderdiği uzay aracı 'Rosetta"nın, 4.5 milyar yıldır yapısı değişmeyen kuyruklu yıldız "67P-Tshuri"ye inmesine saatler kaldı.

Uzayda tarihi iniş

Tarihi ana saatler kaldı

Avrupa Uzay Ajansı ESA'nın 10 yıl önce uzaya gönderdiği uzay aracı 'Rosetta"nın, 4.5 milyar yıldır yapısı değişmeyen kuyruklu yıldız "67P-Tshuri"ye inmesine saatler kaldı.

Rosetta'dan ayrılarak kuyruklu yıldız "Tshuri"ye inecek "Philae" robotunun sisteminde önemli bir sorun olmasına rağmen, ESA yetkilileri, kritik görev için yeşil ışık yaktı. "Tshuri" kuyruklu yıldızına inişin maliyeti ise, 1 milyar Euro.


2 Mart 2004 tarihinde fırlatılan Rosetta adlı uzay aracı, 10 yıllık bir yolculuğun ardından 6 Ağustos'ta hedefi "Çuryumov Gerasimenko/67P" kısa ismi "Tshuri" olan kuyruklu yıldızına ulaşmıştı.


Dünya'dan fırlatıldıktan sonra 6 milyar kilometreden fazla yol kat eden Rosetta Ağustos ayından bu yana kuyruklu yıldızın yörüngesinde dolaşıp iniş için uygun yer arıyordu.


Kuyruklu yıldızın yüzeyine araçta bulunan "Philae" adlı robot indirilecek. Aylarca aranan iniş noktasına "Agilkia" adı verildi.


"Philae" isimli robot Rosetta uzay aracından ayrıldıktan sonra 7 saat sürecek bir yolculuğun ardından 4.5 milyar yıldır yapısı değişmeyen "Çuryumov Gerasimenko/67P" kuyruklu yıldızına inmeyi deneyecek.


Almanya'nın Darmstadt kentinde kontrol edilecek "Roseatta" misyonunda bir son dakika gelişmesi de yaşandı. "Rosetta"dan ayrılarak kuyruklu yıldıza inecek "Philae" robotunun sisteminde bir arıza oluştu. Ancak ESA'daki bilim insanları, arızanın bugünkü misyonu durduracak kadar önemli olmadığını belirtti.


100 kilo ağırlığındaki "Philae" saatte 55 bin kilometre hızla hareket eden kuyruklu yıldıza nasıl ineceği ise merak ediliyor. Kuyruklu yıldız "Çuryumov Gerasimenko/67P" dünyadan 360 milyon kilometre uzaklıkta, Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında bulunuyor.


'Rosetta" uzay aracının bu uzaklıktan dünyaya gönderdiği radyo sinyalleri 30 dakika sonra geliyor. "Philae" isimli robot kuyruklu yıldıza başarıyla inmiş olsa bile, biz bunu ancak yarım saat sonra öğrenebileceğiz.


"Philae" robotunun kuyruklu yıldıza bir iniş yapmaktan ziyade eklemlenmesi söz konusu. Çünkü yarıçapı 3 ile 5 kilometre arasında olan gök cisminin hemen hemen hiç çekim gücü bulunmuyor.


O nedenle "Philae"nin gök cismine bir zıpkınla eklemlenmesi gerekiyor. Zıpkın fırlatıldıktan sonra robotu kuyruklu yıldızın yüzeyine çekecek.


"Philae"nin inişten sonra "SD2" adlı sondasıyla zeminden örnekler alması ve beraberinde getirdiği üç laboratuar cihazıyla deneyler yapması bekleniyor.


Spektrometre yardımıyla incelenen maddelerin türleri belirlenecek, kuyruklu yıldızda bulunan moleküllerin yapısı aydınlığa kavuşacak. Aminoasit gibi organik maddelerin bulunması halinde, veriler Dünya'da hayatın oluşumuna dair önemli ipuçları sunacak.


Güneş Sistemi'nin buzdolapları olarak görülen kuyruklu yıldızların 4 milyar 600 milyon yıl önce oluşmuş maddeyi hâlâ sakladıkları biliniyor. Bilim insanları Dünya'ya suyun kuyruklu yıldızlardan gelip gelmediğini de anlamaya çalışacak.


"Rosetta" ve "Philae" üzerindeki kameralarla kuyruklu yıldızın yüzey haritası da çıkartılacak. Böylece "Çuryumov-Gerasimenko/67P" haritalandırılmış ilk kuyruklu yıldız olacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler