HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

10 bin dolar verecek çırak aranıyor

10 bin dolar verecek çırak aranıyor

Profesör Gürkan Kumbaroğlu'nun ortaya koyduğu eğitim programı, usta çırak ilişkisine dayanıyor. Usta, tüm bildiklerini çırağına aktarıyor. Çırak aldıklarının karşılığında ustasına 10 bin dolar ödüyor. Kumbaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi. 10 yıldır Enerji Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı. Ocak ayından bu yana da 100'den fazla ülkede 4 ösı 500 üyenin oyunu alarak Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanlığı'na seçildi.

'Deneyim Paylaşma Programı' adı verilen projeyle üniversitelerden mezun olan, ancak çaldıkları tüm kapılar yüzlerine kapanan gençlere deneyim kazandırılması amaçlanıyor.

Programın kapsamı

Öncelikle adayların 4 yıllık lisans programından mezun olması ön koşulu var. Yüksek lisans ya da doktora tamamlamaksa tercih sebebi.

Katılımcılardan ayrıca yabancı dil yeterlilik belgesi istenecek. Aranan, akıcı şekilde konuşabilmek.

Seyahati bol, mesaisi yoğun bir program. Toplantılara üç kez gitmeyen programdan atılacak.

Amerika ve Avrupa gibi ülkelerde yaygın bir uygulama olduğunu ifade eden Kumbaroğlu programın katılımcılara çok şey katacağını söylüyor:

"Bu çalışma öncelikle enerji sektörünün genç profesyonellerine müfredat üstü bir kalite sunup ekstra değer katmayı amaçlıyor. Teorik ve pratik bilgilerini geliştirmelerine; enerjide uluslararası düzeyde kamu ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile tanıştırarak network'lerini geliştirmelerine, kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantıları çıraklara açarak ufukların genişlemesine de katkı sağlamayı öngörüyorum. Gençlerin, sektörün yurtiçi ve dışındaki çok sayıda kurum, kuruluşun önde gelen isimleriyle tanıştırıp, kartvizit alışverişi yapmalarını sağlayacağım. Gençler bu programla enerji dünyasının incelikleriyle tanışacak. Üniversitelerden mezun olan gençler enerjide önemli bir deneyim kazanmış olacak.”

Kumbaroğlu, programın kapsamı ve sağlayacağı fayda gereği, 10 bin doların çok da yüksek olmadığını ifade ediyor.

Kumbaroğlu, enerji-ekonomi-çevre ilişkilerini modelleyerek enerji ve çevre politikaları üzerine araştırmalar yapıyor

‘Üniversitedeki eğitim kalitesi zayıf'

Prof. Kumbaroğlu'nun böyle bir program geliştirmesinin nedeni, Türkiye'deki üniversitelerde yeterli eğitimin verilememesi. Ona göre, gençlerin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için üniversiteler ihtiyaca yanıt vermiyor.

‘Enerji piyasası doğası gereği ile interdisipliner bir alan. Bu piyasada başarılı olabilmek için tüm yönlerini çok iyi anlamak gerekiyor. Türk ekonomisinin parlayan yıldızı olarak gördüğüm enerji sektöründe ülkemizde uluslararası standartlarda kaliteli bir eğitim açığı bulunuyor. Türkiye'de bu sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli, laboratuvar altyapısı gelişmiş ve özellikle uygulama, iletişim ve vizyon kazandıracak eğitimi veren yüksek öğretim programı bulunmadığından gençlerin kendilerini yurtdışındaki imkanlar ile geliştirmeleri gerekiyor. Ben de elimin altındaki uluslararası imkanları Türkiye'deki gençlere açarak onlara bu fırsatı sunmaya çalışıyorum.”

37 başvuru var

Henüz duyurulmadı ama programa şimdiden 37 kişi talip. Onlardan biri de Gürbüz Öztok. 32 yaşında ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu. Gayrimenkul değerlendirme uzmanı olarak çalışıyor.

Öztok için programın pratiğe dayalı olması ve uluslararası boyunun olması cazip:

"6 aylık bir program ile gelecekteki iş yaşamımı sağlam temellere oturtma fırsatı yakalayacağım. Tam bir zaman kaybı olan 'deneme yanılma' sürecini atlayarak doğrudan iş yaşamının içinde yer alacağım için çok doğru bir program olduğunu düşünüyorum. Bu program sayesinde enerji sektöründe sağlam dostluklar ve geniş bir çevre edinmeyi hedefliyorum. Türkiye'de her geçen gün çeşitlenen enerji alanını bütün yönleriyle kavrama imkânına kavuşacağım.”

Öztok'a göre iş yaşamı kitapta yazılanlardan çok daha farklı donanımlar istiyor, ancak Türkiye'deki eğitim sistemi gençleri bu noktada yalnız ve zayıf bırakıyor. Şimdilik programa katılması için para biriktirmesi gerekiyor:

"Açıkçası mevcut maaşımdan bu parayı ödemem pek mümkün değil. Aileme konuyu anlattığımda aslında ilk etapta çok anlamasalar da işin içine eğitim girince pek karşı çıkmadılar. Biraz kendi maaşımdan ayırabildiklerim, biraz ailemin desteği derken programın ücretini bir şekilde ödeyebileceğime inanıyorum.”

Programa katılmak isteyenlerin, ‘iletisim@gurkankumbaroglu.org' adresine başvuru yapmaları gerekiyor.

10 bin dolara masraflar dâhil değil. Yani program kapsamındaki tüm ulaşım, konaklama, yeme-içme ve benzer harcamalar katılımcıların kendisine ait olacak.

Kaynak: Al Jazeera

aljazeeraturk

Uzaylılara gönderilen plaklar artık internette

'Orduların yapay zekâ yarışına son verilsin'

Seyfülislam Kaddafi'ye idam cezası

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler