HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

60 bin TL'lik Facebook cihazı: iMac Pro!

Apple'ın WWDC 2017'de duyurduğu iMac Pro'nun özellikleri ve diğer detaylarıyla tam bir iş istasyonu. Xeon işlemci ve sadece temel özellikleriyle cep yakacak olan iMac Pro, tüm özellikleriyle satın alındığında ise Türk Lirası ile 60 bin TL'ye kadar ulaşabiliyor! Fiyatıyla çok konuşulacak olan iMac Pro'nun diğer detaylarında neler var?

60 bin TL'lik Facebook cihazı: iMac Pro!

Apple, ay başında WWDC 2017'de sadece iOS 11, watchOS ve tvOS gibi yazılımlarını değil, birçok fiziksel cihazını da bu lansman çerçevesinde tanıttı. 2 varyasyona sahip iPad Pro, Siri sunucu tabanlı bir ev cihazı ve iş istasyonu görevini yerine getirebilecek iMac Pro, WWDC 2017'de tanıtıldı. Mevcut sistemlere bakıldığında, iMac Pro'ya dengeleyebileceğiniz iş istasyonları, tower PC'ler yaklaşık 20 ila 25 bin TL arasında. Basit bir karşılaştırma yapılırsa; Dell Precision 7910 GALAKSI XCTO E5-2650v4 modelinde sadece SSD belleği açısından eksiklik var ve bu cihaz yaklaşık 29 bin TL'ye Dell'in platformlarından satışa sunuluyor. Dolar fiyatı ise, 8 bin dolar civarında inceleniyor.

Dell'e 4 TB'lık bir SSD uygulandığı takdirde ise bu fiyat yaklaşık 33-34 bin TL'ye ulaşır.
Bunun yanısıra, donanım özellikleri çok daha farklı olmasına karşın; benzer amaçlarla kullanılan bir dizüstü modeli var; Asus ROG GX700VO-VS74K modeli. Asus, bu dizüstü modelini genellikle profesyonel oyunculara yönelik lanse etse de, sektör içerisinde iş istasyonu olarak kullanan sayısı da az değil. Bu cihazın fiyatı, 64 GB RAM bellek, 512 GB NVMe SSD + 1TB 7200 RPM HDD yerel bellek, yaklaşık 2K çözünürlük ve IPS ekranıyla yaklaşık 21, 22 bin TL'ye satın alınıyor. Özellikleri açısından yine iMac Pro'nun uzağında kalmış olsa da; Asus ROG modelini farklı kılan bir detay var; sıvı soğutma sistemi. Genellikle masaüstü cihazlarda kullanılan sıvı soğutma sistemleri, popülerite açısından ilk kez Asus ROG modelinde görüyoruz.

FACEBOOK İÇİN iMAC PRO?

iMac Pro'nun 60 bin TL'lik fiyatını görenler ve duyanlar muhtemelen bu tepkiyi verecektir. Apple kullanıcıları genellikle 'kahve bilgisayarcısı' olarak eleştiriliyor. Üstelik "5 bin TL'lik bilgisayarla Facebook'a giriyorsunuz canım!" tepkileri sık sık duyulur. Zira Apple'ın iMac ve MacBook kitlesi genellikle masaüstü yayıncılardan oluşuyor. Ayrıca bunun gibi tepe seviye bilgisayarlar, iş istasyonu amacının yanısıra analitik işlemler için kullanılıyor.
Analitik işlemler ise, teknolojinin beynini oluşturur. Verilerin depolanması, verilerin işlenmesi, veri madenciliği, sanal gerçeklik ortamlarının ve yazılımlarının hazırlanması, stüdyo ortamlarının gerçeğe dönüştürülmesi, animasyon geliştirme gibi işlemler, analitik alanı içerisine girer. Dolayısıyla, bu işlemleri kaldırabilmek için minimum 10 çekirdekli bir iş istasyonu işlemcisi, minimum 20-25 MB Cache'e ve RAM belleği açısından da bir bu kadar uçuk bir sisteme ihtiyacınız var. Bu donanımlara sahip bir bilgisayar, günümüz şartlarında yaklaşık 40-50 bin TL'ye ulaşabilir.

- iMac Pro, 18 çekirdekli bir Core Xeon işlemcisine kadar yükseltebiliyor.
- iMac Pro, AMD'nin yeni nesil iş istasyonu grafik işlemcisi olan, Radeon Vega grafik kartını kullanıyor. Yani, bu kartın tek işlemde 11 teraflop sağlayabilme yeteneği var. Bunun yanısıra, 16GB'a varabilen genişbant hafızası da cabası.
- iMac Pro'nun SSD kapasitesi 4TB'a kadar ulaşabiliyor ve 3GB/s işlem yapabilir.
Bu özellikleriyle, 3 saatlik bir 4K çözünürlüklü animasyon filminin renderını yaklaşık 45 dakikada alabilirsiniz.

iMAC PRO GİRİŞ SEVİYESİ ÖZELLİKLERİ VE FİYATI

iMac Pro, Retina 5K ekran paneli, 8 çekirdekli Xeon işlemci, Radeon Vega görüntü işlemcisi, 32GB ECC bellek, 1 TB SSD, 10GB Ethernet kablosu. Bu özellikleriyle 5 bin dolar karşılığında bu cihaza sahip olunabilir. Fakat; 18 çekirdekli Xeon ve 4TB'lık SSD uygulandığında ise fiyatı 60 bin TL'ye kadar ulaşabiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler