HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Angela Merkel 4. kez kazandı! Merkel Türklerden kaç oy aldı?

Angela Merkel Almanya genel seçimlerini 24 Eylül itibariyle 4. kez kazanmış oldu. TSİ 19.00'da kapatılan tüm sandıklardan, Angela Merkel önde çıktı ve Alman parlamentosunda çoğunluğu kurabildi. Lakin; Nazi ideolojisini benimseyen bir parti de parlamentoya girebildi... Peki, Almanya'da, 4. kez parlamento seçimini kazanan Angela Merkel, Türklerden kaç oy aldı? Angela Merkel'e Türklerin desteği nedir? İşte detaylar...

Angela Merkel 4. kez kazandı! Merkel Türklerden kaç oy aldı?

61,5 milyon seçmenin oy kullandığı Almanya genel seçimleri sonrasında oy kaybına rağmen tekrar Angela Merkel kazanan olarak duyuruldu. Şimdi de, Angela Merkel'in Türklerden kaç oy alabildiği, Türklerin Merkel'i ne kadar desteklediği merak ediliyor. Almanya’da yaklaşık 61,5 milyon seçmenin oy kullandığı genel seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saat ile 18.00’de sona erdi.

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’nın yayımladığı ilk sandık çıkış anketine göre CDU ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti olarak adlandırılan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) toplam yüzde 32,5 oranında oy aldı. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 20'de kaldı.

ANGELA MERKEL'E 9%'LUK BİR OY KAYBI YAŞANDI! MERKEL TÜRKLERDEN KAÇ OY ALDI?

Seçimde 92 Türk kökenli aday da yarışacak. En fazla Türk kökenli aday Sol Parti’den;17 aday var. Sosyal Demokratlar’dan ise 16 Türk kökenli aday yarıştı. Sol Parti'de yer alan Türk asıllı siyasetçilerin de Almanya'daki Türk seçmen dağılımlarında ve Merkel'e oy veren Türklerin sayısında etkili oldu.

Seçim sonrasında Türkiye'de yaygın olarak sorulan soru, Angela Merkel Türklerden ne kadar oy aldığı sorusu oldu. Bu yıl itibariyle Angela Merkel'in Hamburg ve Berlin'den oy kayıbı yaşayacağı söyleniyordu ve gün sonuna, seçim sonrasında Merkel'in yüzde 10'luk bir düşüşü tespit edildi. Bu oyların ise daha çok Berlin ve Hamburg'dan olduğu söyleniyor. Dolayısıyla, Merkel'in Türklerden aldığı oy sayısında düşüş yaşandığı da Almanya kaynaklı basında yazılıyor.
Koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD 2013’de yapılan son seçimlere göre oy kaybettiği ortaya çıktı. CDU/CSU’nun oylarında yüzde 9 oranında düşüş oldu. SPD, yüzde 5,7 oranında oy kaybederek İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en düşük oyunu aldı.

ANGELA MERKEL KİMDİR?

Angela Merkel, 17 Temmuz 1954 tarihinde Hamburg’da dünyaya geldi.

Okulunda Rusça konuşmayı öğrenen Merkel, aynı dönemde matematikteki başarılarından dolayı ödül almıştır.

Templin’de eğitim gören Merkel, 1973-78 arası Leipzig Üniversitesi’nde fizik okudu.

1978 ile 1990 yılları arasında ise Berlin-Adlershof Bilimler Akademisi Fizik Kimya Merkez Enstitüsü’nde okudu ve Kuantum Kimyası üzerine doktora yaptı. Bu alanda birçok makale yayınladı.

1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra büyüyen demokrasi hareketiyle Demokratischer Aufbruch Partisi’ne girdi ve politikaya atıldı.

1990’da Doğu Alman Cumhuriyeti’nin son hükümeti olan Lothar De Maizier geçiş hükümetinde sözcülük yaptı.

Aynı yıl Almanya’nın birleşmesinden iki ay önce Hristiyan Demokratik Parti’ye girdi ve ilk genel Almanya seçimlerinde Federal Alman Meclisi’ne seçildi. Bundan yalnız üç ay sonra Kadın ve Gençlik Bakanı olarak kabineye girdi.

2000 senesinde, yolsuzluk skandalları arasında parti lideri konumuna yükseldi.

18 Eylül 2005 tarihindeki Alman ulusal seçimlerinde Merkel ve Schröder baş başa yarıştılar. Merkel oyların %35.2’sini alırken Schröder %34.2’niini topladı.

Sosyal Demokrat Parti yetkilileri ve Hristiyan Demokrat Parti üyeleri arasında Merkel’in başbakanlığı konusunda anlaşma sağlandı.

Alman ekonomisini iyileştirmek, büyüyen işsizlik oranını düşürmek, dış politikada ABD ile soğuyan ilişkileri düzeltmek isteyen Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ise “özel bir statüyle” gerçekleşirse sıcak bakabileceğini söylüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler