HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakanlık, sömestr tatilini 1 aya çıkarıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, sömestr tatilini 15 günden 30 güne çıkarmaya hazırlanıyor. '15 tatil' olarak bilinen sömestr 30 gün oluyor

Bakanlık, sömestr tatilini 1 aya çıkarıyor

31 Aralık'tan 1 Şubat'a kadar olması planlanan uygulama ile enerji tasarrufu ve turizm hareketliliği hedefleniyor. Yaz tatili ise 3 aydan 2,5 aya düşecek.

KIŞ TURİZMİNE KATKI

Posta gazetesi eğitim uzmanı Yaşar Özay'ın haberine göre; Öğretimde reform ve yapılandırma çalışması kapsamında sömestr tatilinin uzatılıp yaz tatilinin kısaltılması planlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yürüttüğü çalışmaya göre sömestr tatili 15 günden 30 güne çıkarılacak. Buna göre sömestr tatili 31 Aralık-1 Şubat tarihleri arasında yapılacak. Uygulama ile yerli turistin ülke içerisinde daha çok yer değiştirmesinden kaynaklanan ekonomide canlılık ve okullar kapalı kalacağı için yakıt başta olmak üzere milyonlarca TL'lik enerji tasarrufu hedefleniyor.

YAZ TATİLİ KISALACAK

Alınan bilgiye göre, değişiklik ile yaz tatilinin ise 15 Haziran ile 1 Eylül arasında olması öngörülüyor. Buna göre yaz tatili 3 aydan 2,5 aya düşecek. MEB 2015 iş takviminin yayımlanmış olması nedeniyle değişiklik 2016 - 2017 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak.

2015-2016 YARIYIL TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Beklenen 15 gün sömestr tatili yaklaşıyor. Öğrenciler ve öğretmenler için 22 Ocak 2016 tarihinde son kez ders zili çalacak ve 15 günlük yarıyıl tatili başlayacak. 22 Ocak 2016 tarihinde başlayan yarı yıl tatili, 5 Şubat tarihinde son buluyor fakat Cumartesi ve Pazar haftasonu tatili oluduğu için okullar 8 Şubat Pazartesi günü başlayacak. Okullar 10 Haziran 2016 tarihinde yaz tatiline girecek.

SÖMESTR TATİLİ NEDİR?

Sömestr tatili veya yarıyıl tatili, akademik yılın birinci döneminin ardından okullarda eğitim-öğretime verilen ara. Çoğunlukla şubat ayına denk geldiği için şubat tatili ve genellikle 15 günlük bir tatil olduğu için -özellikle çocuklar tarafından- 15 tatil olarak da adlandırılır. Öğrenciler, öğretmenler ve okulların idari personeli bu dönemi dinlenerek ve akademik yılın ikinci dönemine hazırlık yaparak geçirirler. Birinci dönemin sonunda, sömestr tatili başlamadan önce öğrenciler yarıyıl karnelerini alırlar.

BAKAN AVCI'DAN AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sömestr tatilinin 15 günden 1 aya uzatılmasıyla ilgili bir çalışmanın bulunmadığını bildirdi.

Bakan Nabi Avcı, ‘Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi’ kapsamındaki ‘Fethi Gemuhluoğlu'nu Anma Programı’na katılmak üzere Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ne gelişinde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Güneydoğu Anadolu Bölgesinde terör örgütüne yönelik operasyonlardan 80 bin öğrencinin etkilendiği" yönündeki açıklamaların hatırlatılması ve bu öğrencilere yönelik yoğunlaştırılmış eğitimle ilgili bilgi istenmesi üzerine Bakan Avcı, şöyle konuştu:
"Bölgedeki şartlar normale döndüğünde öğretmenler görevleri başına dönecek ve arada kaybolan günleri telafi etmek için yoğunlaştırılmış eğitim programlarını uygulayacaklar. Telafi eğitimleri, hafta sonları ve gerekirse sömestr tatilinin bir kısmını veya gerekirse tamamını eğitim için kullanarak bu kayıp günlerimizi inşallah telafi edeceğiz."

Telafi eğitimleri için okul bazında plan yapacaklarını bildiren Avcı, gönderdikleri genelgeyle bu konudaki yetkiyi valiliklere verdiklerini anımsattı.

İlçelerin tamamında değil, belli mahallerinde eğitimin aksadığı durumların olabildiğine işaret eden Avcı, "O nedenle yoğunlaştırılmış eğitim ve düzenlemeler eğitimin aksadığı, yapılamadığı yerlerdeki okullarda geçerli olacak. Diğer normal eğitimine devam edebilecek durumda olan okullarımız, eğitimlerini sürdürebilecekler" dedi.

"MEB'in imkanları telafi etmeye yeter"

Bazı özel okullardan bu öğrencilerin eğitimine destek verebilecekleri yönünde açıklama yapıldığı anımsatılarak, "Milli Eğitim Bakanlığı böyle bir destek alacak mı?" diye sorulması üzerine de Avcı, "Şu ana kadar bize ulaşmış böyle bir destek talebi yok. Ulaşırsa nasıl bir planlama içinde, ne tür imkanlarla bunu yapmayı düşünüyorlarsa memnuniyetle o kurumlarla işbirliği yaparız ama MEB'in kendi imkanları bunları telafi etmeye yeter" değerlendirmesinde bulundu.

Nusaybin'de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamındaki mazeret sınavlarının yapılamadığının hatırlatılması üzerine de Bakan Avcı, Nusaybin için ocak ayı içinde ayrı bir TEOG telafi sınavı yapacakları bilgisini verdi.

Bakan Avcı, sömestr tatilinin 15 günden 1 aya uzatılacağına ilişkin haberlerle ilgili de, "Öyle bir çalışmamız yok" ifadesini kullandı.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler