HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balonla seyahat rekoru kırıldı

Balonla seyahat rekoru kırıldı

ABD'li Troy Bradley ve Rus Leonid Tiukhtyaev, Japonya'nın Saga kentinden 24 Ocak'ta havalandırdıkları balonla Pasifik Okyanusu'nu geçti. Meksika'nın Baja California bölgesindeki La Poza Grande sahili açıklarında inen pilotlar, 10 bin 696 kilometrelik mesafeyi 160 saat 37 dakikada katederek yeni bir dünya rekoru kırdı.

"Two Eagles” (İki Kartal) adını verdikleri balonlarıyla seyahat eden pilotlar, "en uzun mesafeli balon uçuşu" rekorunu 8 bin 467 kilometre ile 30 Ocak cuma günü kırmıştı. Pilotların cumartesi günkü inişlerinin ardından "en uzun süreli balon uçuşu" rekoru da kırılmış oldu.

Pilotlardan 50 yaşındaki Bradley, iniş öncesi uydu aracılığıyla yaptığı görüşmede hava ve diğer tüm koşulların kusursuz olduğunu söylemişti.

Bradley, 58 yaşındaki arkadaşı Tiukhtyaev ile birlikte önce Kanada-ABD sınırına inmeyi planlıyordu. Ancak basınç farkının yaratacağı riskler sebebiyle Meksika'ya inmeye karar verildi.

Pilotların altı gün önce bindikleri balon, 10 bin metreküp helyum gazıyla dolduruldu. Bu miktar 10 gün seyahat etmeye elverişliydi.

Kaldıkları kabin çok küçükBradley ve Tiukhtyaev'in kaldığı 100 kilogram ağırlığındaki karbon fiberden yapılmış kabin ise, battal boy yataktan biraz daha küçük. Balonda gelişmiş navigasyon sistemi, ilk yardım malzemeleri gibi temel gereksinimler ile iletişim cihazları bulunuyor.

Pilotlar ayrıca, yanlarına bolca dondurulmuş yiyecek aldı.

Balonun inişi için kullanılan 287 renkli kum torbaları ise yaklaşık 4 bin 500 kilogramdı.

33 yıllık rekor kırıldı

Bu alandaki ilk rekor denemesi 1978 yılında gerçekleşti. ABD'li pilotlar Ben Abruzzo, Maxie Anderson ve Larry Newman'ın yönetimindeki balon Double Eagle II (Çift Kartal 2), ABD'in güneydoğusundaki Mein eyaletinden havalandı. Atlantik Okyanusu geçilerek Paris'te sona eren, 4 bin 988 kilometrelik mesafe ve 137 saat 6 dakikalık seyahat ilk transatlantik uçuşu oldu.

Double Eagle II'nin rekoru ise 10 Kasım 1981'de kırıldı. Bir önceki uçuşta da bulunan Ben Abruzzo, Larry Newman'a ABD'li Ron Clark ve bir restoran işletmecisi Japon Rocky Aoki eşlik etti.

Dörtlünün Japonya'nın Nagashima kentinde başlayan yolculukları ABD'nin Californiya eyaletinde sona erdi. 84 saat 311 dakikalık uçuşun mesafesi 8 bin 382 kilometreydi.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AA

aljazeeraturk

İspanya'da 'değişim' yürüyüşü

'Namaz kılacak cami bulmak zor'

Anonslar, menüler Türkçe-Kürtçe olacak

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler