HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan'dan önemli açıklamalar

Başbakan Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç, birlikte bazı açıklamalar yaptılar.Başbakan Balyoz Davası ile ilgili gelen bir soru üzerine, süreç bitmiş değil,nokta koyulmadı dedi.

Başbakan'dan önemli açıklamalar

“2012 sonu itibariyle 6.2 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahiptik. Şu anda serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili atılacak adımlar 2015 sonuna kadar bir sıçramayı getirebilir. Türkiye ve Ukrayna’yı birbirine yakınlaştıran önemli unsurlar var. Bunlardan biri de Stalin döneminde Kırım’dan zorla göç ettirilen Kırım Tatarları’nın yurtlarına dönüşte yürütülen işbirliğidir. Bugün de değerli dostumla bunları aramızda görüştük. Öncelikle şunu açıkça ifade etmek isterim. Ukrayna’nın tarihi bir haksızlığın düzeltilmesiyle ilgili yapıcı çabalarını ve katkılarını takdirle karşılıyoruz.”

“Kırım Tatarları iki ülke arasında bir dostluk köprüsü, işbirliği alanı olmuştur. Bundan sonra da olmaya devam edecektir. Ukrayna’nın tüm koşullarıyla iyi ilişkiler kurmaya dayalı çabalarını bizler de memnuniyetle takdir ediyoruz. Bu anlayış çerçevesinde Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile sürdürdüğü kapsamlı görüşmeleri de destekliyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerin yanında ulaştırma, savunma sanayi ve kültürle ilgili işbirliği alanlarını da görüştük.”

“Görüldüğü gibi bugün 8 maddelik bir anlaşma paketini imzaladık. Bölgesel ve uluslararası meselelere bakış açılarımızın önemli ölçüde örtüştüğünü memnuniyetle gördük. Ben bu vesileyle değerli dostum sayın Yanukoviç’e en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Ve sözü kendilerine bırakıyorum.”

''İLİŞKİLERİMİZ HEP YOĞUNDU''

Yanukoviç:

“Her şeyden önce değerli dostum Erdoğan ve Türk ortaklarımıza teşekkürlerimi sunmak isterim. Zaman ilerliyor, hem de çok çabuk ilerliyor. 2003 yılında biz sayın Erdoğan’da stratejik ortaklık ilan etmeye karar verdik ve ilk imzaları attık. Arada çok bakanlar değişti, farklı farklı zamanlar geçti ama Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkiler hep çok yoğundu.”

Yanukoviç:

“Ama biz hep ileriye doğru gidiyorduk. Bugünkü toplantıda ne yaptığımıza baktım ve çok kazançlarımız olduğunu gördük. Bizim ortaklığımız sadece laf değildir, somut işlerdir. Üzerinde çalıştığımız bazı projelerden bahsetmek isterim. Daha önce aldığımız kararların nasıl icra edildiğini değerlendirdik ve bugün yaptığımız toplantının ardından yeni kararlar aldık ve imzaladık. Gündemimizde ulusal ve uluslararası konular mevcut.”

Başbakan Erdoğan ve Yanukoviç, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı:

Soru: Daha önceki planlamalara bağlı olarak bugünkü toplantının sonuçlarından memnun kaldınız mı?

Yanukoviç: “Sayın Başbakanla ikimiz maksimalistiz. Her zaman mümkün olduğunca fazlasını isteriz ama tabii ki imkânlarımıza göre hareket etmek zorundayız. Son birkaç yıl içerisinde kat ettiğimiz mesafa hem uzun hem de verimli bir mesafedir. Başarılarımızdan memnunuz.”

Erdoğan: “Çok farklı alanlarda bugün ikili ve heyetler arası görüşmeyi yaptık. Aslında biz adeta iki eşbaşkanlı bir bakanlar kurulu topladık bugün. Bakanlarımız kendi aralarında görüşmelerini yaptılar ve şu ana kadar olan ikili durumu gözden geçirirken geleceğe yönelik planlamalarını yaptılar. Bunun sekreteryası dışişleri bakanlarımız tarafından yürütülecek ama ayrıca karma ekonomik komisyonla alakalı olarak sayın Boyko ve sayın Babacan bu süreci ayrıca takip edecekler. Karadeniz’deki iki kıyıdaş ülke olarak değişik alanlardaki çalışmalarımızı geleceğe taşıyacağız. Temennim odur ki 2015 sonunda 20 milyar doları yakalamış olalım. Tabii ekonomik boyutun yanında eğitimde, kültürde, turizmde önemli adımları atıyoruz, atacağız.”

Soru:

Balyoz Darbe Planı Davası, Yargıtay’da sonuçlandı. Ne düşünüyorsunuz? Engin Alan’ın milletvekilliğinin düşmesi de gündemde.

Erdoğan: “Yargıtay ilk derece mahkemesinin görüldüğü gibi kararlarının bir bölümünü onadı, bir bölümünü bozdu, bir bölümünü de düzelterek onadı. Tabii süreç şu anda bitmiş değil. Onun için takip edeceğiz. Vereceğim cevap budur. Diğer konuya gelince orada da süreç devam ediyor. Kesinleşmesi halinde malum Anayasamızın 83 ve 84. maddelerinde de bunun gereği neyse yapılacaktır. Teşekkür ederim.”

Erdoğan’dan Rusça vize pazarlığı

Öte yandan Başbakan Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’le düzenlediği ortak basın toplantısında Rusça pazarlık yaptı.

Yanukoviç, Türkiye’den Ukrayna’ya vizesiz 30 günlük seyahat süresinin 60 güne çıkarılması için çalıştıklarını ifade edip “Serbest ticaret anlaşması ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde değerlendirme yapacağız” dedi. Başbakan Erdoğan araya girerek “60 gün sözünü almıştım” dedi. Bunun üzerine Yanukoviç, “Biz o doğrultuda yürüyoruz” dedi. Erdoğan’ın da Rusça, “da da” (evet evet) demesi üzerine salonda gülüşmeler oldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler