HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bayburt bayram namazı saati kaçta? Diyanet'in bayram namazı saatleri

Kurban Bayramı namaz saati kaçta sorusunun cevabı Diyanet bayram namazı saatleri açıklamasıyla belli oldu. Peki Bayburt Kurban bayram namazı saati kaçta? Diyanet İşleri Başkanlığı duyurusuna göre, Bayburt kurban bayramı namazı saati sizler için haberimizde yer alıyor. İşte Bayburt ilimizde kılınacak bayram namazı saati.

Bayburt bayram namazı saati kaçta? Diyanet'in bayram namazı saatleri

Kurban Bayramı namaz saati, Diyanet İşleri tarafından detaylandırıldı. Bayram namazı saati bölgeye ve illere göre değişiklik gösteriyor. Bu yüzden Bayburt ilimizde yaşayan vatandaşlar buradaki bayram namazı saati konusunu merak ediyor. İşte Bayburt bayram namaz saati bilgisi... Bayburt bayram namazı saatleri, en erken Aydıntepe'de belirlendi. Aydıntepe, kurban bayramı namazına saat 05.47'de uyanacak.

Merkez: 05.47

Aydıntepe: 05.47

Demirözü: 05.49

KURBAN NASIL KESİLİR? KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR?

Kurban edilecek hayvanın, kurban olma şartlarını taşıması, veteriner kontrolünden geçmesi son derece önemlidir. Kurban edilecek hayvanlar, eziyet edilmeden ve incitilmeden kesim yerine götürülmelidir. Kurban edilecek hayvan, kıbleye karşı yatırılıp ehil bir kimse tarafından kesilmeli, kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmeli, hayvana acı çektirilmemeli ve kanının iyice akması sağlanmalı, bu arada çevre temizliği ve hijyen için gerekli tedbirler alınmalıdır. Daha çabuk ve daha hesaplı olsun diyerek ibadet ruhuna yakışmayan görüntülere yol açılmamalıdır.

Kurbanda hayvanın eti yaklaşık olarak 3'e ayrılmalıdır. Üçte birlik kısım, aile bireyleri içindir. Diğer üçte biri akraba ve komşulara pay edilir. Kalan son kısım ise fakir ve ihtiyacı olanlara dağıtılır. Kurbanı kesen kişi zenginse, tamamını ya da çoğunu fakirlere dağıtması uygun görülür. Orta halli veya kabalalık bir aile ise çoğunu evinde kendi için bırakabilir. Kurban etinin derisinin ve etinin satılıp para kazanılması mekruhtur. Bu nedenle bu deriler sadece bağış olarak gönderilebilir, hayır işlerinde kullanılabilir. Kurbanın eti konusunda en faziletli tutum üçte birini tasadduk, üçte birini dostlara ikram, üçte birini de evde alıkoymaktır (Kâsânî, a.g.e., V, 81; el-Fetâva`l-Hindiyye, V, 300). Kurbanlık yapmak üzere satın alınan bir hayvan satılıp yerine başka bir hayvan almak câizdir. Eğer paradan arta kalan olursa tasadduk edilir (Serahsî, a.g.e., XII, 13).

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR? KAVURMA TARİFİ VİDEOLU

KURBAN NEDİR? KURBAN NİÇİN KESİLİR? KURBAN KİMLERE VACİPTİR?

Kurban, kelime anlamı ile yakınlaşma demektir.Kurban kesmek; Allah'a yakınlaşma gayesiyle, O'nun verdiği hayvanlardan, kurban edilmesi mümkün olan birini, yine O'nun rızası için kesmek demektir. Kurban; Cenâb-ı Hakk’ın “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” emrine uyarak,rızası kazanılmak için kesilir.Ayrıca Kurban; kendisine kurban kesmek vâcip olanların vücuduna bedel olarak kesilir. Kesilen kurbanın akan kanı ile birlikte sahibinin günahlarının da bağışlanacağı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından müjdelenmiştir.

Akıllı, hür ve mukim olan, aslî ihtiyaçlarından fazla nisap miktarı mal veya paraya sahip (yani Kurban Bayramı günlerinde bir kurban alıp kesebilecek durumda olan) kadın-erkek her müslümana kurban kesmesi vâciptir.

KURBAN HANGİ HAYVANLARDAN OLUR?
Kurban şu dört cins hayvanlardan olur:
1- Koyun (Bir yaşını doldurmuş olması lâzımdır. Ancak anası kadar gelişmiş ve 6 ayını doldurmuş bir kuzu da kesilebilir)
2- Keçi (Bir yaşını doldurmuş olması lâzımdır)
3- Sığır-manda (İki yaşını doldurmuş olması lâzımdır)
4- Deve (Beş yaşını doldurmuş olması lâzımdır) Bunlardan başka (Tavuk, Ördek, Kaz vb.) hayvanlardan kurbanın hiçbir nev’i (yâni vâcip, adak, akîka) câiz olmaz.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler