HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BMGK İran'ın balistik füze denemesini görüştü

BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin talebi üzerine İran'ın gerçekleştirdiği balistik füze denemelerinin, Konsey kararının ihlali olup olmadığını kapalı oturumda görüştü.

Toplantının ardından Konsey'deki Batılı ülkeler ile Rus elçinin yaptığı açıklamalar, bu konuda ülkelerin farklı tutum sergileyeceğini ortaya koydu.

İran Devrim Muhafızları'nın geçen hafta askeri tatbikat çerçevesinde balistik füze denemesi yaptığını duyurmasının ardından, ABD, denemelerin BMGK kararının ihlali olduğunu öne sürerek Konsey'i toplantıya çağırmıştı.

Kapalı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, İran'ın eylemlerinin temmuz ayında kabul edilen BMGK'nın 2231 sayılı kararının ihlali olmadığını belirterek, İran'a yeni yaptırım uygulamasına gerek olmadığını savundu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın denemelerinin bölgeyi istikrarsızlaştırmasının da ötesinde 2231 sayılı BMGK kararının ihlali olduğunu söyledi.

Rusya'nın İran'a yeni yaptırım uygulama kararına yanaşmadığının hatırlatılması üzerine Power, Konsey'in sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirterek, Rusya'nın çeşitli bahanelerle bu sorumluluktan kaçtığının görüldüğünü kaydetti.

Konsey'in daimi üyelerinden Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre ve İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da İran'ın balistik füze denemelerinin Konsey kararının ihlali olduğunu savundular.

Konsey'in İran'a yönelik yaptırım kararı alabilmesi için daimi üye Rusya'nın da muhtemel bir karar tasarısına destek vermesi gerekiyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, geçen hafta yaptığı açıklamada İran'ın balistik füze denemesinin BMGK kararına aykırı olabileceğini belirterek, bu ülkeden bölgedeki gerilimi daha fazla yükseltmemesini istemişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler