HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cerablus'a 'Fırat Kalkanı' operasyonu başladı: Dakika dakika gelişmeler

Türkiye, Suriye'nin Cerablus kentindeki IŞİD unsurlarını temizlemek üzere uluslararası koalisyon desteğiyle operasyon başlattı.

Bordo bereliler Suriye'ye girdi, obüs-roket atar ve tank atışı altına alınan bölgeyi Türk savaş uçakları da bombalıyor.

İşte dakika dakika Cerablus operasyonu:

New Collection - Curated tweets by mynet

13:45: Suriye Dışişleri Bakanlığı: Cerablus’a operasyon egemenliğimizin ihlali anlamına geliyor.

Suriye devlet televizyonunun haberine göre bakanlık Suriye sınırı içindeki tüm terörle mücadele operasyonlarının Şam yönetimiyle koordine edilerek yapılması gerektiğini belirtti. Bakanlık ayrıca Ankara'yı harekatı IŞİD'in yerine "diğer terör örgütlerini" koymak için yapmakla suçladı.

13.30: CNN Türk yayınında, ÖSO’nun IŞİD’in elinden aldığı Keklice Köyü’ndeki yakınıyla telefonda görüşen Karkamışlı yurttaş, cihatçıların silahlarını bırakarak güneye, El Bab yönüne doğru kaçtığını aktardı.

12:16: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “YPG güçleri Fırat’ın doğusuna geçmeli. ABD’yle de de bu konuda anlaştık. Aksi takdirde gereğini yaparız.

12.10: Başbakanlık: 93 hedef vuruldu

11:40 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: “12, 13, 14 yaşında çocukları terörist olarak yetiştiriyorlar. Bunlar lanetlidir. (Gaziantep’te) Kadınları, çoluk çocukları öldürdüler. Bedelini ağır ödeyecekler.”

11:20 Suriye’deki Türkmenlere yakın bazı sosyal medya hesaplarından Cerablus’a düzenlenen operasyona katılan ve ‘ılımlı muhalif’ olarak nitelenen Sultan Murat Tümenleri’nin fotoğrafları paylaşıldı.

11.35: Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu sabah 04.00 itibariyle Suriye’nin kuzeyinde sürekli ülkemizi oradan tehdit eden terör örgütlerine yönelik bir operasyonu ordumuz güvenlik güçlerimiz başlatmış durumda. Bir millet şüphesiz ki onuruyla, gururuyla vardır. Bir millet istikbal mücadelesine iman etmesiyle vardır. Şu anda da ne yazık ki Suriye’den ülkemize Gaziantep Kilis tüm bu bölgelere yapılan bu saldırılar işi bir yere kadar getirdi. Artık son dedik bu işi burada noktalanması lazım ve bu sabah 4 itibariyle süreç başladı. Bizi tehdit eden IŞİD ve PYD'ye yönelik operasyon başladı."

11.31: Askeri kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının, Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerdeki Keklice köyüne ulaşmak üzere olduğunu bildirdi.

11.30: Askeri kaynaklar: Tank birliklerimiz Suriye sınırından içeriye girdi

11.07: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tanklar saat 11.07 itibariyle Suriye’ye giriş yaptı. Tanklar IŞİD hedeflerini vuruyor.

10.39: Dolar yükseliyor, borsa _düşüyor

_

10.36: Salih Müslim: Türkiye, IŞİD gibi yenilgiye uğrayacak

10.14: İçişleri Bakanı Efkan Ala canlı yayında "Türkiye terörle savaş halinde. Türkiye'ye yönelik açık tehlike söz konusudur, seyirci kalamayız. Karkamış'taki vatandaşlarımız güvenli bölgelere alındı." dedi.

09.58: TSK'dan yapılan açıklamada, operasyonun adının 'Fırat Kalkanı' olduğu belirtildi.

09.35: PYD lideri Salih Müslim tepki gösterdi, “Türkiye Suriye batağında çok şey kaybedecektir” diye tweet attı.

09.29: Hulusi Akar ve komuta kademesi Cerablus harekâtını yönetmek için Genelkurmay karargâhında

09.20: Cerablus'tan atılan havan mermisi Karkamış ilçe merkezinde boş bir araziye düştü.

09.26: Askeri kaynaklara göre topçu atışıyla 70 hedef "tam isabetle" vuruldu

09.14: TSK’ya ait tanklar sınırın sıfır noktasında

08.40: DHA canlı yayınında, Türk tanklarının sınıra iyice yaklaştığı görülüyor. Yol temizleme çalışmalarında sona yaklaşıldı.

08.07: Reuters'ın haberine göre sınırdaki Türk tankları da atışa başladı.

07.48: DHA'ya göre tanklar sınıra geldi.

07.25: Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

07.15: Reuters, ismini vermediği bir Türk yetkiliye dayanarak Türk özel kuvvetlerinden bir grubun Suriye'ye girdiğini öne sürse de, askeri kaynaklar geçit açma faaliyetlerinin sürdüğünü ve kara harekatının henüz başlamadığını bildiriyor.

06.30: Cerablus bir kez daha TSK tarafından havadan vuruldu.

06.10: Türk F-16'ları bir kez daha hava harekatı düzenlendi.

06.08: Türkiye, 24 Kasım 2015'te Rus uçağını düşürmesinden beri ilk kez Suriye'de hava harekatı düzenledi.

05.45: TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu saate kadar 63 hedefe 224 atım yapıldı.

04.05: Cerablus ile Gaziantep'in Karkamış ilçesini sadece sınır ve demiryolu ayırıyor. TSK, sınırda daha önceden belirlenmiş noktalardan geçiş için iş makinelerini kullanmaya başladı.

04.00: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait TOPÇU obüsleri ve ÇNRA çok namlulu roket atarları Cerablus'u bombalamaya başladı.

Cerablus, Karkamış'ın karşısında

Cerablus, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında yer alıyor. 6 Ocak 2014 günü IŞİD'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Yaklaşık 1 yıl önce PYD'nin Cerablus'a saldıracağı yönündeki haberler üzerine, IŞİD militanları Türkiye sınırının yakınında araziye patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bir tarafına da iş makineleriyle hendek kazdı. Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Cerablus'ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç'in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçmesinin ardından hareketlilik başladı.

Cerablus'un batısından da Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları ilçeye doğru ilerlemeye başladı. Zaman zaman IŞİD ile ÖSO mensupları uzaktan birbirlerine ağır silahlar, roket ve havan atışları yapmaya başladı. Bu sırada Cerablus tarafından atılan havan mermileri zaman zaman sınırı aşarak Türkiye tarafına düştü. Son 4 gün içerisinde Cerablus'tan atılan 10'u aşkın havan mermisi Türkyurdu, Kıvırcık, Karanfil ve ilçe merkezindeki boş arazilere düştü.

Dün de Cerablus'tan atılan havan topları Karkamış'a düşünce polis, vatandaşlardan can güvenliği için güvenli bir yere gitmeleri uyarısında bulunmuştu. Halk ilçeyi boşalttı. İlçedeki kamu personelinin de 2 gün idari izinli olduğu duyuruldu. Gaziantep Valisi, Karkamış Kaymakamı, Belediye Başkanı, Gaziantep Garnizon Komutanı ve Emniyet Müdürü, ilçeyi teftiş etti. Çok az sayıda vatandaş ise boşalan evlere göz kulak olmak için ilçede kaldı.

[![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1430767/640xauto.jpg)](https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/bu-donemde-dogru-yatirima-karar-vermek-zor-mu/115518/)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler