HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elektrik faturalarından TRT payının kaldırılması önerildi

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, işyeri ve evlere gelen elektrik faturalarından TRT adına kesilen yüzde 2'lik katılım payının kaldırılması için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

Elektrik faturalarından TRT payının kaldırılması önerildi

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan yaptığı yazılı açıklamada işletmelerin ve evlerin anlamsız biçimde, devlet eliyle 'haraca' bağlandığını iddia etti. Arslan, TBMM'ye sunduğu kanun teklifiyle, milyonlarca aboneyi etkileyen elektrik faturalarındaki TRT paylarının kaldırılmasını önerdi. Arslan, katılım payı dışında, TRT'nin kamu yayıncılığı, siyaset ilişkisinde kapsamlı bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini savundu. Arslan, "Hukuk devletinin temel ilkelerine aykırı olan elektrik payı düzenlemesi yılda 800 milyon lirayı aşıyor. Taraflı yayınlarıyla bilinen TRT'ye aktarılan paylar, özellikle AKP döneminde partizan işlere ayrıldı. Enerji pahalılığından ötürü zaten yeterince maliyet ve bütçe sorunu yaşayan hane halklarının ve sektör temsilcilerinin, bir de elektrik enerjisi hasılatından TRT'ye ayrılacak pay yoluyla tümüyle anlamsız, hukuka aykırı bir ödemeye kanun yoluyla zorlanması, ekonomik açıdan, devlet eliyle daha güç bir durumla karşı karşıya bırakılmalarına yol açmaktadır. Elektrik kullanım bedellerinden TRT adına alınan vergiler hariç, yüzde 2'lik pay, sanayi üretimi ve yatırımlarını olumsuz etkilediği gibi, ürün maliyetlerini arttırmak suretiyle, nihai tüketiciye kadar uzanan bir pahalılık zincirine zemin hazırlıyor" dedi.

3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu'nun elektrik enerjisi hasılatından TRT adına ayrılacak payları düzenleyen hükümlerin yürürlükten kaldırılması gerektiğini sözlerine ekleyen Arslan, "Bu sayede, gerek sektörel üretim ve yatırımlardaki maliyetlerin düşürülmesine, gerekse hane halklarının sadece elektrik kullanımından kaynaklı bedeli ödemesine olanak sağlanacak. Düzenlemeyle, hukuki bir gerçekliğe dayanmayan, haklı bir gerekçesi olmayan, adaletsiz bir yasal düzenlemenin de önüne geçilmektedir. Elektrik abonelerinin gerçekte TRT'den hizmet alıp almadığına, bir yayın hizmeti alınsa dahi bu hizmetin niteliğine ve tarafsızlık düzeyine bakılmaksızın tüm abonelerin TRT'ye ‘pay ödeme' adı altında, yasa yoluyla resmen ‘haraç' ödemeye zorlanmaları, Anayasa ile güvenceye alınmış ‘hukuk devleti' ilkesiyle çelişen bir durumdur. TRT paylarının yasal dayanağını oluşturan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu'nun ilgili maddelerinin tümüyle yürürlükten kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler