HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Facebook'un ücretsiz internet dağıtmayı hedefleyen Aquila drone'u 2. testindeydi

Facebook, yaklaşık 1 yıldır ücretsiz internet dağıtmayı hedefleyen insansız hava aracını, Aquila'yı geliştiriyor. Bu hafta Aquila'nın 2. test uçuşu gerçekleştirildi ve bu sefer kazasız sonuçlandı. Facebook Aquila nerelere ücretsiz internet sağlamayı hedefliyor?

Facebook'un ücretsiz internet dağıtmayı hedefleyen Aquila drone'u 2. testindeydi

Bir Boeing 737 boyutlarında olan Facebook Aquila, bu hafta 2. test uçuşunu gerçekleştirdi ve bu seferki kazasız-belasız tamamlandı. Facebook Aquila drone uçağı, bu sefer Arizona çölü üzerinde yaklaşık bir saat boyunca test edildi. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında da ilk test uçuşunu gerçekleştirmişti.
Facebook'un drone'u, karbon fiber materyal ile kaplı ve yaklaşık 8 9 saat aralığında havada durmayı hedefliyor.

Silüetindeki 'V' tasarımı ise, sağlayacağı bağlantının alanının genişlemesi ve dağ etekleri, ovalar gibi kör noktalara da internet sağlayabilmesi adına çizildi. Ayrıca kanatlarında ve gövdesinde bulunan alıcı ve vericiler, uydu interneti yaymayı hedefliyor. Dolayısıyla, popülasyon, coğrafya, fiziksel ve politika unsurları, Aquila'nın internet erişimini engelleyemeyecek.

Facebook Aquila'da çalışan Beam teknolojisi, halihazırda birçok AVM'de, Apple Store'larda ve mağazalarda kullanılıyor.

FACEBOOK AQUILA HANGİ ÜLKELERE İNTERNET DAĞITACAK?

Bu insansız uçuş aracı, yaklaşık 80 kilometrelik bir mesafeye 10 Gigabit'lik internet sağlamayı hedefliyor. 10 GB internet hızı, Facebook Aquila'nın kullanıma sürüldüğü dönemlerde 5G internet nedeniyle biraz eski bir hız prensibi olacak fakat başlangıç için, 10 gigabit oldukça iyi. 10 gigabit bağlkantı ile 20 GB Blu-Ray filmi 19 saniye, 15 şarkılık bir müzik albümünü 0,2 saniye ve 1 GB dosyayı ise 0,8 saniyede indirebiliyorsunuz.


Facebook Aquila, internet ücretlerinin pahalı ve hiçbir şekilde internete ulaşamayan bölgeler için internet sağlayacak. Özellikle Asya'nın dağlık bölgeleri, Türkiye ve afrika Facebook'un öncelikli hedeflerinden.

Aslında Facebook Aquila'nın çalışma prensibi, standart kablo ile internet erişimlerinden daha basit. Havadaki, atmosferdeki internet sinyallerini kendi alanında depoluyor, depolanan interneti de beam yöntemi ile çevresine aktarıyor. Facebook geçen seneden ücretsiz ve düşük bütçeli internet programlarını "Internet.org" projesi çerçevesinde başlatmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler