HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fındıklı bir kez daha protestoya hazırlanıyor

Yaklaşık 8 yıldır gece-gündüz nöbet tuttukları vadilerinde, dere ve yaylalarına bir tek HES kazması dahi vurdurmayan Fındıklı halkı bir kez daha ‘hayır’ diye haykıracak.

Fındıklı bir kez daha protestoya hazırlanıyor

Yaklaşık 8 yıldır ilçenin hiçbir vadisi ve deresi üzerinde hiçbir HES projesine çalışma yaptırmayan Fındıklılılar, bu kez yeni bir HES projesine karşı daha mücadele başlatıyor.

Yıllardır gece-gündüz demeden derelerinde, vadi ve yaylalarında nöbet tutarak adeta maden aramaları, HES ve taşocağı projelerine karşı mücadele eden ve bir kazma dahi vurdurmayan Fındıklı halkı, Bakanlığın yeni bir HES projesi için başlattığı ÇED sürecine ilişkin protestoya hazırlanıyor.

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu’nca başlatılan ve Derelerin Kardeşliği Platformu’nun da desteklediği çalışmalarla, yarın ilçede yapılacak Taş dibi regülatörü ve HES projesi ÇED toplantısı protesto edilecek.

Platformun organizesiyle ilçedeki muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri katılımıyla değerlendirme toplantıları yapılıyor, köy ve mahallere afiş asılıp, bildiriler dağıtılıyor ve köylüler bilgilendiriliyor.

Yapılan toplantı ve çağrılarla, yöre insanları yarın ilçe merkezinde yapılması planlanan ÇED Toplantısı öncesinde yapılacak büyük protesto yürüyüşe davet ediyor.

HES karşıtı direniş devam edecek!
Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, doğal yaşam alanı vadileri, HES adı altında talan etmek için gelen doğa katillerine karşı 17 Şubat Salı günü Fındıklı’da yapılacak yürüyüşe çağırıyor…

Platformdan yapılan ve halka dağıtılan çağrılarda, “Yaşam alanlarımıza yapılan her türlü saldırılara karşı gece gündüz direnip mücadele eden ve bu mücadelesiyle herkese örnek olan onurlu ve de yiğit Fındıklı halkımıza duyurumuzdur. Doğamızı, yaşamımızı, bilimi ve hukuku tanımayan, parasına para katmaya çalışan doğa katilleri 17 Şubat’ta Çağlayan vadisinde Taş Yayla, Salma Yayla, Çatak Yayla ve Çamlık Yaylalarını içine alan 46 bin 300 metrekare alanı talan edecek olan Taşdibi regülatörü ve HES projesi için yine geliyorlar” ifadelerine yer verildi.

İlçede 24 adet HES projesini yapılmak istendiğini, 8 yıldır vadilerine bir kazma dahi vurdurmadıklarının kaydedildiği çağrıda, “Siz halkımızla birlik olup bu HES şirketine de dur diyoruz. HES şirketleri bugüne kadar boş durmamış. Bizler yüzyıllardır burada yaşam mücadelesi veren halk olarak susalım mı? Bugün Çağlayan Vadisinde HES yapmak için gelenler yarın Arılı Vadisine gelmeye çalışacaklar. O halde tüm vadilerimizin talan edilmesine dur deme zamanı. Bizler sustukça sırayla gelmeye devam edeceklerdir” denildi.

“Dik duruşumuzu bir kez daha dosta düşmana gösterelim”

Çağrıda ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Fındıklı halkı olarak doğamızı, onurumuzu, kültürümüzü, çayımızı, kivimizi, suyumuzu, deremizi ve geleceğimizi korumak için 17 Şubat 2015 Salı günü saat 09.00’da Fındıklı dört yol kavşağında toplanıp Fındıklı Halk Eğitim Merkezine yürüyor ve HES’lere HAYIR diyoruz…”

Fındıklı'yı cehenneme çevirmek istiyorlar

Öte yandan, Fındıklı’daki ÇED ve HES protestosu çalışmalarına ilişkin olarak sendika.org haber sitesinde yer alan haber-röportajda da Fındıklı halkının bu mücadeledeki kararlılığına yer verildi.

Fındıklı halkının 2012’de mücadele ettiği HES projesinin yeniden ısıtılarak uygulamaya konulduğuna dikkat çeken Fındıklı Derelerini Koruma Platformu ile Derelerin Kardeşliği Platformu YK üyesi Mehmet Gürkan, “HES’lerle Fındıklı’nın cehennemi yaratılmak isteniyor. Yeni HES projesiyle de Fındıklıyı cehenneme çevirmek istiyorlar. Ama Fındıklı halkı olarak biz de inatla doğamızı ve yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Hangi proje ile gelirlerse gelsinler, ne satılık suyumuz var ne de sermaye sahiplerine teslim edecek doğamız ve yaşam alanlarımız var. Sadece HES projesi değil, taş Ocağı, dere ıslahı, Yeşil Yol gibi projelerde mücadele edilmesi gereken projeler ve biz bu projelere karşı da kitlesel olarak mücadele ediyoruz. Her zaman olduğu gibi bu proje için de en geniş katılımı sağlayarak, Fındıklı halkıyla beraber bir mücadele yolu oluşturacağız” dedi.

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu’ndan Avni Ertaş, “Bu yeni proje değil, yeniden tasarlanan bir proje. 2012’de Fındıklı’da bu proje ile ilgili bir ÇED toplantısı yapılmak istenmişti ve ısırgan otu ile karşılanmıştı. O süreçte şirket yasal mevzuatı yerine getiremediği için dosya yanmıştı. 2 Ekim 2014 tarihinde ön lisansın onaylanmasıyla birlikte yeniden Çayen şirketi adına ÇED süreci başlatılmış oldu. Projeyle ilgili 17 Şubat 2015 tarihinde halk eğitim salonunda halkı bilgilendirme toplantısı yapılmak isteniyor.Bugüne kadar HES için ilçemize gelenleri nasıl karşıladıysak onları da öyle karşılayacağız. Fındıklı için, doğamız ve yaşam alanlarımız için nasıl bir tavır almamız gerekiyorsa onu yapacağız.

“Değişen bir şey yok. Onlar doğamızı ve yaşam alanlarımızı talan etmeye çalışıyorlar. Biz de halk olarak talana karşı direniyoruz” şeklinde tepkisini dile getiren Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü ve DEKAP YK Üyesi Hüseyin Acar da, “Herkes işini yapıyor aslında. Sermaye sahipleri daha çok kar etmek yağmada ısrar ediyor. Halk da kendi yaşam alanlarını savunuyor.Bu ÇED toplantısında da bütün Türkiye’nin HES’lere karşı direnişle adını duyduğu Fındıklı halkı yine doğası ve yaşam alanları için ne gerekiyorsa onu yapacak. Biz bu toplantıları çevresel tepki değerlendirme toplantıları olarak görüyoruz. Bu tepkiyi de 17 Şubat’ta Halk Eğitim önünde toplanacak Fındıklı halkı herkese bir kez daha gösterecek” dedi.

En Çok Aranan Haberler