HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP'den TRT'ye suç duyurusu ve tazminat davası

HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, YSK'nın tespit ettiği anlayışa ters düşen yayınlarından dolayı suç duyurusunda bulunarak manevi tazminat talep etti.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 ve TRT 1 kanalları haber Müdürleri ve Radyo Televizyon Üst Kurulu hakkında cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, Anayasa'nın temel ilkelerine, kanunlara ve nihayetiyle YSK'nın tespit ettiği anlayışa ters düşen yayınlarından dolayı suç duyurusunda bulunarak manevi tazminat talep etti.

HDP tarafından yapılan açıklamada, "Halkların ve Değişimin Cumhurbaşkanı Adayı Sayın Selahattin Demirtaş'ın TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 ve TRT 1 kanalları haber Müdürleri ve Radyo Televizyon Üst Kurulu hakkında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak, Anayasanın temel ilkelerine, Kanunlara ve nihayetiyle YSK'nın tespit ettiği anlayışa ters düşen yayınlarından dolayı suç duyurusunda bulunmuştur" denildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan suç duyurusu dilekçesinde, "Bir kamu Yayıncısı olan TRT'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak, başta Anayasanın temel ilkelerine, Kanunlara ve nihayetiyle YSK nin tespit ettiği yayın anlayışına ters düşen, adeta Anayasayı ,kanunları ihlal eden bir tutum içinde yayın yaptığı görülmektedir" denildi.

TRT'nin tüm adaylara eşit mesafede ve tarafsız bir biçimde yayın gerçekleştirmesinin Anayasal ve yasal bir zorunluluk olduğu belirtilen dilekçede, "Yayıncı kuruluşlar, bu üç adayın seçim çalışmalarının yayınlarken rahatlıkla eşitliği sağlayabilirler. Bu durum, seçimin demokratik koşullarda gerçekleşmesinin zaruri şartıdır. Yani bu seçim sürecinde, adayların Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş olma dışındaki görev/sıfatlarının hiçbir önemi yoktur ve olmamalıdır. Durum böyle iken, 01 Temmuz 2014 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin cumhurbaşkanı adayının açıklandığı aday tanıtım toplantısını TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 11.30 ile 13.20 arasındaki 1 saat 50 dakika boyunca canlı olarak ve kesintisiz baştan sona ekrana getirilmiştir" ifadeleri kullanıldı. Dilekçenin devamında şunlar kaydedildi:

"Seçim takvimi başladıktan sonra, cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın bütün etkinlikleri canlı ve haber programlarında çok geniş bir şekilde yer alırken, diğer adaylar Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın çalışmalarına ise TRT'ye bağlı kanallarda neredeyse hiç yer verilmemiştir. RTÜK SKAAS'tan (Sayısal Kayıt Analiz ve Arşiv Sistemi) kayıt sisteminden yaptığımız çalışmaya göre, 4-5-6 Temmuz günlerindeki TRT yayınlarını mercek altına aldığımızda cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan eksenli yayınların TRT haber ve programlarına damgasını vurduğunu gördük.

Bu tarihlerde üç cumhurbaşkanı adayı ile ilgili 3 günlük yayın süreleri şöyledir;

TRT Türk: Recep Tayyip Erdoğan 305 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 0 dk ve Selahattin Demirtaş 0 dk,

TRT 1: Recep Tayyip Erdoğan 24 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 2 dk 5 sn Selahattin Demirtaş 0 dk

TRT Haber: Recep Tayyip Erdoğan 204 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 1 dk 20 sn Selahattin Demirtaş 45 sn.

TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 Ve TRT 1 kanallarının Anayasa'da ifadesini bulan 'seçme ve seçilme hakkı' başta olmak üzere demokratik hukuk devleti ilkeleri ve seçimlerle ilgili hukuku tespit eden YSK kararlarını açık biçimde ihlal ettiği görülmektedir. Kamu kurumu sıfatıyla TRT'nin bu anlayışı hukuki bakımdan kabul edilemezdir. Anayasa tarafından tespit edilen Demokratik Hukuk Devleti fikri bahsi edilen yayın politikasıyla aşınmış ve zarar görmüştür. Sorumlu kişiler bu yayıncılık anlayışı ile Anayasal bir suç işlemiştir. Bunun yanında Radyo Televizyon Üst Kurulu'da denetim görevini yasal anlamda gerçekleştirmediğinden RTÜK de ayrımcı bir politika izlemiş ve ayrımcılığa onay vermiştir. Sanıkların suç teşkil eden tutumları adli soruşturmayı gerekli kılmış ve sayın makamınıza müracaat zorunluluğu doğmuştur."

Demirtaş ayrıca "şahsında meydana gelen teessürün tamir ve tazmini amacıyla" sembolik olarak TRT'ye 100 TL manevi tazminat davası da açtı.

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler