HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

''Inge Lehmann kimdir?'' sorusu merak konusu oldu

Özel günlerde hazırladığı doodle'larla dikkatleri çeken Google, Inge Lehmann'ı unutmadı. Sismolog Inge Lehmann'ın 127. doğum gününe özel hazırlanan doodle, kullanıcıların beğenisini topladı.

''Inge Lehmann kimdir?'' sorusu merak konusu oldu

Bugün deprem bilimci Inge Lehmann, 127. doğum günü. Nepal'de yaşanan depremin ardından Google, Inge Lehmann'ı unutmadı ve 127. doğum gününe özel bir doodle hazırladı. Google tarafından özel günlerde hazırlanan doodle'ların arasına Inge Lehmann için hazırlanan doodle da eklendi. Sismik dalgayı keşfeden Inge Lehmann, yaptığı çalışmaların sonucunda çok sayıda ödüle layık görüldü. Hazırlanan doodle'da Lehmann'ın çalışmalarına gönderme yapıldı.

INGE LEHMANN KİMDİR?

Inge Lehmann, 13 Mayıs 1888 yılında Kopenhag’da Osterbro'da doğdu. Dünyanın iç çekirdeğini keşfeden bir sismolog olan Inge Lehmann'ın en önemli keşiflerinden biri de P dalgası (Sismik dalga) olmuştur.

Aldığı bazı ödüller şu şekildedir; Harry Oscar Wood Award (1960), Emil Wiechert Medal (1964), Gold Medal of the Danish Royal Society of Science and Letters (1965), Tagea Brandt Rejselegat (1938 and 1967), Fellow of the Royal Society (1969), William Bowie Medal (1971, ödülü ilk defa bir kadın almıştır), Medal of the Seismological Society of America (1977).

Ayrıca adını taşıyan 3 farklı ülkede köprü de bulunmaktadır.Inge Lehmann 21 Şubat 1993 yılında 104 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

P DALGASI (SİSMİK DALGA)

Levha Tektoniği prensipleri ile yerkabuğunun rijit(katı) kısmında meydana gelen gerilmeler, bu enerjilerini fay hareketleri ile(yanal atılımlı, düşey atılımlı, çapraz atılımlı vb.), ya da bilinen ismi depremlerle ortaya çıkarırlar. Deprem oluştuğu anda yeryüzüne sırası ile, iki çeşit hareket dalgası ulaşır: P-dalgası (Primary-wave,öncül dalga) öncül dalgadır ve yer yüzeyine paralel doğrultudaki titreşimlerdir. P-dalgası yıkıcı özellik içermeyip, buna rağmen yayılımı paralel olduğu için, ilk olarak yeryüzüne varan titreşimdir.

S-dalgası ise(Secondary-wave, ikincil) yeryüzeyine göre dik yönde hareket eder.

P ve S dalgaları içinden geçtikleri ortama göre 5 ile 15 km/saniye de ilerler. S-dalgaları ilerleme hızı P-dalgalarına göre yarı yarıyadır. Deprem dalgalarının hızı, içinden geçtikleri ortamın yoğunluğuna bağlıdır. P ve S dalgaları yerkabuğunun derinliklerinde, yertabakalarının türüne bağlı olarak (kömür katmanı, çamur, petrol, kayaç gibi), bir kayaç türünden diğerine geçerken kırılırlar. Yerbilimciler, dalgaların kırılma şekillerini inceleyerek yerkürenin derinliklerinin bir modelini yaratabilirler.

Inge Lehmann'ın 127. doğum günü doodle'ı


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler