HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşe yeni girdim sağlık sigortasından ne zaman yararlanabilirim? SPAS nedir? SGK sağlık provizyon sorgula...

İşe yeni giren hemen herkesin merak ettiği bir sorudur sağlık sigortasından ne zaman ve nasıl yararlanacakları. Bu yüzden sıkça, işe yeni girdim sağlık sigortasından ne zaman yararlanabilirim veya işe yeni girdim ne zaman muayene olabilirim gibi sorular çokça aranır. Bunların cevabı SPAS sisteminde yatıyor...

İşe yeni girdim sağlık sigortasından ne zaman yararlanabilirim? SPAS nedir? SGK sağlık provizyon sorgula...

Sağlık provizyon sorgulama sistemi olarak bilinen Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi, yani kısaca SPAS; SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleşmesinden sonra, üç ayrı kuruma bağlı sağlık yardımı hak sahipliği işlemlerinin tek bir program üzerinden yürütülmesi amacıyla 2012 yılı Ocak ayında hayata geçmiş bir yazılım uygulamasıdır. Bu uygulama ile sağlık provizyon sorgulama, sgk sağlık provizyon belgesi alma, SGK sorgulama, sağlık sigortasından faydalanma, sağlık muayenesi olma, müstahaklık sorgulama, SGK aktivasyonu yapma gibi işlemler kolaylıkla hallediliyor.

İŞE YENİ GİRENLER İÇİN SAĞLIK MUAYENESİ SORGULAMA

Sağlık sigortasından faydalanma konusu en çok yeni işe girenlerin kafasını kurcalıyor. Diyelim ki işe yeni girdiniz ve sigortanızın hastanelerde geçerli olup olmadığı konusunda şüpheniz var. İşte, işe yeni girişi olanlar için muayene olurken sağlık sigortam geçerli olur mu endişesi endişe yaratıyor. Aslında SGK konusunda birkaç basit bilgiyi öğrenmek hayat boyu sizi bu endişelerden kurtaracaktır. İşe yeni girip sigortadan faydalanmak isteyenler için E-Devlet'te yer alan SPAS Müstehaklık Sorgulama (Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) ile sağlık sigorta durumunuzu kolaylıkla görebilirsiniz.

SPAS MÜSTEHAKLIK SORGULAMA (SAĞLIK PROVİZYON AKTİVASYON SİSTEMİ)

Genel Sağlık Sigortası kapsamında, sigortalı olarak çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için 30 günlük primlerini ödemiş olmaları gerekse de bu primlerin yeni girmiş olduğunuz işte ödenmesi gerekmiyor. Yani, sigortalı olarak çalışanlar hastaneye gittikleri günden geriye doğru hesaplanarak geriye doğru bir yıl içinde 30 günlük primlerini ödemişlerse sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Bu durumda işe yeni başlamış olanlar için o işyerinde 30 gün geçirmiş olması gerekmiyor. Aynı şekilde işe başlandığı andan itibaren hem sigortalının kendisi hem eşi hastaneye gidilen günden geriye doğru son bir yıl içerisinde 30 günlük prim şartı yerine getirilmişse başka herhangi bir şarta gerek duymaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.

SPAS MÜSTEHAKLIK SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Sağlık sigortası sorgulamak için kullanılan SPAS sistemi, E-Devlet içerisinde yer alıyor. PTT'den daha önceden alınan (varsa eski şifre ile giriş yapın) bir şifre ve T.C. kimlik nosu ile girilen E-Devlet SPAS sisteminde sağlık sorgulaması yapmak için aşağıdaki yolu izlemek gerekiyor;

  • Kimlik doğrulama işlemi için ”Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayın.
  • T.C. kimlik numarasını ve E-Devlet şifreni girin.
  • Bilgilerinizin doğru ve eksiksiz olduğuna emin olduktan sonra ”Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayın. Böylece E-Devlet SPAS müstahaklık sorgulama (sağlık provizyon aktivasyon sistemi) işleminizi tamamlamış olacaksınız.

SAĞLIK PROVİZYONU NEDİR?

Genel Sağlık Sigortası kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık yardımlarından yararlanacak kişinin, sağlık hizmet sunucularına (hastane, eczane gibi) başvurduğuna SGK sağlık yardımları almaya müstahak olduğunun anlaşılabilmesi, yani adına sağlık provizyonu alınabilmesi için hak sahipliğinin Kurum sistemi üzerinden aktive edilmesine (aktif hale getirilmesi) provizyon alma deniyor. Provizyon tarihi olan yerde bugünün tarihini seçerek sorgulama yaptığınızda karşınıza açılacak sayfada sağlık bilgileriniz yer alıyor. Sonuç kısmında yazması gereken “Müstahaktır Provizyon Alabilir” bu durumda sağlık sigortanızın olduğu ve istediğiniz zaman faydalanabileceğiniz anlamına geliyor.

Müstahaktır Provizyon Alabilir = Sigortalı, sağlık hizmetinden faydalanabilir.

SPAS OTOMATİK AKTİVASYON KİMLERE YAPILMAZ?

Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu 18 yaş üstü çocukları, anne ve babası ile emekliler hariç çalışan sigortalıların 1/10/2008 tarihinden önce veya sonra sağlık yardımlarına müstahak olan okumayan kız çocuklarının sağlık aktivasyonu için Kurum müdürlüklerine yazılı olarak başvurulması, ayrıca öğrenci olanlar için öğrenci belgesi ibrazı gerekiyor. Bunun dışında, istisnai de olsa sistem hatası nedeniyle sağlık aktivasyonu hatalı yapılan veya hiç yapılamayan, sağlık aktivasyonu silinmiş olan kişilerin de kurum müdürlüklerine başvurması gerekiyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler