HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte son referandum anketi

Referanduma sayılı günler kala evet mi önde hayır mı? Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM) son referandum anketi, "hayır" oylarının önde olduğuna işaret etti. AKAM’ın 5-10 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete, 8160 kişi katıldığı, evet oy oranının yüzde 46,25, hayır oranının yüzde 53,75 olduğu belirtiliyor. AKAM Başkanı,"evet çıkarsa şirketi kapatırız" demişti.

Avukat Fidel Okan’ın KRT’de yaptığı açıklamaya göre, “hayır” oyları yüzde 53’ün üzerinde…

Avrasya Kamuoyu Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, referandum anketleriyle ilgili olarak, “AKAM olarak ‘Evet' çıkması halinde şirketimizi kapatacağımızı taahhüt ettik. İlk gelen veriler önceki anketlerimizi doğruluyor. Bu referandumdan kesinlikle açık ara farkla ‘Hayır' çıkacak. Referanduma katılım artarsa bu fark tarihi bir sonuca dönüşür” demişti.

Uğur Dündar, Özkiraz’ın yolladığı mesajı canlı yayında okumuştu.

Öte yandan Sonar’ın Başkanı Hakan Bayrakçı olağanüstü halin anketlerde sapmaya yol açabileceğini, çünkü devlet memurlarının bu şartlar altında 'Hayır' oyu vereceğini, ancak anketlerde bunu söylemediğini belirterek şu açıklamayı yapmıştı;

“Hayır’ın birkaç puan farkla önde çıkacağını düşünüyorum. Hatta 52-53 bile çıksa şaşırmam. Çünkü kararsızları ya da görüş belirtmeyenleri oransal dağıtmak bu seçimde son derece yanlış, çünkü olağanüstü hal var. İki buçuk milyon devlet memuru var, elli milyon seçmenin içinde. Bu yüzde 4’ün hiçbir ankette Hayır diyeni yok. Memurların anketlerine bakıyorum, hiç hayır diyen yok”

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin sahibi Prof. Özer Sencar da olağanüstü hal şartları altında yapılan referandumda sonuçlar üzerinde büyük sapmalar olabileceğini düşünüyor. Sencar “Türkiye’de belki şimdiye kadar 1 Kasım öncesinden de daha yoğun olmak üzere insanlarda anketlere katılımda hem isteksizlik var hem de doğruyu söylememe eğilimi var. Dolayısıyla anketlere bakarak anket sonuçlarına bakarak isabetli bir tahminde bulunmanın mümkün olmadığını düşünüyorum” demişti.


En Çok Aranan Haberler