HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kobani protestolarında 21 kişi hayatını kaybetti

Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarının protesto edildiği eylemlerde kan aktı, Türkiye savaş alanına döndü.

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 2 kişi silahla vurularak öldürülmüş halde bulundu. Diyarbakır’da 10, Mardin’de 5, Siirt’te 3, Van'da 1 ve Batman’da 1 kişi, gruplar arasında çıkan çatışmada öldü. Muş’ta da 1 kişi, başına isabet eden gaz fişeğiyle hayatını kaybetti. Diyarbakır'da yaşamını yitirenlerin sayısı 10'a yükseldi, açıklamayı Tarım Bakanı Mehdi Eker yaptı.

Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağına rağmen kentin bazı kesimlerinde öğle saatlerinde yine eylemler başladı. 7’nci Kolordu Komutanlığı’na bağlı General Galip Deniz Kışlası’na 100 metre uzaklıkta bulunan Seyrantepe Kavşağı’nda bir grup gösterici ateş yaktı. Polis, TOMA ve zırhlı araçlarla bu gruba anında müdahale etti.

Göstericilere gaz bombası ve basınçlı su sıkılıp dağıtıldıktan sonra yakılan ateş ise TOMA tarafından söndürüldü.

IŞİD'Cİ MİSİN DİYEREK BIÇAKLADILAR

Adana'nın Yüreğir İlçesi'ndeki Çamlıbel Mahallesi'nde küçük bir grup ile evinin önünde oturan vatandaş arasında tartışma çıktı. İddiaya göre gruptakiler evinin önünde oturan adama 'Sen IŞİD'ci misin?' diye çıkıştı. Gruptakilerle evinin önünde oturan vatandaş arasında bu nedenle çıkan tartışmaya bir komşusu da katıldı. Tartışma sırasında gruptakiler evinin önünde oturan adama ve komşusuna bıçakla saldırdı. Aynı dakikada pompalı tüfek sesi de duyuldu. Kimliği açıklanmayan adam olay yerinde hayatını kaybederken komşusu yaralandı. Kimliği açıklanmayan kişinin ölüm nedeninin belirlenmesi için cenazesi otopsiye gönderildi.

Protestolar sırasında yaralananlar TOKİ Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alındı. Polis mahalleyi çembere alarak olayın failleri belirlemeye çalışıyor.

Öte yandan kentin bazı güney mahallelerinde ana yollar lastik yakılarak kapatılmak istenince polis biber gazı kullanarak göstericileri dağıttı. Yüreğir İlçesi'nin bazı mahallelerinde de yer yer protestocular, IŞİD sempatizanı olduğunu öne sürdükleri kişi ve işyerlerini hedef aldı. İş yeri sahiplerinin de eylemci gruplara karşılık verdiği belirtildi.

KARAKOLA SALDIRI

Siirt'te şehir merkezindeki bir polis karakoluna uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.

Sirt'te akşam saatlerinde, polis karakoluna uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırı sonrası askeri birlikler operasyon başlattı.

Yeni Mahalle'de bulunan polis karakoluna akşam saat 20.00 sıralarında kimliği belirsiz kişiler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Saldırıda ölen ve yaralanan olmazken, askeri birlikler saldırganların yakalanması amacıyla mahallede operasyon başlattı.

SAVAŞ ALANI GİBİ

İstanbul önceki günkü eylemler nedeniyle Arnavutköy, Ataşehir, Bağcılar, Başakşehir, Beyoğlu, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Küçükçekmece, Maltepe, Sultanbeyli, Sultangazi, Sancaktepe, Ümraniye ve Zeytinburnu savaş alanına döndü. Günün ağarmasıyla birlikte oluşan hasar ortaya çıktı. Göstericilerin Atatürk büstünü yaktıkları Esenyurt Cumhuriyet Meydanı, jandarma tarafından abluka altına alındı. Polis bölgesinde bulunan ilçe merkezindeki meydanı ablukaya alan jandarma, meydana giriş-çıkışlara izin vermedi.

HÜDA-PAR 10 GENCİ REHİN ALDI İDDİASI

Diyarbakır’da dün çıkan olaylar sırasında Hür Dava Partisi’ne yakınlığıyla bilinen kişilerin, merkez Kayapınar İlçesi’nde 10 göstericiyi rehin aldıktan sonra parti binasına götürdükleri ve daha sonra göstericileri polise teslim ettikleri iddia edildi.

Polisin HÜDA- PAR binasından aldığı gençlere rehin alınma sırasında herhangi bir şiddet uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek amacıyla sağlık kontrolü için hastaneye götürüldüğü kaydedildi.

SİLVAN’DA ARAÇ YAKILDI

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde ise dün gündüz saatlerinde başlayan olaylar gece geç saatlere kadar devam etti. İlçe merkezinin bir çok noktasında yolları kapatan göstericiler, yoldan geçen bir çok aracı ateşe verdi. İlçe merkezinde güvenlik güçleri ile eylemciler arasında çıkan çatışmada yaralanan 1 çevik kuvvet polisi, helikopterle Diyarbakır’a sevk edildi.

İlçedeki olaylarda 1 TIR, 1 banka ve 2 mağaza yakıldı. İlçede gece çıkan olaylarda aralarında çocuklarında bulunduğu 10 kişiden fazla kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Barosu avukatlarından Hadi Kolakan, gözaltına alınanların ifadeleri için gittiği Silvan Emniyet Müdürlüğü’nde şüphelilerin polis tarafından dövüldüğünü ileri sürdü. Kolakan, polisin bu tavrına tepki gösterdiği için, polisler tarafından kolunda tutularak dışarı atıldığını söyledi.

Eli sopalı kadınlar sokağa çıktı

Bursa’da, IŞİD’in Kobani’ye saldırısını protesto eden grup, mahalle sakinlerinin ve polisin tepkisi ile karşılaştı. Polis taş atan gruba biber gazı ile müdahale etti.

Bursa’nın Merkez Yıldırım İlçesi’nde IŞİD’in Kobani’ye saldırısını protesto eden yaklaşık 200 kişiden oluşan kalabalık Arabayatağı Mahallesi’nde bir araya geldi. Protestocu gruba dün yaşanan olaylar sonrası evleri zarar gören aralarında kadınlarında bulunduğu vatandaşlar tepki gösterdi. Ellerinde sopalarla dışarı çıkan kadınları polis evlerine dönmek için uyardı. Bu sırada polisler, kendilerine taş atan kalabalığa biber gazı ile müdahale etti. Yaşanan arbede sonrası ara sokaklara kaçan kalabalık protesto eylemlerini sürdürüyor.

YASAK UZATILDI

DİYARBAKIR Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Bismil, Silvan, Lice, Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro ve Kulp’ta dün sabah 07.00’ye kadar süreceği açıklanan sokağa çıkma yasağı yeniden düzenlendi. Gündüz sokağa çıkma izni verilirken, 18.00’den sonra ise yasak. Şehirdeki ilk ve orta dereceli okullar da 1 gün süreyle tatil edildi. Dicle Üniversitesi de pazartesiye kadar (13 Ekim) eğitime ara verdi. Polis müdahalede yetersiz kalınca üzerine Diyarbakır Valiliği’nin talebiyle şehrin kritik noktalarına askeri birlikler konuşlandırıldı. Yasak nedeniyle evlerinden çıkamayanlar ekmek sıkıntısı çekti.

HAKKARİ’de Hakkari Üniversitesi Rektörlük Binası olmak üzere, okullar ve bazı devlet kurumları ateşe verilip tahrip edildi. Göstericiler rektörlüğün garajındaki 2 midibüs, 1 iş makinesi ve 3 otomobili de ateşe verdi. Hakkâri Üniversitesi’nde eğitime pazartesiye kadar ara verildi.

BİTLİS Hizan’da bir grup işyerlerine zarar verdi. Gruba gözyaşartıcı bomba ve basınçlı suyla müdahale edildi. Saat19.00’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 21.30’da kaldırıldı.

DİYARBAKIR’DA ÖLENLERDEN 8’İNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Diyarbakır’da dünkü olaylar sırasında çoğu ateşli silahla vurularak ölen 10 kişiden 8’inin kimlikleri açıklandı. Bu kişilerin Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahmut Enes, Riyat Güneş, Mahsun Çoban, Hasan Gökyüz ve Ahmet Dağkak olduğu belirtildi.

Ölenlerden 2 kişinin üzerinden kimlik çıkmazken, bu kişilerin kimlik belirleme çalışmaları sürüyor. Olaylarda yaralanan 45 kişi de çeşitli hastanelerde tedavi görüyor. Diyarbakır’da dünkü olaylarda kışkırtıcılık yaptıkları belirlenen 30 kişi de gözaltına alındı.

Bu arada kentte sokağa çıkma yasağı bulunmasına rağmen bugün öğle saatlerinde merkez Yenişehir İlçesi Koşuyolu Parkı çevresinde yollara barikat kurmak isteyen göstericilere polis gaz bombası ve basınçlı su sıkarak dağıttı.

Diyarbakır Valiliği’nin aldığı kararla kentteki ilk ve orta dereceli okullar da pazartesi gününe kadar tatil edildi.

GÜNEYDOĞU’DA GERGİNLİK SÜRÜYOR

IŞİD militanlarının Suriye’nin Kobani kentine saldırılarını protesto etmek için Güneydoğu’da, bazı il ve ilçelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine yolaçan, ölümlerin olduğu olayların ardından bugün yine gerginlik yaşandı. Kurtalan İlçesi’nde 2 kişinin ölmesinin ardından Siirt’in kent merkezinde de bugün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Çıkan olaylarda 1 kişi daha öldü. Siirt’te bir karakol ile polis ekiplerine yapılan saldırılarda ise 3 polis yaralandı.

Olaylar nedeniyle dün Mardin’in Kızıltepe, Nusaybin, Dargeçit, Savur, Mazıdağı ve Derik İlçelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Valilik, bugün saat 13.00’den itibaren 5 ilçede sokağa çıkma yasağını kaldırırken, sadece Derik’te ikinci bir emre kadar uzattı.

Kızıltepe ve Dargeçit ilçelerinde iki gün süren olaylarda toplam 3 kişi hayatını kaybetti. Dargeçit’te Hüda-Par’a yakın oldukları belirtilen Bilal Gezer ve Sinan Toprak, göstericiler arasında çıkan silahlı çatışmada öldü.

ÖLDÜRDÜKTEN SONRA TESLİM OLDU

Kızıltepe’de ise yol kesen grupların barikatlarını geçmek isterken iki çocuğa çarpıp yaraladıktan sonra kaçan 22 yaşındaki Kerem Karaaslan, kimliği açıklanmayan kişiler tarafından takip edildi. Karaaslan, Derik İlçesi girişinde tabanca ile vurularak öldürüldü. Karaaslan’ı öldüren kişinin daha sonra polise giderek teslim olduğu belirtildi.

KIZILTEPE’DE ASKERLER SOKAKTA

Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Kızıltepe’de bugün öğleden sonra askerler kent merkezine inip stratejik noktalarda zırhlı araçlarla konuşlandırıldı. Bu sırada İpekyolu üzerinde bazı grupların yolları barikatlarla kapattıkları görüldü. İpekyolunu barikatlarla kapatan göstericilere asker ve polis birlikte müdahale ederek dağıttı. İlçede alınan sıkı güvenlik önlemleri sürerken, polis sürekli devriye gezdi.

Nusaybin İlçesi’nde göstericilerin iki gün önce barikat kurarak trafiğe kapattığı uluslararası İpekyolu, bu sabah saatlerinde temizlenerek yeniden ulaşıma açıldı. Karayollarına ait yol temizleme araçları, zırhlı polis araçları eşliğinde karayolunu açtıktan sonra yolun her iki tarafında uzun kuyruk oluşturan TIR ve kamyonlar geçiş yapmaya başladı. Ancak zaman zaman yasadışı gösteri düzenleyen gruplar, yol kenarına gelerek yoldan geçen araçları taşlamaya devam etti.

DERİK’E ’KÜRDİSTAN’ BAYRAĞI

Mardin’in sokağa çıkma yasağı bulunan Derik İlçesi’nde dün akşamki olaylar sırasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı, PKK ve PYD flamalarının da mahalle aralarındaki direk ve bazı yapılara asıldığı görüldü. Dünkü olaylarda, Kaymakam İsmail Sündük’ün evinin önündeki mobese kameraları kırıldı.

Öte yandan Kale Mahallesi’ndeki vatandaşlara ait bir çok işyeri tahrip edildi. İşyerlerinin tahrip olduğunu gören bazı kişilerin gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Tek bir fırın ile tek bir eczanenin açık olduğu ilçe merkezinde 112 acil servisi, acil hastalara ulaşmakta güçlük çekiyor.

Patnos'ta belediye binası ve araçlar yakıldı

Patnos'ta meydana gelen olaylarda belediye binası ve çok sayıda araç yakıldı, işyerlerlerine zarar verildi.

Gösterisi sırasında bir grup, Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Patnos Belediyesi’ni hedef seçti. Belediye Başkanı AK Partili Cem Afşin Akbay’ın ve çalışanların boşalttığı Belediye binasına sine giren eylemciler, burada makine parkında bulunan itfaiye aracı, kamyon, traktör, iş makinesi, minibüs gibi taşıtları çalıştırarak ilçe merkezine getirdi.

Eylemciler, molotof kokteyller atarak üç katlı Belediye binasını içerden ve dışardan ateşe vererek yaktı. İlçe merkezine götürülen araçlar da birer birer molotof kokteylleri atılarak yakıldı.

Kurtarılan bazı taşıtlar Tugay Komutanlığı’nın parkına çekildi. Ayrıca Atatürk Mahallesi’ndeki Merkez Camii’nin inşaatı için bulunan kerestelerde yakılırken, bankalara ait ATM’ler de yerlerinden söküldü, işyerlerinin camları ve kepenkleri kırıldı.

Olaylar sırasında polis yetersiz kaldı, asker ve çevre illerden polis takviyesi yapıldı.

50 milyon liralık tesisi harabeye çevirdiler

GAZİANTEP’te, IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için toplanarak yasa dışı gösteri yapan gruplar, Büyükşehir Belediyesi’nin futbolcu yetiştirmek için 50 milyon lira harcamayla yaptırdığı spor kompleksini açılmadan harabeye çevirdi.

Dün akşam saatlerinde kentin çeşitli bölgelerinde toplanan gruplar IŞİD’in, Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için çöp konteynerleriyle barikatlar kurdu, lastik yakarak yolları kapattı. Gruplar, kendilerine engel olmak isteyen polise de havai fişek ve taş attı, kamu binaları ile işyerlerine zarar verdi.

TESİS HARABEYE DÖNDÜ

Gece geç saatlere kadar süren gerginlikte göstericiler Büyükşehir Belediyesi ile Kamerun Toofola spor Akademisi’nin Serinevler Mahallesi’nde ortaklaşa yaptığı ve yaklaşık 50 milyon liraya mal olan spor kompleksini de hedef aldı. Kamerunlu futbolcu adaylarının Gaziantep Büyükşehir Belediyespor’un alt yapısında yetiştirilmesinin amaçlandığı tesisin camları kırıldı, klimaları söküldü ve tesisteki birimler tahrip edildi.

Büyükşehir Belediyesi henüz açılmadan göstericilerin hedefi haline gelen tesisteki hasarı tespit etmeye çalışıyor.

Siirt'te tehlikeli gelişme!

Siirt Kurtalan ilçesinde saat 17.30’da toplanan bir grup sloganlar eşliğinde, AK Partili belediye binasına yürüdü. Gruptan bazıları binaya molotofkokteyli attı.

Siirt’te olaylar bugün de devam etti. Polis ekiplerine pompalı tüfekle ateş açıldı, çıkan olaylarda Davut Nas isimli 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti. İHA'nın servis ettiği habere göre ise, av tüfeği satan bir iş yerini yağmalayan göstericiler karakola saldırdı.

Siirt’in Kurtalan İlçesi’nde dün çıkan olaylarda 17 yaşındaki Yusuf Çelik ile 35 yaşındaki Mehdi Erdoğan hayatlarını kaybederken, ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasağı bugün saat 12.00’de kaldırıldı. Ancak valilik bugün kent merkezinde yarın saat 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Vali Mustafa Tutulmaz imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "06.10.2014 tarihinden itibaren il merkezi başta olmak üzere ortaya çıkan, şiddet eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için 5442 sayılı il idaresi kanunun 11/C maddesi gereğince Siirt il merkezi bugün saat 12.00’den itibaren yarın saat 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı başlatılmıştır. Kurtalan İlçesi’ndeki sokağa çıkma yasağı ise saat 12.00’de sona erdi" denildi.

19 YAŞINDAKİ GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentte polis zırhlı araçlarla önlem aldı. Sık sık polis araçlarından anons yapılarak, sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ve evlerine gitmeleri istendi. Ancak kentin bazı mahallelerinde yasağa uyulmayarak, halkın sokaklara çıktığı gözlendi.

Siirt-Eruh karayolu üzerinde bugün saat 14.00 sıralarında yol kesen göstericilere güvenlik güçleri gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Çıkan arbedede vücuduna kurşun isabet eden 19 yaşındaki Davut Nas, bölgeye çağrılan ambulansla Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak tüm müdahalelere rağmen Nas hayatını kaybetti.

POLİSE POMPALI SALDIRI

Bu arada Ulus Mahallesi’nde yol kesen göstericilere müdahale eden polis ekiplerine pompalı tüfekle ateş açıldı. Açılan ateşte 2 polis memuru hafif yaralandı. Olay yerine giden 112 Acil Servis ambulansı göstericilerin barikatlarla yolu kapatması nedeniyle, olay yerine güçlükle ulaşabildi. Yaralı polis memurları ambulansla Siirt Devlet Hastanesi’nde kaldırılarak tedavi altına alındı.

Siirt’in Karakol Mahalllesi’nde Cumhuriyet polis merkezine kimlikleri tesbit edilemeyen kişilerce saat 14.30 sıralarında uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Açılan ateşle 1 komiser yaralandı. Yaralı komiser hastaneye kaldırıldı.

OKULLAR YAKILDI

Sokağa çıkma yasağına rağmen olayların sürdüğü kent merkezinde, Cumhuriyet Caddesi üzerinde av malzemesi satan bir işyeri yağmalandıktan sonra ateşe verilerek yakıldı. Bu arada Siirt’te Hürriyet İlkokulu, Milli Egemenlik Lisesi, Erkek Yetiştirme Yurdu, Cumhuriyet ilk ve orta okulu bugün göstericilerin molotoflu saldırısına uğradı. Okullarda hasar meydana gelirken, yangınlar itfaiye tarafından söndürüldü.

İHA: AV TÜFEĞİ SATAN İŞ YERİ YAĞMALANDI, KARAKOL BASILDI

İHA'nın servis ettiği habere göre, göstericiler Cumhuriyet Caddesi'nde av tüfeği satan bir iş yerinin kepeklerini kırarak içeride bulunan 5 av tüfeği ve çok sayıda fişek yağmaladı. İş yerini ateşe veren göstericiler daha sonra av tüfeğiyle Cumhuriyet Karakolu'na saldırdı. Göstericilerin polise ateş etmesi sonucu 1'i komiser olmak üzere 5 güvenlik görevlisi çeşitli yerlerinden yaralanırken, çıkan çatışmada Davut Nas (19) hayatını kaybetti.

BELEDİYE BİNASI ATEŞE VERİLDİ

Göstericiler AK Partili Patnos belediyesini ateşe verdi. Belediye binasını ele geçiren göstericilerin binayı yağmaladığı belirtildi.

Ağrı'nın Patnos ilçesinde IŞİD'in Kobani'deki saldırıları üzerine başlayan eylemlerde ilçe adeta savaş alanına döndü.

Dün YPG'li Yılmaz Bartan'ın cenazesinden sonra çıkan olaylar 2. gününde de devam ediyor. Yollara barikat kuran göstericiler, mobese kameralarını direkleriyle birlikte yere indirdi. Tüm yollada lastikler yakıldı.

Olaylarda 1 polis yaralandı. Kepenklerin kapalı olduğu ilçede esnafın iş yerlerini açmasına izin verilmiyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler