HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NASA kameralarına takılan görüntüler şok etti

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın canlı yayında ekrana takılan görüntüler dünyada şok etkisi yarattı. NASA kameralarından görüntülenen 3 cisimin ne olduğu konusu sırrını koruyor.

NASA kameralarına takılan görüntüler şok etti

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın canlı yayınında bazı görüntülere rastlandı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun kameralarına takılan görüntülerden sonra NASA canlı yayını aniden kesti. NASA kameralarına yansıyan görüntülerde dünyadan üç cismin sırayla havalandığı görülüyor. Çok sayıda komplo teorisyeni Dünya’dan uzaya yükselen bu cisimlerin UFO olduğunu iddia etti. Teorisyenler uzaylıların dünyayı ziyaret ettiğine ilişkin iddiaların doğrulanmasına yönelik yeterli kanıt oluştuğunu da öne sürdü. Görüntülerin kısa süre içinde video paylaşım sitelerinde yayınlanmasının ardından çok sayıda kişi yaşanan olaya ilişkin yorumlarını paylaştı. Kullanıcılardan biri cisimlerin havalanmasının ardından NASA'nın yayını kesmesini eleştirdi. Bir başka kullanıcıysa cisimlerin hareketinden uçan nesnelerin "çok yönlü uzay aracı" olduğunu öne sürdü.

NASA GÖRÜNTÜLERİ DOĞRULAMADI

NASA görüntülere ilişkin resmi bir açıklama yapmadı. Ancak yayının kesilmesinin ardından "Lütfen bekleyin. Yüksek Çözünürlüklü Yeryüzü Görüntüleme Sisteminde kameralar değişiyor yada Uluslararası Uzay İstasyonuyla geçici sinyal kaybı yaşanıyor olabilir." mesajı yayınlandı.

NASA

NASA, (National Aeronautics and Space Administration) (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 yılında ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askeri amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

NASA, Ay'a dönük Apollo uçuşlarında, Skylab uzay istasyonu ve daha sonra uzay mekiği gibi çalışmalarla her zaman ABD'nin uzay çalışmalarına yön vermiştir. Günümüzde NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu desteklemekte ve yeni Ares I ve Ares V iniş araçlarını geliştirmektedir. Uzay programı çalışmalarının yanı sıra uzun vadeli sivil ve askeri roket çalışmaları da NASA'nın çalışma alanlarının arasındadır. NASA bugüne kadar pek çok insanlı ve insansız uçuş programı gerçekleştirdi. İnsanız uçuş programları kapsamında bilmsel ve iletişim amaçlı ilk Amerikan uydularını yörüngeye oturttu. Venüs ve Mars ile başlayarak Güneş Sistemi'ni keşfetmek için uzaya çeşitli sondalar yolladı. İnsanlı uçuş programı kapsamındaysa ilk defa Amerikalı astronotları Alçak Dünya yörüngesi'ne yolladı. 1969 - 1972 yılları arasında Apollo Projesi kapsamında Ay'a on iki astronot göndererek Sovyetler Birliği ile girdiği "Uzay Yarışı'nı" kazandı.

UÇUŞ PROGRAMLARI

X-15 Roket Uçak (1959-68), Mercury Projesi (1959-63), Gemini Projesi (1961-66), Apollo Projesi (1961–72), Skylab (1965-79), Apollo - Soyuz Test Projesi (1972-75), Uzay Mekiği Programı (1972-2011), Uluslararası Uzay İstasyonu (1993-günümüz), Ticari Tedarik Servisi (2006-günümüz), Ticari Mürettebat Programı (2010-günümüz), Alçak Dünya Yörüngesi Ötesi Programı(2010-günümüz),

İNSANSIZ PROGRAMLAR

Dünya ve Güneş Sistemi'ni keşfetmek için NASA tarafından 1000'den fazla insansız görev gerçekleştirildi. Keşif görevleri dışında iletişim uyduları da NASA tarafından gönderilirdi. Görevler ya doğruca Dünya'dan ya da yörüngedeki uzay mekiklerinden gönderilen araçlarla gerçekleştirilirdi. İlk Amerikan insansız uydusu Explorer 1 Uzay Yarışı'nın erken dönemlerinde yollandı. Ocak 1958'de Sputnik 1'den iki ay sonra yollandı. NASA kurulduğu zaman Explorer projesi NASA'ya aktarıldı ve günümüze kadar sürdürüldü. Projedeki görevlerin başlıca odakları Dünya, Güneş, manyetik alanları ölçmek ve Güneş rüzgârlarını incelemektir. Günümüze yakın Dünya'dan yönetilen ama Explorer Projesi'ne bağlı olmayan Hubble Uzay Teleskobu 1990 yılında uzaya gönderildi.

Güneş Sistemi en az dört insansız uzay programının ana hedefi olmuştur. Birinci proje 1960 ve 70'li yıllarda yürütülmüş Marnier Programı'dır. Program kapsamında birkaç defa Venüs ve Mars'a, bir defa da Merkür'e sonda gönderildi. Yollanan sondalar ilk defa gezegen etrafında uçma (Marnier 2], ilk defa başka bir gezegenin fotoğraflarını çekmek (Marnier 4), ilk defa başka bir gezegenin yörüngesinde dönme (Marnier 9), ilk defa yer çekimi yardımlı manevra (Marnier 10) gibi çeşitli ilklere imza atılmıştır. Yer çekimli manevra sisteminde sondalar diğer gezegenlerin yer çekimi ve hızını kullanarak ilerler.

Mars'a ilk başarılı iniş 1976 yılında Viking 1 sondası tarafından yapıldı. Bundan yirmi yıl sonra Mars Pathfinder robotu Mars'a indi.

Mars'ın dışında Jüpiter'e ilk defa 1973 yılında Pioneer 10 gitti. Bundan yirmi yıldan fazla bir süre sonra Galileo sondası gezegenin atmosferine girdi ve gezegenin yörüngesinde gezen ilk uzay aracı oldu. Pioneer 11 1979 yılında Satürn'e giden ilk uzay aracı oldu. Voyager 2 1986 ve 1989 yıllarında ilk defa (ve bugüne kadar tek) Uranüs ve Neptün'ü ziyaret etti. Pioneer 10 aynı zamanda 1983 yılında ilk defa Güneş Sistemi'ni terk eden sonda oldu. Voyager 1 ve Voyager 2 tarafından geçilene kadar en uzağa giden sonda olma özelliğini korudu. 26 Kasım 2011'de Mars Bilim Laboratuvarı başarılı bir şekilde Mars'a gönderildi. 6 Ağustos 2012'de Curiosity başarılı bir şekilde Mars'ın yüzeyine indi ve Mars'ta daha önce yaşamış veya şu anda yaşamakta olan canlı formları bulmak için araştırmaya başladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler