HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NASA, Mars'ta yaşamı bu teknolojiyle geliştiriyor

ABD merkezli Arizona Üniversitesi ve NASA işbirliği ile marsta yaşam olanaklarını yükseltebilen bir teknoloji geliştirildi. Kapsullerin içerisinde bitki ve sebze-meyve hasatları da elde edilebiliyor. Henüz test aşamasında olan bu teknoloji, hem Elon Musk'ın SpaceX projesinde hem de NASA'nın çalışmalarında kullanılacak.

NASA, Mars'ta yaşamı bu teknolojiyle geliştiriyor

NASA, Mars'taki yaşam koşullarını geliştirmeye devam ediyor. Bu hafta, astronot Peggy Whitson'ın 'uzayda en çok zaman geçiren astronot' ünvanını almasıyla birlikte, NASA, Mars'ta daha çok zaman geçirmenin, üstelik kalıcı olabilmenin yollarını arıyor. NASA bu teknolojiyi geliştirmek için Arizona Üniversitesi'nin çeşitli eğitim bölümleriyle birlikte çalıştı. Henüz prototip aşamasında olan bu teknoloji, içerisinde çeşitli bitkiler yetiştirebiliyor, astronotun duyduğu besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliğe sahip besinleri kendisi yetiştirebiliyor. Üstelik, herhangi bir aşılama, tohumlama veya yoğun ilgi gerektirmeden. NASA mühendisleri bu teknolojiyi geliştirmek için 10 yıldan fazla çalıştı ve en sonunda 'tek ünite' olarak bir prototip elde edildi.

Kapsül, 8 kişiyi aynı anda sığdırabilir ve 2 metre yükseklik sağlayabiliyor

Prototip, şimdilik sadece vejeteryan ürünleri geliştirmek amacıyla geliştirilmiş. Ancak; NASA, bu prototipi aynı zamanda Mars'taki yaşam istasyonlarının hava temizliğini, astronotların vurgun yemesini önlemeyi amaçlıyor.

Prototipin orijinal isimi; "Biyojeneratif yaşam destek sistemi". Öğün olarak yetiştirilen bitkinler, aynı zamanda fotosentez yaparak oksijen kaynağı da oluşturabilecekler. NASA, bu prototipi tamamen okyanus ve kara plastik atıklarını geri dönüştürerek geliştirdi ve aynı zamanda dayanıklılığını artırabilmek için, NASA çeşitli Mars görevleri de yürüttü.

Biyojeneratif yaşam destek sistemi, şu ana kadar Mars şartlarına uygun olarak geliştirlen en önemli teknolojilerin başında yer alıyor. Ayrıca, bitkilerin kendi kendine büyümesini sağlayan LED ışıklar ve diğer enerji kaynakları da yenilenebilir enerjinin ortaya attığı yeniliklerden.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler