HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu? 2017 kış lastiği uygulaması

2017 kış lastiği uygulamasıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu sorusu yanıt buldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan açıklamada, özel otomobillerin kış lastiği takma zorunluluğu bulunmadığı duyuruldu.

Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu? 2017 kış lastiği uygulaması

Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu? Ağır vasıtalar ve ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiğinin bu yıl itibariyle özel otomobillere de zorunlu olacağı iddiası gündem yaratmıştı. Sürücüler 'otomobillerde kış lastiği zorunlu mu' sorusuyla ilgili resmi bir açıklama bekliyordu. Gelen son dakika haberine göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan açıklamada, özel otomobillerin kış lastiği takma zorunluluğu bulunmadığı duyuruldu.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NDAN 'KIŞ LASTİĞİ' AÇIKLAMASI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerde kış lastiği kullanma zorunluluğunun özel otomobillerde uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddüdün yaşandığı ve kamuoyunda yanlış bir algının oluştuğu tespit edilmiştir. Bu nedenle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve muhtemel yanlış bir algıya neden olmamak için aşağıdaki hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bakanlığımızca 01.04.2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 'Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' ile 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Hususi olarak tescil edilmiş taşıtların, yani özel otomobillerin kış lastiği takmaları zorunluluğu bulunmamaktadır” denildi.
Açıklamada, “Belirtilen tarih aralıklarında il sınırları içerisinde kış lastiği uygulamasının yapılıp yapılmayacağı ile ilgili duyurular da ilgili valiliklerce yapılacaktır” ifadesine yer verildi.

KHK'DA KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASINDA DEĞİŞİKLİK

Resmi Gazete'de yayımlanan 687 sayılı KHK ile kış lastiği zorunluluğu uygulamasında değişikliğe gidilmişti. KHK'da kış lastiğinin belli dönemler için zorunlu tutulması da yer almıştı.

Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yılın belirli dönemi için zorunlu tutulurken, Bakanlık bu yetkisini valiliklere devredebilecek.
Söz konusu uygulama kapsamında, araçları denetlemeye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının görevlendirdiği Bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yetkilendirildi.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI 625 TL

Yükümlülüğe uymayan aracın işletenine 625 lira tutarında idari para cezası verilecek ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilecek. Bakanlar Kurulu, idari para cezasının tutarını azaltmaya ve iki katına kadar artırmaya yetkili olacak.


En Çok Aranan Haberler