HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Radyoloji çalışanları tehdit altında

Türk Tabipleri Birliği (TTB): "Sağlık Bakanlığı'nın ısrarı radyasyon çalışanlarının hayatına mal olmakta, radyasyona bağlı hastalıklar artarak salgın gibi yaygınlaşmaktadır" dedi.

ANKARA (ANKA) - Türk Tabipleri Birliği (TTB), radyoloji çalışanlarının 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü'nü kutlayarak, "Sağlık Bakanlığı'nın ısrarı radyasyon çalışanlarının hayatına mal olmakta, radyasyona bağlı hastalıklar artarak salgın gibi yaygınlaşmaktadır" dedi.

TTB, TDB, SES, Dev Sağlık İş, TED, TÜMRAD DER, TMRT DER, SHUD, Türk Psikologlar Derneği ve SÖZSEN'den yapılan ortak açıklamada, her yıl, radyasyonla çalışan birçok sağlıkçının kanserden ve meslek hastalıklarından hayatını kaybettiği hatırlatıldı. "Ticarileştirilmiş sağlık sisteminde hizmetin niteliğinden çok karlılığına bakılıyor, taşeronlaştırılmış bu merkezlerde gerekli gereksiz birçok radyolojik tetkik işlem yapılıyor. Erişkin, çocuk ayrımı olmaksızın bilinçsizce radyolojik tetkikler yapılarak gereksiz ve aşırı radyasyona maruz kalmalarına yol açılıyor" denilen açıklamada, bu uygulamanın, başta çocuklar olmak üzere, insan sağlığını tehlikeye atabilecek biçimde yaygınlaştığına dikkat çekildi. Buna rağmen Sağlık Bakanlığı'nın somut bir çalışmasının olmadığı dile getirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Sağlık Bakanlığı'nı mesleki bilgi ve becerisi olmayanların çalışmalarını engellemek adına görevlerini yapmaya, sağlığın ticari bir alan olarak değerlendirilmesi adına başta çocuklar olmak üzere insan hayatını riske sokan gereksiz tetkiklerin yapılmaması için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın ısrarı radyasyon çalışanlarının hayatına mal olmakta, radyasyona bağlı hastalıklar artarak salgın gibi yaygınlaşmaktadır. Mesai saatlerinden başlayarak düzeltme yoluna gidilmesi, radyoloji ünitelerinin fiziki koşullarının iyileştirilmesi, kazanılmış hakların giderek azaltılması ve geri alınması işlemine son verilmesi, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması gereklidir ve bu konuda ivedi adım atılmalıdır. Sağlık Bakanlığı, radyoloji çalışanlarının sorunlarına karşı kayıtsız kalmaktan vazgeçip, radyoloji ünitelerinin envanterini çıkararak, acil, orta ve uzun vadede yapılacak bir eylem planı hazırlamalıdır. Meslek tanımlarının yapılması, yeterli istihdamın sağlanması, ehliyetsiz çalışmanın önüne geçilmesi, radyoloji alanında lisans tamamlama hakkının verilmesi, radyoloji departmanlarında fiziki eksikliklerin giderilmesi ve cihaz modernizasyonunun sağlanması çalışan sağlığı ve nitelikli bir sağlık hizmeti için şarttır.

Tüm bu olumsuzlukların yaşandığı, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın çalışan sağlığını tehdit ettiği, sağlığı hak olmaktan çıkardığı bu koşullarda radyoloji çalışanlarının 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü kutlu olsun."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler