HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sürmene'deki orman yangını söndürüldü, manzara çok kötü

Trabzon'un Sürmene ilçesinde çıkan orman yangını söndürüldü. Sarıçam ormanlarının bulunduğu doğa harikası bölgede ortaya çıkan manzara gören herkesi üzdü.

Sürmene'deki orman yangını söndürüldü, manzara çok kötü

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığından alınan bilgiye göre, Çamburnu mevkisinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ve sabaha karşı kontrol altına alınan orman yangını, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçe belediyeleri itfaiye ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince tamamen söndürüldü.

Yangının çıkış nedenine ilişkin adli ve idari işlemlerin başlatıldığı bildirildi.

Of ilçesinin Yazlık Mahallesi sakinlerinden Muhammet Bayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahallesinin yangının meydana geldiği alanın yukarı kesiminde bulunduğunu söyledi.

Yangının çıktığı ormanın Türkiye'nin nadir alanlarından biri olduğunu dile getiren Bayram, "Burası sarıçamın denize kadar indiği nadir ormanlardan biri. Çok değerli bir orman ve kayıp oldu, artık ihmal mi diyelim, ne diyelim? Diyecek bir şey bulamıyorum." ifadesini kullandı.

Bayram, yangını gördükten sonra alana geldiğini anlatarak, "Yangının nasıl çıktığına dair bir fikrim yok ama burada piknik yapılıyor. Önlemsiz, denetimsiz piknik yapılıyor buralarda. Nasıl çıktığı belli değil ama çok yazık. Bu kadar orman kayboldu." dedi.

Oflu Ümit Arslan ise avlanma belgeli avcı olduğunu ifade ederek, "Gece saat 03.00'e kadar buradaydım. Üzüldük, bu ormanlar bizim, vatan ormanları." diye konuştu.

Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Sürmene ilçesinde çıkan orman yangınına ilişkin, "Yaptığımız tespitlerde ilk gözlemlerimiz sahada bulunan ağaçların yüzde 90'ının hayati tehlikesinin olmadığı, diğer yüzde 10'unun yaşam değerlerini kaybettiği yönündedir. Bunların yerine yeniden ağaçlandırma yapılacaktır." dedi.

Döngez, bölgedeki incelemesinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sürmene'deki yangının büyük üzüntüye yol açtığını belirtti.

Sürmene Çamburnu'nun özel anlamı olduğuna işaret eden Döngez, Çamburnu'nun ormancılık açısından da dünyada ender örnekleri olan, sarıçamın denizle buluştuğu noktalardan biri olduğunu, bu konuda gerçekten üzgün olduklarını vurguladı.

Döngez, dün gece yapılan ihbarın ardından ekiplerin yangına müdahalede bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bulunduğumuz alan yaklaşık 25 hektarlık bir sahada örtü yangını şeklinde gelişmiştir. Ağaçların tepe yangını oluşmamıştır. Bu bizim için büyük bir şanstır. Yaptığımız tespitlerde ilk gözlemlerimiz sahada bulunan ağaçların yüzde 90'ının hayati tehlikesinin olmadığı, diğer yüzde 10'unun yaşam değerlerini kaybettiği yönündedir. Bunların yerine yeniden ağaçlandırma yapılacaktır."

Her kesimden yangına müdahale noktasında büyük destek gördüklerini de kaydeden Döngez, "Komşu illerden Giresun, Amasya, Rize'deki arkadaşlarımız da bizlerle beraberdi. Şu an itibarıyla yangın tamamen durdurulmuş durumda. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Bu gece de kontrollerimiz devam edecek. Olumsuzluk olmaması anlamında tedbirleri almış durumdayız." diye konuştu.

Öte yandan Anadolu Ajansı ekibi yangının olduğu bölgeyi havadan multikopter ile görüntüledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sürmene'deki orman yangınına ilişkin, "Saat 23.15'te başlayan orman yangınına ilk müdahale saat 23.35'te yapılmıştır. 25 Hektar örtü yangını çıkmıştır. Boylu ağaçlar canlılığını kaybetmemiş olup, alt tabakadaki çalı çırpı maki formasyonu zarar görmüştür" açıklamasında bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dün gece Sürmene Çamburnu'nda çıkan orman yangını hakkında açıklama yayımladı. Bu sabah 05.00'te yangının tamamen söndürüldüğünün belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"7 Ocak 2017 saat 23.15'te başlayan orman yangınına ilk müdahale saat 23.35'te yapılmıştır. Yangına çevre illerden gelen arazözlerle birlikte 13 arazöz müdahale etmiştir. Bu arazözlerin 5'i Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'nden 4 adedi Amasya, 4 adedi ise Giresun Orman Bölge Müdürlüğü'nden gelmiştir. Ayrıca orman yangını söndürme çalışmalarına 8 adet hizmet aracı ve 6 adedi Trabzon Büyükşehir Belediyesi, 3 adedi ise Rize Belediyesinden olmak üzere 9 itfaiye aracı destek vermiştir.

40'ı itfaiye personeli olmak üzere 120 personelin yangın söndürme çalışmalarına katıldığı Sürmene Çamburnu orman yangını söndürülmüştür. 25 Hektar örtü yangını çıkmıştır. Boylu ağaçlar canlılığını kaybetmemiş olup, alt tabakadaki çalı çırpı maki formasyonu zarar görmüştür."

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler