HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yılmaz: Türk F-16'ları Suriye helikopterini düşürdü

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk savaş uçakları tarafından düşürülen Suriye hava aracıyla ilgili açıklama yaptı. Yılmaz düşürülen hava aracının helikopter olduğunu belirtti.

Türkiye sınırını ihlal eden Suriye’ye ait hava aracına, Adana’dan kalkan F-16’lardan iki füze atıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise düşürülen hava aracının bir Suriye helikopteri olduğunu ifade etti. Suriye'den konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada, düşürülen aracın İHA olduğu belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri yetkilileri, Hatay’ın Altınözü, Defne ve Yayladağı ilçelerinden Suriye’den bir hava aracının sınır ihlali yaptığını belirterek, “Bunun üzerine Adana’dan kalkan savaş jetlerimiz tarafından iki kez ateş açıldı. Şu anda bölgede incelemeler yapılıyor. Uçak mı, helikopter mi, başka bir hava aracı mı ne olduğu araştırmanın sonunda netlik kazanacak” dedi.

Bölgede oturan vatandaşlar, Dursunlu-Emek bölgesinden "Suriye uçağının" iki kez sınır ihlali yaptığını, ardından da Türk jetleri tarafından vurulduğunu, "Uçağın üç parçaya bölünerek düştüğünü gördüklerini" söyledi.

BAKAN: HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ

Sivas'ta açıklama yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye sınırında devriye görevini yapan Türk savaş uçaklarının angajman kurallarını ihlal eden ve Türkiye sınırına yaklaşan bir Suriye helikopterini düşürdüğünü doğruladı.
Bakanı Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Öncelikle Silahlı Kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Aziz milletimizin de gurur duyması lazım. Hava kuvvetleri komutanımızla ve hava kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Kendilerine verilen görevi hakkıyla yerine getiriyorlar. Nedir görevleri. Türk vatanını, Türk sınırlarını koruyacak. Hiçbir ihale fırsat vermeyecek. Bugün 14.04 sularında öğleden sonra Cilvegözü’nü 5 dakika süreyle 7 mil sınırımızı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüş durumdadır. Dolayısıyla ben hakkıyla görevini yapan, sınırlarımızı ihlale eden Suriye güçlerine karşı gereken tepkiyi gösteren silahlı kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Pilotlarımızın hepsinin gözlerinden öpüyorum. Aziz milletimiz şundan emin olsun, silahlı kuvvetlerimiz Türk milletinin hak ve hukukunu korumak için 24 saat görev başındadır. Bundan sonra da görevi başında olmaya devam edecektir. Bu hükümetimizin kararlılığını silahlı kuvvetlere de yansımasıdır" dedi.

'BANA GELEN BİLGİ HELİKOPTER'

Düşürülen hava aracının İHA olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise, 'İHA diyen de var, uçak diyen de oldu ancak şu an da bizzat bana iletilen bilgi helikopter olduğu şeklindedir. Ben kahraman pilotlarımızı gözlerinden öpüyorum ve hepsini tebrik ediyorum" dedi.

SURİYE: DÜŞÜRÜLEN İHA'YDI

Suriye devlet televizyonu ise Türk jetlerinin Suriye uçağını vurduğuna dair iddiaların doğru olmadığını savundu. Reuters'ın haberine göre, Suriye televizyonu düşürülen aracın, keşif amacıyla uçurulan insansız hava aracı olduğunu öne sürdü. Suriye devlet televizyonunun haberinde, vurulan araç "uzaktan kumandalı, küçük bir İHA" olarak tanımlandı.

Suriye, 22 Haziran 2012'de Akdeniz üzerinde keşif uçuşu yapan Türk RF-4E keşif uçağını; Türk jetleri de 16 Eylül 2013'te bir Suriye helikopterini, 23 Mart 2014'te de MİG uçağını angajman kurallarını çiğnediği için vurarak düşürmüştü.

TSK: SURİYE TOPRAKLARINA DÜŞTÜ

TSK'nın sitesinden akşam saatlerinde yapılan açıklamada, söz konusu hava aracının Suriye topraklarına düştüğü bilgisi paylaşıldı. Açıklamada şu bilgiler yer aldı:

"16 Mayıs 2015 tarihinde saat 14.04’te, Suriye’ye ait bir hava aracının, (Hatay Altınözü güneyinde) Kuyubaşı istikametinde Türk hava sahasını ihlal ettiği tespit edilmiştir. Olay üzerine Hava Muharebe Devriye Görevi icra etmekte olan iki adet F-16 uçağımız bölgeye yönlendirilmiş ve söz konusu hava aracına müdahale edilerek hava aracı etkisiz hale getirilmiştir. Araç Suriye topraklarına düşmüştür."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler