HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Parti kadın milletvekili adayları tanışma toplantısı

Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Kadın Milletvekili Adayları Tanışma Toplantısı'na katıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Kadın, sadece aileden, çocuklardan, kadınlardan, engellilerden sorumlu görevler üstlenmemeli. Ben şu andaki mevcut milletvekillerimizin hem şu anda aday gösterilen milletvekillerimizin birçok farklı alanda söz sahibi olacak, karar verebilecek, politika uygulayabilecek yetkinlikte olduğunu görmekten gerçekten büyük gurur duydum" dedi.

Sare Davutoğlu, toplantıdaki konuşmasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu bir toplantıda ilk kez konuşma yaptığını belirterek, "Aslında kendisi birçok hususta olduğu gibi bu konuda da örnek bir insandır ve beni daima yüreklendirir. Yaptığım her işte yüreklendirir. Kimi zaman yaptığım işlerin maliyeti ona olsa da yüreklendirir. Sizler de eminim beni çok iyi anlayacaksınız” diye konuştu.

Türk siyasi tarihinde kadınların çok önemli rolü bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Meşruiyet dönemi ile birlikte Türk kadını, belki resmi olarak ülkenin yönetiminde yer almadı ancak sesini duyurma noktasında pek çok kadın hareketinin içerisinde yer aldı. Birçok kişinin vurguladığı gibi aslında kadın hareketi, kadın hakları hareketi, kadınların siyasette ve sivil toplumda yer alması, çok daha yeni olgular değil. Özellikle basın yayın ve farklı alanlardaki dernekler yoluyla Osmanlı Türk modernleşmesinin de çok önemli parçası oldular. Hepimiz biliyoruz ki Kurtuluş Savaşı'nda da her alanda hem cephede hem cephe gerisinde, varlarıyla yoklarıyla mücadele verdiler. Birçok Avrupa ülkesinde kadınlar henüz oy veremezken, 1935 seçimlerinde 18 kadın milletvekilimiz parlamentoda yerini aldı. Kadınlarımız, sadece nicelik olarak değil nitelikleriyle de Türkiye'nin siyasi tarihinde çok önemli roller oynadı.”

- "Kadınlarımızın AK Parti'ye katılımı artıyor"

"Ne yazık ki her alanda olduğu gibi kadınlarımızın siyasi alandaki kazanımları askeri darbe dönemlerinde kesintiye uğradı” diyen Davutoğlu, "Ancak AK Parti iktidarlarıyla birlikte Türkiye'de askeri vesayet dönemleri sona erdi ve kadınlarımızın siyasetle daha yoğun bir şekilde buluşmasının önü açılmış oldu. Her geçen gün kadınlarımızın AK Parti'ye katılımı artıyor. 9 milyonu aşkın üyesi var. Bunların 4 milyonunun kadın olduğunu görüyoruz. Çünkü kadınlar herkese dokunabiliyorlar, her eve girerek hem siyasetimizi anlatma hem duygularını paylaşma hem de onların problemlerini giderme noktasında birinci elden yardım ulaştırma kapasitesine sahipler” ifadesini kullandı. Sare Davutoğlu, kadınların siyasi hayattaki görünürlüğünün, genellikle sadece temsiliyetteki sayısal oranlarına bakılarak analiz edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Oysa kadının siyasal, kamusal hizmet alanlarına ve sivil topluma yaptığı niteliksel katkı, bana göre niceliksel katkının çok çok üzerindedir. Aynı zamanda çok daha değerlidir. Bugün okullarda görevini sürdüren 499 bini, yani yarıdan fazlasını kadınlarımız oluşturuyor. Kamudaki 441 bin kadın sağlık çalışanımızın, toplam 760 binlik rakamın yine yarısından fazlasını teşkil etmekte. Yükseköğretimde profesörden araştırma görevlisine kadar yüzde 41 oranında temsil edilen kadın eğitimci sayısıyla birçok ülkenin önündeyiz. Biz yurtdışı ziyaretlerimizde bu oranları söylediğimde özellikle kadın akademisyen sayımız, oranlarımız, iş alanlarında yüksek düzeyli yönetici olarak yer alan kadınlarımızın oranını söylediğimde birçok ülkede hayretle, takdirle karşılandığını müşahede ettim.”

Söz konusu oranların önemli olduğunu ancak bunun yanı sıra kadınların niteliksel katkısının artması konusunda da daha uzun vadeli ve kalıcı çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Sare Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık biz her alanda niceliksel iyileşmeleri, mutlaka niteliksel iyileşmelerle daha temelli, daha çerçevelerini düzgün oturtarak, niteliğini artırarak desteklemek ve değerlendirmek durumundayız. Bugün ülkemizde kamuda olduğu gibi sivil toplum örgütlerinde kadının sözü ve ağırlığı hepimizin malumu. Burada hanımlar ağırlık olduğu için rahat söyleyeceğim, ben gerçekten sivil toplum çalışmalarında gönüllü, gayretli ve duyarlı olmanın sivil toplum çalışmalarına katılımı artırdığını düşünüyorum. Bu konuda kadınların daima erkeklerden biraz daha önde olduğunu düşünüyorum. Özellikle profesyonel hayatın içine girdiğinizde, çalışma hayatına girdiğinizde erkekler belki daha fazla ailenin geçim yükünü omuzladıkları için, belki toplumda biraz daha büyük ölçekli problemleri çözmeleri gerektiğini düşündüğü için bu alanda biraz daha hanımlardan daha az aktif konumda oluyor ama hanımlar belki yaradılışlarından gelen birçok farklı hususu, birçok farklı konuyu aynı anda yürütebilme becerisi, belki biraz daha duyarlılıkla gayret noktasında daha iyi durumda oldukları için sivil toplum çalışmalarında çok daha verimli, gayretli çalışmalar ortaya koyabiliyor.”

- "Kadınlarımıza önemli görevler düşmektedir”

Kadınların parlamentodaki temsilinin çok ötesinde bir siyasal temsili gerçekleştirdiğine inandığını dile getiren Sare Davutoğlu, şöyle dedi: "Bu noktada Türkiye'de sivil toplumun motor gücü olan kadınlarımıza önemli görevler düşmektedir. Sivil toplumdaki niteliksel gücünü siyaset alanına kadınlarımızın eliyle yansıtılması, kadının karar alma mekanizmalarındaki etkisini daha fazla artıracaktır. Aynı zamanda bu etki artırılırken bir zarafetle, bir duyarlılıkla hem farklı toplum kesimlerinin kararlara katılımı ve uyguladığımız politikaların farklı insanlara ulaşması ve anlatılması noktasında daha etkinlik sağlanmış olacak hem de toplumsal barışa daha çok katkıda bulunulmuş olacaktır. AK Parti de bu düşünceyle şimdiye kadar sivil toplumla işbirliği için tüm kanalları açık tutmuş partidir. İnanıyorum ki siz kadın vekillerimiz aracılığıyla, sivil toplum gücü parlamentoda bundan sonra daha güçlü hissedilecektir.”

AK Parti'nin kadın milletvekili adaylarının özgeçmişlerini gördüğünde, birçoğunun sivil toplum çalışmalarında aktif olarak yer aldığını fark ettiğini kaydeden Davutoğlu, "Bu bana büyük gurur verdi. Çünkü ülkemizin hem problemlerini hem gücünü, güçlü ve zayıf yanlarını, sivil toplum çalışmaları vasıtasıyla daha fazla bilmek, tanımak mümkün. İnşallah parlamento çatısı altında yapacağınız çalışmalarda bunların size yön göstereceğine inanıyorum. Türk kadınının siyasette ve toplumsal hayatta oynadığı roller, sadece Türkiye'nin demokratikleşmesinde değil aynı zamanda Türkiye'nin içinde bulunduğu gönül coğrafyamızda da bu konuda öncülük edecektir. Hem iyi bir eş, iyi bir anne hem kadın hem siyasetin, hayatın parçası olarak omzumuzdaki yükün ne kadar ağır, aynı zamanda kutsal olduğunun farkındayız ama bir kadın, güneş gibi inşallah bütün bunları hem zarafetle hem kimseyi incitmeden dengeli biçimde götürecektir” diye konuştu.

- "Kadını siyasetin öznesi haline getirmek..."

"Ben bu dönemde Meclis'te farkınızı ortaya koyacağınıza, milletin kürsüsünü en iyi şekilde kullanacağınıza bütün kalbimle inanıyorum” ifadesini kullanan Sare Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tespit ettiğiniz her sorunu hissederek, o kürsü aracılığıyla Türkiye gündemine getirerek bir farkındalık oluşturacağınıza inanıyorum. Kadını siyasetin öznesi haline getirmek, onu belirli alanlara hapsetmekle değil onu tüm toplumsal, siyasal ve ekonomik alanlarda karar alma mekanizmalarında söz sahibi kılmakla mümkündür. Ben yine meslek gruplarınız, yaptığınız çalışmalardan geniş yelpazeden adaylardan tespit edildiğini gördüm. Daha önce Aile Bakanımızla hep yaptığımız sohbetlerde dile getirdiğimiz bir konu vardı, kadın sadece aileden, çocuklardan, kadınlardan, engellilerden sorumlu görevler üstlenmemeli. Ben şu andaki mevcut milletvekillerimizin hem şu anda aday gösterilen milletvekillerimizin birçok farklı alanda söz sahibi olacak, karar verebilecek, politika uygulayabilecek yetkinlikte olduğunu görmekten gerçekten büyük gurur duydum. Bunun için de seçimler yapan Başbakanımıza teşekkürlerimi arz ediyorum, bir kadın olarak.”

"Ben sizlerin sadece kadın hakları sorunları konusunda değil tüm bu alanlarda siyasete yön vereceğinize inandığımı bir kez daha belirtmek istiyorum” diyen Davutoğlu, şöyle dedi:

"Çevre, şehir bilinci, toplumda farklı kesimler arasında iletişim gibi farklı konularda sizlerin fikirleri, bundan sonra daha fazla yer bulacak, etkin olacak. Sizlerin sayesinde siyaset ve toplumsal dildeki saygı, nezaket ve muhabbet inşallah artacak. Öncelikle sizlerden bir ricada bulunmak istiyorum, bulunduğunuz şehirlerde, ilçelerde, köylerde çalmadığınız kapı, dokunmadığınız yürek, elinizi uzatmadığınız insan kalmasın. Her bir vatandaşımızın derdi, aynı zamanda bizim derdimizdir.”

- "Zorlu, meşakkatli bir dönem sizi bekliyor”

Birçok ziyarette, Başbakan ve bakanlara iletilen taleplerin ne kadarının gerçekçi olduğu konusunda en doğru bilginin kadın vekillerden alınabileceğini dile getiren Davutoğlu, "Biraz önce de vurgulandı, çok zorlu, meşakkatli bir dönem sizi bekliyor, hepimizi bekliyor. Her vatandaşımızın elinden tutacak, herkesin gözüne bakacak, derdi kederi olacak herkesi dinleyeceğiz. Belki çoğumuz birçok ziyarette birçok acılar yüklenerek evimize, Ankara'ya döneceğiz ama birçoğunda emin olun, uygulanan politikaların insanlarımızın hayatına kattığı güzellikleri görerek, umutla, gururla Ankara'ya döneceğiz. Kimseyi ötelemeyeceğiz bu çalışmalarımızda. Herkese kol kanat germeye çalışacağız” diye konuştu. "AK Parti siyasetine eminim ki yüreğinizi, vicdanınızı, merhamet ve sevginizi katacaksınız” ifadesini kullanan Davutoğlu, "Allah hiçbirinizin emeğinizi zayi etmesin, emekleriniz, gayretleriniz için, fedakarlıklarınız için sizleri yürekten kutluyorum” dedi. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler