HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Parti MYK sona erdi

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sona erdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin, olabilecek en olumsuz etkilere ve müdahalelere rağmen ekonomik başarısını ve gücünü ortaya koyduğunu belirterek, "Bugün 15 Temmuz öncesine göre çok daha güçlü bir konumdayız. Gerek güvenlik bürokrasisinden gerek genel bürokrasimizden bu hain unsurların temizlenmesiyle Türkiye, güvenlik alanında olduğu gibi ekonomik alanda da yoluna çok daha emin adımlarla devam edebilecek durumda." dedi.

Yılmaz, Genel Başkan ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası parti genel merkezinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Toplantıda ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik ekonomik ve sosyal çalışmalar ile rehabilitasyon faaliyetlerinin ele alındığını ifade eden Yılmaz, genel başkan yardımcıları ve hükümet temsilcilerinin Kurul üyelerini bilgilendirdiğini söyledi.

Terörle mücadeledeki kararlılıklarının altının bir kere daha çizildiğini dile getiren Yılmaz, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde huzura ve güvene ihtiyaç olduğunu, bunun için degüvenlik güçlerinin koordineli ve etkin bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü, hükümetin kararlılığının vurgulandığını kaydetti.

Çalışmalar sonucunda bölgenin çok daha güvenli şekilde inşa edileceğini belirten Yılmaz, "Geçmişle mukayese ettiğinizde şu an çok daha iyi bir noktadayız. Bundan bir süre önce bölgede çok daha etkili olabiliyordu terör örgütü. İş adamlarımız üzerinde baskılar oluşturmuştu, seçilmiş insanlar üzerinde baskılar kuruluyordu. Şantiyeler, yatırımlara yönelik saldırılar. Birçok hukuk dışı faaliyet söz konusuydu. Şu an çok daha etkili bir şekilde bu faaliyetlere karşı mücadele yürütülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "İlk konutlar Ocak ayından itibaren teslim edilmeye başlanacak"

Bölgede sadece güvenlik tedbirlerinin alınmadığına dikkati çeken Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:"Bir taraftan da bölgenin kalkınması, gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Her şeyden önce bu çukur siyasetinin yakıp, yıktığı mağdur ettiği bölgelerimiz, ilçelerimizle ilgili çalışmalara büyük önem veriyoruz, öncelik veriyoruz. Bu konuda gerekli kaynakları tahsis etmiş durumdayız. Koordineli ve hızlı bir şekilde terörün yol açtığı mağduriyetlerin giderilmesiyle ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz, rehabilitasyon çalışmalarını. Ocak ayından itibaren inşallah ilk konutlar teslim edilmeye başlanacak. Peyderpey inşallah bu mağduriyetler giderilmiş olacak. Bir taraftan da sosyal destekler sunuyoruz, geçici olarak evinden, barkından uzaklaşmış, ihtiyaç içinde olan ailelerimizi destekliyoruz. Bu ilçelerimizle ilgili çalışmalar koordineli olarak devam ediyor. Altyapıyı yenilemeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz, imar planlamalarını yeniden ele alıyoruz. Çok daha yaşanabilir şehirler oluşturma yönünde çalışmalarımız süratle devam ediyor."

Bölgenin sadece rehabilitasyona değil, uzun vadeli kalkınmaya ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, bölgeler arası gelir dengesizliklerinin giderilmesi için bölgedeki ekonomik potansiyelin çok daha hızlı bir şekilde harekete geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bölgenin genç nüfusuna dikkati çeken Yılmaz, bunun kendileri için büyük bir değer ve servet olduğunu belirterek, bu genç nüfusa çok daha olumlu bir gelecek perspektifi sunmak durumunda olduklarını ifade etti.

- "İstihdam üreten yatırımlara destekler sunulacak"

Eğitim sistemiyle gençleri geleceğe daha iyi hazırlamak gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sportif altyapıyla, kültürel çalışmalarla gençlerimize çok daha iyi bir yaşam ortamı sunmak durumundayız. Diğer taraftan gençlerimizin istihdamı son derece önemli. Bu açıdan geçtiğimiz dönemde Sayın Başbakanımızın bu bölgede ilan ettiği yatırım ve destek hamlesini tekrar değerlendirdik. Şu anda Kalkınma Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili bakanlıklarımız çalışmalarını sürdürüyorlar.

Kalkınma Bankası odaklı bir şekilde özellikle üretken yatırımlara, istihdam üreten yatırımlara destekler sunulacak. Orada arsa temininden, kapalı alan tahsisine, makina teçhizatına yapılacak yatırımın kredi faizinin devlet tarafından üstlenilmesi, dolayısıyla faizsiz kredi sunulmasından işletme sermayesine kadar birçok boyutu var bu teşviklerimizin. Yine taşınma destekleri gibi boyutları var. Bütün bunlarla ilgili çalışmalarda belli bir aşamaya gelmiş durumdayız, çok yakında uygulamalar başlamış olacak. Bununla beraber bölgede istihdam imkanlarının arttığını göreceğiz. Emek yoğun sektörler başta olmak üzere birçok sektörde bölgemizin potansiyelini daha hızlı bir şekilde harekete geçirmiş olacağız."

Ekonomik gelişmenin yanı sıra sosyal boyutu da önemsediklerinin altını çizen Yılmaz, bütün politikalarında insan odağının son derece önemli olduğunu belirtti.

İnsanların daha iyi eğitim alması, sağlık hizmetlerinden daha çok faydalanmasının yanı sıra kültürel, sanatsal ve spor faaliyetlerin de bölgede daha fazla artması gerektiğine inandıklarını söyleyen Yılmaz, bu konuda ilgili bakanlıkların çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

- TBMM çalışma takvimi

TBMM'nin çalışmalarının MYK'da ele alınan başlıklardan biri olduğunu dile getiren Yılmaz, Bilirkişilik Yasası'nın Meclis gündeminde olduğunu ardından da Kanun Hükmündeki Kararnamelerle (KHK) ilgili görüşmelere geçileceğini bildirdi. Aralık ayında bütçe görüşmelerinin başlayacağını anımsatan Yılmaz, geçen yıl seçimlerden dolayı geçici bütçe yapıldığını daha sonra bütçenin hazırlandığını belirtti.

- "2023 ve ötesine geçen hedeflerimiz"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, şöyle devam etti:"Yarın 3 Kasım, 14'üncü yılımızı böylece doldurmuş oluyoruz tek başına iktidar olarak. Bu bir rekor tabii çok partili dönemde. AK Parti, 14'üncü yılını tamamlamış olacak. Artan oranda bir seçmen desteğiyle güçlü bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Geçen yıl 1 Kasım seçimleriyle de bir kez daha tek başına iktidar olma imkanı verdi halkımız, biz de bu teveccühe layık olmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da istikrar içinde Türkiye'nin içerideki, dışarıdaki zorlu meseleleriyle AK Parti, uğraşmaya devam edecek, bunları yönetmeye devam edecek. Halkımızın esenliği, güvenliği, refahı için çalışmaya devam edecek. Diğer taraftan tabii ilk iktidara geldiğimiz andan itibaren ortaya koyduğumuz 2023 ve ötesine geçen hedeflerimizi gerçekleştirmeye kararlılıkla devam edeceğiz. Sadece gündeme boğulup kalmayacak AK Parti. Gelecek perspektifli bir şekilde gözümüzü ufuklara dikerek inşallah bu çalışmalarımızı kararlı bir şekilde devam ettireceğiz."

Yılmaz, MYK'da görüştükleri TBMM gündemi ile ilgili çalışmalar hakkında, "Bütçe dışında Milli Eğitim ile ilgili bir hazırlığımız var, patent yasamız Meclis'te bekliyor, özellikle içeride, dışarıda bu fikri haklarla ilgili iş dünyamızın da beklentilerini yansıtan bir yasa. Önümüzdeki takvim el verdikçe bu yasaları da Meclisimiz ele alacak görüşecek." bilgisini verdi.

- FETÖ ile mücadele

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele konularıyla ilgili MYK'da bilgilendirme yapıldığını aktaran Yılmaz, kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi. Yılmaz, "Bir taraftan ülkemizi, devletimizi bu karanlık yapıdan temizliyoruz. Bir daha 15 Temmuz gibi hadiseler yaşanmaması adına da gerekli reformları, yapısal düzenlemeleri de gerçekleştiriyoruz. Bir taraftan arındırıyoruz kurumlarımızı, diğer taraftan bu tür yapıları oluşturan kurumsal ortamı dönüştürerek bir daha böyle hadiselerle ülkemizin karşılaşmaması adına da gerekli düzenlemeleri yerine getiriyoruz." diye konuştu.

- "Ülkemizin algısını bozmaya dönük yoğun bir çalışma var"

Bu çerçevede uluslararası medya konusunu da değerlendirdiklerini belirten Yılmaz, şu değerlendirmeleri yaptı: "Maalesef dış dünyada FETÖ ve başka bazı odaklar tarafından ülkemizin algısını bozmaya dönük yoğun bir çalışma var. Bu yeni bir çalışma değil, uzun bir süredir böyle bir çalışma yapılıyor. Türkiye'yi terörle bağlantılı göstermeye çalışan, Türkiye'nin ekonomik başarısını, demokratik başarılarını gölgelemeye çalışan, Türkiye'nin geleceğe güçlü bir şekilde yürüyüşünü gözlerden saklamaya çalışan bir çaba söz konusu. Ama biz şuna inanıyoruz, hakikat, gerçekler her zaman galip gelir, köpük gider su kalır sonuçta. Türkiye, büyüdükçe, geliştikçe, güçlendikçe, demokraside, ekonomide her alanda ileriye dönük yürüyüşünü sürdürdükçe bu algı operasyonlarının da bir sonuç vermeyeceğine yürekten inanıyoruz."

Cevdet Yılmaz, özellikle ekonomi üzerinde oluşturulmaya çalışan kuşkuların son derece yersiz olduğunu vurgulayarak, "İlk altı ayda yüzde 4'e yakın bir büyüme gerçekleştirdik. Küresel ortamın bu kadar elverişsiz olduğu bir şartta, bölgemizde Irak, Suriye başta olmak üzere çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde, terörün ve hain bir darbe girişiminin yaşandığı bir yılda bu büyüme gerçekten son derece önemli ve ekonomimizin aslında bünyesinin ne kadar güçlendiğini bize gösteriyor." diye konuştu.

- "Bugün 15 Temmuz öncesine göre çok daha güçlü bir konumdayız"

Bankacılık sektöründe kullanılan "stres testi"ne atıfta bulunan Yılmaz, şunları kaydetti: "Türkiye, olabilecek en olumsuz etkilere ve müdahalelere rağmen ekonomik başarısını ve ekonomik gücünü ortaya koymuş bir ülke. Bugün 15 Temmuz öncesine göre çok daha güçlü bir konumdayız. Gerek güvenlik bürokrasisinden gerek genel bürokrasimizden bu hain unsurların temizlenmesiyle Türkiye, güvenlik alanında olduğu gibi ekonomik alanda da yoluna çok daha emin adımlarla devam edebilecek durumda. Sabotajlara, birtakım gölgelemelere çok daha kapalı bir şekilde ekonomik politikalarını da güvenlik politikaları gibi etkili bir şekilde hayata geçirmeye devam edecek. Uluslararası anlamdaki bu algı operasyonları da inşallah boşa çıkacak, biz her zaman buna inandık. Gerçekler algılardan daha güçlüdür, eninde sonunda gerçekler kazanır. Ama elbette biz de bu algı operasyonlarına karşı yurt dışında ülkemizi, ülkemizin gerçeklerini çok daha etkin bir şekilde aktarma konusunda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler