HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Parti'nin anayasa taslak metni MHP'ye iletildi

AK Parti'nin anayasa taslak metni MHP'ye resmen iletildi. 2 parti ortak komisyon kuracak.

AK Parti'nin anayasa taslak metni MHP'ye iletildi

Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi düzenlemesi için kritik bir hafta başlıyor. AK parti tarafından hazırlanan taslak, MHP'ye iletildi.

Yapılacak müzakereler sonrasında nihai kararı, süreci başlatan liderler verecek.

Anayasa değişikliğiyle ilgili süreç, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşmeden sonra hızlanmıştı.

Görüşme sonrasında MHP Lideri, ilk değerlendirmesini sosyal medyadan yapmıştı.

Bahçeli, ''Henüz somut bir siyasi mutabakat sağlanmamış olsa da önümüzdeki sürecin Türkiye'deki fiili dayatmayı çözeceği ümidindeyim" demişti.

İki partinin 2 ya da 3'er üye vermesiyle bir komisyon oluşturulacak. Taslak üzerinde çalışma yapılacak.

Komisyonun çalışması tamamlandığında iki lider yeniden bir araya gelecek. Taslağın teklife dönüşmesi için nihai karar verilecek.

MHP, Cumhurbaşkanı'nın yetki ve sorumluluğu arasında paralellik olmasını istiyor.

AK Parti'nin 2012 teklifinde, başkana tanınan yetkilerin sınırlandırılması, sorumluluğunun belirgin hale getirilmesi de MHP açısından önemli.

MHP'nin üstünde durduğu noktalardan biri de tüm bu yetki kullanımının, siyasi sorumluluğun yanı sıra hukuki yaptırım da içermesi yönünde.

MHP GRUP TOPLANTISINDA CHP'YE ÇAĞRI

(AK Parti'nin anayasa teklifi) Başbakan Binali Yıldırım'la yaptığımız görüşme verimli geçmiştir. Düşüncelerini makul bulduğumuzu açıklamıştım. Biz ağrıyan başa şifa olalım istiyoruz. 15 Temmuz'dan sonra bambaşka bir Türkiye vardır. Ağa girdikten sonra aklı başına gelen balık gibi olmayalım, bugünden vakit varken Türkiye'nin önünü açalım istiyoruz. Çalışmalar sonlandıktan sonra milletin görüşünü almaktan korkmayalım.

Son yurdumuzun üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Devlet çarkları ağır ve aksak dönüyor. Türk milleti 15 Temmuz FETÖ kalkışması gibi rezil bir ihanete şahit olmuştur. Gayemiz bu tür düşmanlıklara engel olmaktır. Bu nedenle Türk siyaseti ucuz hesap yapmadan, çatışma ve çekişmeye kapılmadan ana meselelere çözüm getirmeye mecburdur. MHP, daha önce açıkladığı anayasal kapsamdaki kırmızı çizgilerine ve ilkelerine bağlı olmak şartıyla her türlü olumlu teşebbüse hazırdır. AKP'nin metni tarafımıza resmen iletilmiştir. Söz konusu metin üzerindeki çalışmalarımızı dikkatli ve detaylı olarak yapıyoruz. Kurulacak komisyonda, üzerinde mutabık kaldığımız önerileri Genel Kurul'a getirmeyi umuyoruz.

Bu süreçte CHP naz etmemeli, kapris yapmamalı, geri durmamalıdır. Başbakan'a kapıları açıksa ki öyle söylüyorlar, 'teklifi bir de biz görelim' diyorlarsa, buyursunlar kafa kafaya verelim, el ele, omuz omuza, gönül gönüle fiili açmazı giderelim..."

'BİZE İLETİLEN METİNDE 'CUMHURBAŞKANI' DİYE GEÇİYOR'

Bize iletilen metinde 'Cumhurbaşkanı' diye geçiyor. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Bey AKP ile görüşmeye açık çağrıda bulundu. Bu yaklaşım doğrudur. Sertleşme yerine bir araya gelmelerinde bizimle yapılan görüşmeler gibi bir değerlendirmede bulunmaları için ülkemiz için yararlı olur. CHP naz etmesin derken demek istediğim buydu."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler