HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Ala 'güvenlik paketi'ni anlattı

TBMM İçişleri Komisyonu'nda 'Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' görüşülmeye başlandı.

Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA,(DHA) -Komisyonda, muhalefet milletvekilleri paketin Anayasaya aykırı olduğunu savundu. Komisyonda iktidar milletvekilleri ile muhalefet vekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Tasarı hakkında komisyonda sunum yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala, belli suçlarda ve suçüstü hallerde bu düzenlemenin yapıldığını, o anda müdahale edilmesi gereken hususlarda o an müdahale edilmesinin sağlanacağını söyledi. Ev ve iş yerinde ifade alınmasının getirileceğini belirten Ala, çok tehlikeli olmayan suçlarda vatandaşa telefon edilerek sanık, şüpheli veya tanık olarak dinlenmesi için istemesi halinde bulundukları mekanda ifade verebileceklerini ve takdirin vatandaşa bırakıldığını söyledi. Molotofun silah olarak tanımlandığını dile getiren Ala, zaten Yargıtay'da silah olarak tanımlandığını hatırlattı. Burada bir gri alan bulunduğunu belirten Ala, suçu önleme konusunda alınacak tedbirler, etkiselleştirme bakımından silah sayılmadığını ve bunun düzenlendiğini söyledi. Ala, yakıcı boğucu maddelerin silah olarak tanımlandığına dikkat çekti. İstihbarat dinlenmesine ilişkin 24 saat kuralı olduğunu ve bu sürede hakimin karar vermesi gerektiğini belirten Ala, basit bir düzenleme ile 48 saat aşmamak suretiyle dinleme yapılabileceğini, bu sürede bir karar verilmemesi halinde dinlemenin kesileceğini ifade etti.

BONZAİ, EROİNLE EŞ DEĞER SAYILACAK

İçişleri Bakanı Efkan Ala, bonzai ve uyuşturucu kullanımıma ceza artırımı geleceğini ve bonzainin de eroinle eş değer sayılacağını belirtti. Ala, gelecek hafta narko timler kuracaklarını söyledi. Mevcut birinci sınıf emniyet müdürü sayısının şu an ihtiyacın üç katı olduğunu dile getiren Ala, ihtiyaç olduğu kadar terfi olacağını söyledi. Üniversite mezunu alımlarının devam edeceğini belirten Ala, ihtiyaçların buradan giderileceğini ifade etti. Polis Koleji ile Güvenlik Biriminin kapatılmasıyla ilgili iki yıldır zaten öğrenci alınmadığını belirten Ala, "İki sınıfın detaylarını tartışacağız. Güvenlik Birimleri Fakültesi'ni kapatıyoruz. Bunun nedeni de bir sınıf oluşum verimli olmadığı anlaşıldı. Türkiye'de artık yetişmiş insanları alıp lise mezunu ise 2 yıl, belirli sürelerle eğitim verilecek. 582 öğrenci, bunların polis olma hakkı devam ediyor. Başka üniversitelere girme hakkı da devam ediyor. Sosyal Bilimlerdeki bütün alanlara da girme hakkı gelecek" şeklinde konuştu. Ala, jandarmanın yeni bir kıyafet giyeceğini kaydetti. Güvenlik paketi, görüşülmek üzere alt komisyona sevk edildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler