HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Büyükşehire kadın eli değecek

Yerel seçimlerde 30 büyükşehirin belediye başkanlığını kazanmak için yarışacak 488 adayın yaklaşık yüzde 10'una denk gelen 45'i kadın.

İzmir - Daha önce hiçbir büyükşehirde kadın başkan bulunmayan Türkiye'de, 30 Mart yerel seçimleriyle birlikte büyükşehirlere kadın eli değecek.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bu seçimlerde ilk kez büyükşehir statüsü kazanan illerle birlikte 30'u bulan büyükşehirlerde, belediye başkanlığı için yarışacak 488 adaydan 45'i kadınlardan oluştu. İstanbul'da 6, Ankara'dan 5, Muğla ve Aydın'dan 4 kadın adayın girdiği seçim yarışında, 21 büyükşehirde kadın başkan adayı bulunurken, 9 büyükşehirde ise hiçbir kadın başkan adayı olarak gösterilmedi ya da aday olmadı.

AK Parti, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte Gaziantep'te belediye başkanlığını yine kazanmak için istiyor.

Türkiye'deki iller içinde tek kadın belediye başkanı olan Aydın'ın CHP'li belediye başkanı Özlem Çerçioğlu, kentin ilk kez büyükşehir statüsünde seçimlere girmesiyle birlikte aynı kentten tekrar belediye başkanı olabilmek için çalışıyor.

BDP ise Diyarbakır'da aday gösterdiği Gülten Kışanak ve Mersin'de aday gösterdiği Sibel Yiğittekin ile büyükşehir belediyelerini kazanmak istiyor.

DSP'de Adana, Aydın ve Eskişehir'de gösterdiği kadın adaylarla çalışma yürütüyor.

- 9 kadın bağımsız aday

Yerel seçimlerde 21 ilden belediye başkan adaylığına talip olan 45 kadın adaydan 9'u bağımsız, diğerleri ise partilerinin adayı olarak çalışma yürütüyor.

Adana'dan 1, Ankara'dan 5, Antalya'dan 2, Aydın'dan 4, Balıkesir'den 2, Bursa'dan 1, Denizli'den 1, Diyarbakır'dan 3, Eskişehir'den 2, Gaziantep'ten 1, Hatay'dan 2, İstanbul'dan 6, İzmir'den 1, Kocaeli'den 2, Manisa'dan 1, Mersin'den 1, Muğla'dan 4, Sakarya'dan 3, Şanlıurfa'dan 1, Tekirdağ ve Van'dan da 1'er kadın aday seçimlerde ipi göğüslemek için gayret sarf ediyor.

Malatya, Mardin, Kahramanmaraş, Trabzon, Ordu, Erzurum, Kayseri, Samsun ve Konya'da ise belediye başkanlığı koltuğunun adayları arasında kadın bulunmuyor. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler