HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'de PM ve YDK için rekor aday

CHP 35. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) için kıyasıya yarış yaşandı.

CHP'de PM ve YDK için rekor aday

60 kişilik PM’den sadece 17 isim yeni listede yerini korurken, bu isimlerin 8’inin Kılıçdaroğlu’nun MYK’da yakın çalışma arkadaşları olması dikkat çekti. Yüzde 33’lük kadın kotasına uyulmaması ise tepkilere neden oldu. Prof. Mehmet Bekaroğlu’nun yer almadığı anahtar listede eski Has Parti Genel Başkan Yardımcısı Zeki Kılıçarslan’a Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’nda (BYKP) yer verildi. Öte yandan, YDK üyeliği için yapılan seçimin sonucu belli oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre, mevcut CHP YDK Başkanlığını yürüten Artvin Milletvekili Bayraktutan en fazla oyu aldı.

SABAHA KADAR KULİS

İkinci günde 60 PM ve 15 YDK üyesi için seçim yapıldı. PM’ye 8 üye, BYKP’den belirlendi. PM’de yer almak isteyenler, sabaha kadar kulis yapmayı sürdürdü. 462 kişi PM’ye aday oldu. Anahtar listeye son şeklinin verilmesi uzun sürünce oylamaya ancak 19.30’da geçilebildi. Oy kullanma işlemi saat 23.00’te tamamlandı. Ancak oy sayım işlemi geç saatlere kadar devam etti.

Kılıçdaroğlu, PM için 104 kişilik anahtar liste hazırlayarak İstanbul, İzmir ve Ankara il başkanlarına teslim etti ve bu listedeki 30 ismi mutlaka yönetimde görmek istediğini iletti. Üç il başkanı bu 30 isim ile birlikte 60 kişilik anahtar listeye son şeklini verdi.

KORSAN LİSTE GERİLİMİ

Kurultay salonunda Kılıçdaroğlu’nun listesinin yanı sıra “Genel Başkanın” listesi yazan korsan listeler dağıtılması ortalığı karıştırdı. “Genel başkanın listesi CHP yazan anahtar listedir” anonsu gerilimi artırdı. Seçim kurulu özür diledi.

KILIÇDAROĞLU'NUN ÖRGÜT ANAHTAR LİSTESİ

Oy kullanmaya başlayan delegeler, başvuruda bulunan 462 aday arasından seçim yapacak. Delgeler en az 47, en fazla 52 adayı işaretleyebiliyor.

Kılıçdaroğlu'nun başkan seçilmesinin açıklandığı o dakikalar:

MYK KORUNDU

Kılıçdaroğlu, MYK’daki yakın çalışma arkadaşlarını koruyan bir anahtar liste hazırladı.

PM’den 17 isim yeni listede yer bulabildi. Sencer Ayata, Yakup Akkaya, Ercan Karakaş kendileri aday olmazken Mehmet Bekaroğlu, Seyhan Erdoğdu, Nihat Matkap ve Faik Öztrak listede yer bulamadı. PM’de yerini koruyan 17 isim ise Veli Ağbaba, Enis Berberoğlu, Tekin Bingöl, Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Bülent Tezcan, Zeynep Altıok, Candan Yüceer, İrfan Önal, Yasemin Öney Cankurtaran, Hakkı Süha Okay, Bülent Kuşoğlu, Saliha Sera Kadıgil, Ekrem Kerem Oktay ve Gülseren Onanç oldu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 52 kişilik anahtar listesinde ayrıca şu isimler bulunuyor:

"Hakkı Süha Okay, Mustafa Moroğlu, Ekrem Kerem Oktay, Gülseren Onanç, İrfan Önal, Yasemin Öney Cankurtaran, Sibel Özdemir, Ali Özgündüz, Mustafa Öztaşkın, Kamil Okyay Sındır, Cenk Sidar, Çetin Sosyal, Kazım Sönmez, Hüsnü Süslü, Gamze Taşçıer, Seyit Torun, Hüseyin Kutsi Tuncay, Kazım Umdular, Tuğba Ütebay, Cengiz Topel Yıldırım, Öztürk Yılmaz, Candan Yüceer, Ahmet Nazif Yücel, Haydar Akar, Ahmet Akın, Erdal Aksünger, İdris Akyüz, İhsan Alpaslan, Zeynep Altıok, Uğur Arslan, Seyfullah Beysülen, Çetin Osman Budak, Doğan Çakmak, Emre Çam, Deniz Demir, Şeyma Dumrul, Sevda Erdan Kılıç, Okan Gaytancıoğlu, Turan Hançerli, Sera Kadıgil, Canan Kaftancıoğlu, Perihan Karasu, Devrim Kök ve Bülent Kuşoğlu."

SÜRPRİZ İSİMLER

Kılıçdaroğlu’nun listesinde milletvekilleri Seyit Torun, Candan Yüceer, Haydar Akar, Bülent Kuşoğlu, Çetin Osman Budak, Devrim Kök, Sibel Özdemir, Kamil Okyay Sındır, Öztürk Yılmaz, Ahmet Akın ve Okan Gaytancıoğlu da yer aldı.

Sendikacı Mustafa Öztaşkın, siyaset stratejisti Cenk Sidar, İzmir Milletvekili Musa Çam’ın oğlu Emre Çam, eski milletvekili Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger, eski CHP Gençlik Kollları Genel Başkan Yardımcısı Deniz Demir, hukukçu Prof. Caner Yenidünya ile çevrecilerin yakından tanıdığı Şeyma Dumrul listenin sürpriz isimleri arasında yer aldı.

1980’de öldürülen yazar Ümit Kaftancıoğlu’nun gelini Canan Kaftancıoğlu ile iki kolu olmayan Av. Turan Hançerli de anahtar listede yer alan sürpriz isimlerden.

YDK ÜYELİĞİ İÇİN YAPILAN SEÇİMİN SONUCU BELLİ OLDU

Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayda, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'nun ardından, YDK üyeliğinin de resmi olmayan sonuçları açıklandı.

Buna göre, Uğur Bayraktutan 539, Saniye Barut 519, Ahmet Ersen Özsoy 484, Şehrazat Mercan 464, Gülsüm Filorinalı 434, Ali Hikmet Akıllı 422, Turan Aydoğan 421, Mahir Polat 404, Selahattin Emre 360, Mustafa Serdar Soydan 345, Hüseyin Aydoğdu 332, Sezgin Kaya 321, Ahmet Zeytünlü 312, Süleyman Bülbül 308 ve Celal Çelik 292 oy aldı.

Bu sonuçlara göre, mevcut CHP YDK Başkanlığını yürüten Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan en fazla oyu alan isim oldu.

Kurultayda, resmi olmayan sonuçlara göre, Kılıçdaroğlu'nun işaret ettiği anahtar listedeki YDK adaylarının tamamı seçildi.

Yüksek Disiplin Kurulu'nda 15 üye bulunuyor.

KÜRSÜDEN LİSTE GÖSTERİLMESİNE TEPKİ

Öte yandan, salonda farklı isimlerde 10'dan fazla liste dağıtıldı. Bu listelerden bazılarına "Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi" yazılması üzerine zaman zaman Divan Başkanlığı'ndan anonslar yapıldı. Divan Başkanlığı bu listelerdeki "Kılıçdaroğlu" ibaresinin silinmesini istedi.

Divan Başkanlığı, söz konusu listelerde isimler karşısına farklı aday numaraları yazıldığını da belirterek, delegeleri uyardı.

Seçimlere geçildikten bir süre sonra sahnede bulunan kürsüden delegelere, Kılıçdaroğlu'nun "Örgüt Anahtar Listesi" adı altında dağıtılan listeye itibar etmelerinin istenmesi ise tepkilere neden oldu. Salondaki partililer kürsüden liste gösterilmesini ıslıklarla protesto etti. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler