HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cizre’ye giden HDP’lilere güvenlik engeli

Grup toplantısını yapmak üzere, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Şırnak'ın Cizre ilçesine giden HDP'li heyetin önü Midyat çıkışında polis ve askerler tarafından kesildi.

Sokağa çıkma yasağının 6'ncı gününe girdiği ve şiddetli çatışmaların yaşandığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde bugün grup toplantısı yapacağını açıklayan HDP'li heyet, öğle saatlerinde Diyarbakır'dan yola çıktı.

Aralarında Eş Başkan Selahattin Demirtaş, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ve milletvekillerinin de bulunduğu yaklaşık 40 araçlık HDP'li grubun önü, Mardin'in Midyat ilçesi çıkışında polis ve askerler tarafından, güvenlik gerekçesiyle kesildi.

DEMİRTAŞ: YÜRÜYEREK GİDİYORUZ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li bakanlar, milletvekilleri ve partililerin bulunduğu HDP konvoyunun Midyat İlçesi'nden Cizre'ye gitmesine izin verilmemesi üzerine konvoydakiler araçlarından inerek, Cizre'ye doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş öncesi, parti otobüsünün üzerinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, değil sokağa çıkma yasağı, camın önüne ve balkona çıkmanın dahi 6 gündür yasaklandığı Cizre'ye gitmek istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Biz bu ülkede hiç kimsenin canının yanmasını istemiyoruz. Bu savaş bu topraklarda o kadar çok kan akıttı ki, malesef onarılamaz kırılmalara yol açtı. Biz Cizre'de polis ve askerin de yaşamını yitirmesini istemiyoruz. Düşük Başbakan'a sesleniyoruz; bu yaşananlar onun umrunda değil. Onun aklında tek bir rakam var o da 400 rakamıdır. Onu da alamayacak. Şehit aileleri onların umrunda değil. Cizre'ye 90 kilometre var, biz Mardin sınırlarındayız. Bizim Mardin'den çıkışımıza izin verilmiyor. Ortada bir kanun yok, saatlerdir Başbakan dahil herkesle görşüldü. 12 Eylül'de dahi uygulanmayan bir hukuksuzluk var. Başbakan'ın varlığı şu an anayasaya aykırıdır. Buradaki bir grup güvenlik kuvveti, kanuna aykırı olan bu emri uygulamakta ısrar ediyor. Barış konvoyu Cizre'ye ulaşmalıdır, mesajını vermelidir. Türkiye toplumu, Gazze ablukasını iyi bilir. Gazze ablukasının kırılması için biz de elimizden geleni yaptık. 6 gündür Cizre'de Gazze ablukası uygulanıyor. İnsanlar sussuz, su ihtiyacını bile karşılayamıyor. Biz barışa doğru yürüyeceğiz, Cizre'ye doğru yürüyeceğiz. Konvoyu engelleyebilirsiniz ama yürüyüşümüzü engelleyemezsiniz. Bize can güvenliği nedeniyle izin verilmediği söyleniyor. Cizre'deki 120 bin kişinin can güvenliği tehlikedeyse, bizim de can güvenliğimiz olmasın. Düşük Başbakan, senin bunları yapmaya yetkin yok. Sen siyasetten bitmişsin. Kafa üstü düştüğün için, kafa travması geçiriyorsun bunun farkında değilsin. Darbe uygulamalarıyla halka boyun eğdiremeyeceksin."

Konuşmadan sonra HDP'liler, araçlarını bırakarak, araziden Cizre'ye gitmek üzere yürüyüşe başladı. Yürüyüş devam ediyor.

GÜVENLİK GÜÇLERİ MÜDAHALE ETTİ

Şırnak'ın sokağa çıkma yasağı süren Cizre İlçesi'ne bugün gitmek üzere yola çıkan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı karşılamak ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Şırnak merkez ile Silopi İlçesi'nden yola çıkarak yürümek isteyen gruplara önlem alan güvenlik güçleri müdahale etti.

Şırnak merkezde, sabah erken saatlerde DBP ve HDP binalarının önünde toplanan gruplar, Cizre'deki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için yüzlerce araçlık konvoyla ilçeye gitmek üzere yola çıktı. Maden Afet Konutları mevkiinde, polis zırhlı araçlarla barikat kurarak yürüyen grupların geçmesini engelledi. Şırnak Belediye Başkanı DBP'li Serhat Kadırhan, polis amirleri ile yaptığı görüşmede halkın geçişine izin verilmesini istedi. Ancak güvenlik güçleri bunun yasak olduğunu belirterek, kalabalığın geçişine izin vermeyeceklerini söyledi.

Polis engellemesi üzerine kalabalık, boş arazilerden Cizre'ye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyen kalabalık, polisin arkalarından gelmesini engellemek için de yollara taş ve araç lastikleri ile barikat kurdu. Türkçe ve Kürtçe, 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'Direne direne kazanacağız', 'Yaşasın Cizre direnişi' sloganları eşliğinde yaklaşık iki kilometre yürüyen kalabalığa, TOMA ve zırhlı araçlar ile müdahale edildi. Polisin basınçlı su ve biber gazı ile müdahale ettiği kalabalık, taş ve sopalarla polise karşılık verdi. Yaşanan olaylar sırasında iki ayrı tarlada yangın çıktı.

Kalabalık gruptan bir kısım Cudi Dağı'ndan Cizre'ye doğru yürüyüşlerine devam ederken, bir kısmı ise Maden Konutları'ndaki araçlarına geri döndü. Şırnak'tan gelerek, Güçlükonak ilçesi üzerinden başka illere gitmek isteyen araçlara ise kontrolü bir şekilde izin verildi.

Kalabalık arasından çıkan ve adı öğrenilemeyen bir kadın, güvenlik önlemleri alan polislerin yanına gelerek Kürtçe yaptığı konuşmada, "Vallahi biz birbirimizi öldürsek de birbirimizden kopamayız. Birbirimiz bitiremeyiz. Birbirimizle barış yapalım. Yüzlerce, binlerce, milyonlarca memurunuz var aramızda, bizim sizin aranızda var. Yakında okullar açılıyor. Öğretmenler buraya gelmiyor. Biz birbirimizin kardeşiyiz. Yüzlerce, yüz binlerce erkek ve kızlarımız birbiri ile evlenmişlerdir. Bizim kanımız birbirine karışmış. Biz birbirimizden kopamayız. Biz birbirimizin kardeşliğini istiyoruz. El ele verelim bu topraklara barış getirelim" dedi.

(Ajanslar)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler