HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Washington’da John Kerry ile görüştü

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Washington’da ABD’li mevkidaşı Kerry ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Washington’da John Kerry ile görüştü

Kerry, Türk-Amerikan ilişkileri için ‘Kimse araya girmeye çalışarak ilişkimizin devamlılığı ile ilgili sorular ortaya atmamalı’ dedi.

ABD’nin başkenti Washington’a mayıs ayından beri ilk ziyaretini gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dünkü temaslarında Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü bir şekilde devam edeceği mesajı verdi. Suriye’ye müdahale ve Ankara’nın Çin’den füze savunma sistemi alma girişimi konusunda yaşanan anlaşmazlıklar ise en azından kameraların önünde gündeme hiç gelmedi. Bunun yerine hem Ahmet Davutoğlu hem de Amerikalı muhatapları her fırsatta ilişkilerin ne kadar önemli olduğun altını çizdi. Davutoğlu “ABD ile işbirliği ebediyen sürecek” ifadesinde bulundu.

PATRIOTLAR BİR YIL DAHA KALIYOR:

Sabah erken saatlerde Savunma Bakanı Chuk Hagel ile bir araya gelen Davutoğlu’nun bu toplantısı beklenenden uzun sürdü. Hagel toplantıda Davutoğlu’na Türkiye’nin talebine yanıt olarak ABD’nin bir yıl daha NATO komutası altında iki Patriot bataryası desteği sağlamaya devam etme kararını iletti.

HAGEL TOPLANTISI UZADI:

Davutoğlu’nun ikinci durağı Washington’un en prestijli düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü idi. Hagel ile toplantısı yarım saat uzayan Davutoğlu yerel saatle 09.30’da başlaması planlanan toplantıya 10.10’da geldi.

BM ÖZÜR DİLEYECEK:

Davutoğlu’nun Brookings’de yaptığı konuşmada ana başlık Suriye oldu. Uluslararası camianın Suriye’deki insani kriz karşısında gerekli tepkiyi gösteremediğini savunan Davutoğlu, “Eminim on yıllar sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Humus’a veya Şam’a gidip kimyasal silah saldırılarını veya katliamlarını önleyemedikleri için özür dileyecektir” dedi.

KİMSE SINIRLAYAMAZ:

Amaçlarının Türkiye’yi gerçek bir küresel oyuncu haline getirmek olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Ne zaman bize ihtiyaç duyulursa her yerde aktif olacağız. Biz sabah Suriye ile güne başlarız, öğlen aklımız Balkanlar’dadır, öğleden sonra Afrika’da, akşam da BM veya Latin Amerika’dadır. Kimse vizyonumuzu sınırlayamaz” dedi.

Şivan’dan özür diledim

Brookings konuşmasında ise Davutoğlu, “Cumartesi günü Diyarbakır’da çok duygusal bir etkinlik vardı. Yolda otobüste Şivan (Pever) ile yan yana oturuyordum. Onu ülkesinden uzak tutan tüm o yanlış politikalar nedeniyle kendisinden özür diledim” dedi. Davutoğlu, Türkiye’de gösteri özgürlüğüyle ilgili ise şunları söyledi: “Türkiye’deki gösteri yapma hakkını, örneğin Gezi Parkı (protestolarını), sadece Avrupa’daki ülkelerle karşılaştırabilirsiniz, Ortadoğu ülkeleriyle değil. Eğer yanlışlar varsa da bunlar kanunlar çerçevesinde ele alınır ama kimse Türkiye’yi basın özgürlüğünün, toplanma özgürlüğünün, adil ve özgür seçimlerin olmadığı ülkelerle karşılaştıramaz. Türkiye’deki bu gösterilerin, Avrupa’daki gösterilerle benzer olmasından onur duyuyoruz.”

VAKİT ASLA YETMİYOR:

Davutoğlu’nun bir sonraki adresi Dışişleri Bakanlığı oldu. Dışişleri Bakanı John Kerry ile hem baş başa hem de heyetlerle görüşen Davutoğlu, ortak basın toplantısından sonra muhatabıyla öğlen yemeği yedi. Kerry toplantıyı Türk-Amerikan ilişkilerinin hayati olduğunu, bu görüşmelerde tüm konuları konuşmak için asla yeteri kadar vakit bulamadıklarını söyleyerek açtı.

TÜRKİYE’YE ÖVGÜ:

Kerry, konuşmasında Türkiye’yi birkaç önemli noktada övdü. Türkiye’nin Suriye’den kaçan mültecilere gösterdiği ev sahipliğini ve aşı programını tebrik eden Kerry, Irak’la geçen hafta düzenlenen üst düzey toplantıyı da övdü. Kerry, Türkiye’nin İran’a yaptırımların uygulanmasında anahtar rol oynadığını söyledi.

KİMSE SORGULAMASIN:

Kerry bir soru üzerine “İlişkimizdeki tüm veriler aramızdaki güveni gösteriyor. Bu ilişki güçlü ve kimse araya girmeye çalışarak devamlılığı ile ilgili sorular ortaya atmamalı. Bazen anlaşmazlık yaşayabiliriz, bu doğaldır, arkadaşlar arasında olabilir. Önemli olan bunları saygılı bir şekilde aşabilmektir” dedi.

SURİYE İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ:

Davutoğlu, basın toplantısında Suriye’de kan akmasını durdurmak için ellerinden geleni yapma konusunda anlaştıklarını söyledi. Davutoğlu, İran ile nükleer müzakereler ve Ortadoğu barışı konusunda her türlü desteği vermeye hazır oldukları mesajı verdi.

FÜZE RAHATSIZLIĞI YOK:

Davutoğlu’nun temaslarında Türkiye’nin Çin’den almaya planladığı füze savunma sisteminin önemli yer tutması bekleniyordu. Davutoğlu basın mensuplarına yaptığı açıklamada yemekte bu konunun konuşulduğunu ancak ABD’nin herhangi bir rahatsızlık iletmediğini ifade etti. Davutoğlu “Nihai kararın verilmediğini bir kez daha vurguladım. Dileriz ki yeni tekliflerle gelirler ve tekrar onlar yeniden ele alınır” dedi.
Davutoğlu’nun temaslarında Kıbrıs ve Dağlık Karabağ sorunları da ele alındı, çözüm konusunda olumlu mesajlar verildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler