HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Feleknas Uca yemin etmekte zorlandı

Türkçe konuşmayı iyi bilmeyen ve yemin töreni için günlerdir Türkçe çalışan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca Meclis'te yemin etti.

TBMM Genel Kurulunda 25. Dönem 1. Yasama Yılı Açılış töreninde Türkçe konuşmayı iyi bilmeyen HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca'nın yemin töreninde telaffuzda zorlandığı görüldü.

Yemin töreni için günlerdir Türkçe çalışan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca'nın Türkçe kelimelerin telaffuzunda sıkıntı yaşıyor olması bugün Meclis'te geçici başkanlık görevini yürüten Deniz Baykal'a iletilmişti.HDP'nin bugünkü birleşimi yönetecek Baykal 'dan Feleknas Uca'nın olası yanlış bir telaffuzuna karşı anlayışlı olmasını istediği öğrenilmişti. Türkçe yemin metnini okuyan Uca'nın telaffuzda zorlandığı görüldü.

Uca'nın zorlanmasına rağmen yemini düzgün bir şekilde okuması şaşırttı.

Kürtçe ve Almanca bilen ancak Türkçesi iyi olmayan Uca aynı zamanda Avrupa Parlamentosu'nda milletvekili olarak görev yapıyor.

ZANA "TÜRK" KELİMESİNDE TAKILDI

Meclis'te milletvekillerinin yemini sürüyor. Gözler bugün Leyla Zana'nın üzerindeydi. HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana, 1991’de Meclis kürsüsünde Kürtçe yemin etmek isteyince aşağı indirilmişti. Zana, 24 yıl sonra bugün bir kez daha kürsüye çıkarak Türkçe yemin etti. Zana'nın milletvekili yemin metnindeki "Türk" kelimesinde takıldığı gözlendi.

Zana, 6 Kasım 1991'de, TBMM 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin töreninde kürsüye sarı-kırmızı-yeşil bantla çıkmıştı. Türkçe başladığı yemini Kürtçe "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum cümlesiyle tamamlayınca Meclis'te büyük protestolar yaşanmış, aşağı indirilmişti. Zana, 24 yıl sonra bugün TBMM'nin 25. Dönem açılışında bir kez daha kürsüye çıktı. Bu kez yeminini Türkçe etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler