HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Kut'ül Amare'yi anlamayan 23 Nisan'ı anlayamaz'

Başbakan Davutoğlu, "Kut'ül Amare'yi anlamayan, Çanakkale Savaşı'nı anlamayan 23 Nisan'daki milli iradeyi, milli egemenliği de idrak edemez" dedi.

'Kut'ül Amare'yi anlamayan 23 Nisan'ı anlayamaz'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kut'ül Amare etkinlikleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na alternatif gibi gösterildi. Asla alternatif değildir. Bu bayramlar birbirinin ayrılmaz cüzleridir ve birbirinin takipçileridir. Kut'ül Amare'yi anlamayan, Çanakkale Savaşı'nı anlamayan 23 Nisan'daki milli iradeyi, milli egemenliği de idrak edemez. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da hepimizin bayramı, Kut'ül Amare de hepimizin zaferidir" dedi.

Başbakan Davutoğlu, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde Kut-ül Amare zaferin 100. yılı programında konuştu.

"Eski Türkiye anlayışı bu zaferi hatırlamak istemedi"
Davutoğlu, "Kut'ül Amare unutulacak bir zafer değildir. Fakat eski Türkiye anlayışı uzun yıllar bu zaferi hatırlamak istemedi. Adeta, sistemli bir şekilde unutturmaya çalıştı. Her yıl Genelkurmay Başkanlığımızın sitesinden yapılan bir kutlama dışında Kut'ül Amare hatırlanmadı ama bugün Sayın Cumhurbaşkanım sizin himayenizde Kut'ül Amare tekrar milletimizin hafızasında, gönlünde hakettiği yeri buldu." diye konuştu.

"Kut'ül Amare zaferi Türkiye Cumhuriyetine ruh vermiştir"
Başbakan Davutoğlu, "Kut'ül Amare zaferi, çöküşün başladığı, umutsuzluğun yaygınlaştığı bir zaman diliminde milletimiz için ve o coğrafyadaki bütün mazlum milletler için bir ab-ı hayat olmuştur. Çanakkale'de başlayan istiklalini koruma iradesinin bir benzeri Kut'ül Amare’de ortaya konmuştur. Çanakkale'de İstanbul, Kut'ül Amare'de Bağdat savunulmuştur. Kut'ül Amare şehitleri ve gazilerimizin o destansı mücadelesi İstiklal mücadelemizle kurulacak Türkiye Cumhuriyetine ruh ve mana vermiştir" şeklinde konuştu.

"İnsanca davranmanın örneğini sergiliyoruz"
"Dün savaş şartlarında esirlere nasıl nezihçe davrandıysak, bugün de din, dil, etnik kimlik, mezhep farkı gözetmeden, savaş ve ölümden kaçan tüm mazlumlara öyle davranıyoruz" diyen Başbakan Davutoğlu, "Onlara kucak açıyoruz. Millet olarak savaşta da barışta da birlik içinde bir olmanın, onun da ötesinde insanca davranmanın örneğini sergiliyoruz. Çünkü bizi yüzyıllarca bu coğrafyanın manevi ve zenginlikle yoğrulan hamuru birbirimize bağlamıştır." ifadelerini kullandı.

Manşet yönlendirme


En Çok Aranan Haberler