HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meral Akşener'in partisinin adı ne, ne zaman kurulacak?

Eski MHP'li Meral Akşener'in Kasım ayında parti kurmayı planladığı Ankara kulislerine bomba gibi düştü. Peki Meral Akşener'in yeni partisinin adı ne olacak, partinin çizgisi ne olacak,MHP gibi sağ tandanslı bir oluşum mu kurulacak?MHP'li muhaliflerin geçen yıl yaptıkları olağanüstü tüzük kurultayının geçtiğimiz ay mahkemece iptal edilmesi üzerine, artık MHP'de siyaset yapma imkanları kalmayan ve aralarında partiden ihraç edilen Akşener'in de bulunduğu muhalifler, yeni parti kurmaya hazırlanıyor.

Meral Akşener'in partisinin adı ne, ne zaman kurulacak?

MHP eski milletvekili Meral Akşener, beraberinde hareket ettiği siyasetçilerle birlikte başlattığı muhalif hareketi, Kasım ayında yeni bir parti çatısı altında toplamayı öngörüyor.

Reuters'tan Ercan Gürses'in analizine göre, kurulacak yeni partinin MHP ya da sağ çizgide olmaması, siyasetin tam merkezinde yer alması planlanıyor.

MHP'li muhaliflerin geçen yıl yaptıkları olağanüstü tüzük kurultayının, geçtiğimiz ay mahkemece iptal edilmesi üzerine, artık MHP'de siyaset yapma imkanları kalmayan ve aralarında partiden ihraç edilen Akşener'in de bulunduğu muhalifler, yeni parti kurmayı gündemlerine almışlardı.

"YENİ PARTİ KASIM'DA OLABİLİR"

Akşener gibi eski MHP'li olan ve Akşener'le birlikte hareket eden Isparta Bağımsız Milletvekili Nuri Okutan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Yeni partiye ilişkin süreçlerin tamamlanmasını Kasım ayının sonunda öngörüyoruz" diye konuştu.

Konuyla ilgili Reuters'a değerlendirmede bulunan Akşener'e yakın bir kaynaksa şunları söyledi:

"Okutan Akşener'le sürekli istişare halinde. Dolayısıyla söylediği gibi partinin Kasım ayında kurulması muhtemel. Ancak şimdilik zemin yoklaması yapılıyor. Hareket edilecek ortak zemin ve kişiler tespit ediliyor."

Akşener gibi partiden ihraç edilen muhalif adaylardan Sinan Oğan yeni parti fikrine şimdilik olumlu yanıt vermezken, yine muhalif adaylardan olan ancak MHP'den ihraç edilmeyen Koray Aydın, yeni parti yerine MHP içerisinde mücadeleyi tercih ettiğini duyurmuştu.

Muhalif adaylardan bağımsız milletvekili Ümit Özdağ ise bu ayın başında bir düğünde Akşener ile bir araya gelmiş, sonrasındaki açıklamasıyla yeni bir siyasi partiyle ilgili çalışmaların başladığını vurgulamıştı.

"SAĞDA DEĞİL MERKEZDE YER ALACAK"

Reuters'a bilgi veren Akşener'e yakın kaynak, kurulması planlanan yeni partinin eğilimiyle ilgili, "Akşener'in liderliğinde bir parti olacak. Her ne kadar eski MHP'liler öncülük ediyor gibi görünse de, yeni partinin MHP çizgisinde ya da sağ çizgide yer alması planlanmıyor. Büyük ihtimalle merkezde yer alacak bir oluşum söz konusu" ifadesini kullandı.

Özdağ da üzerinde çalıştıkları partiyle ilgili olarak, "Yeni bir milli merkezi teşkil edecek siyasi parti oluşumu" tanımı yapmıştı.

Akşener 16 Nisan referandumunun hemen sonrasında Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile bir araya gelmiş, "Referandum sonrası oluşan hayır blokunun bölünmesi engellenmeli" demişti.

Nisan ayındaki referandumla kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a geniş yetkiler veren anayasa değişikliğini AKP ve MHP desteklerken, hayır blokunda, CHP, HDP, SP gibi partilerin yanısıra MHP'den ayrılan muhalifler de bulunuyordu.

"MECLİS'TE GRUP KURMA HAZIRLIKLARI"

Eski MHP'li Okutan da yeni partiyle ilgili yürütülen çalışmalar konusunda şunları söyledi:

"Çalışmalarımızı hemen sonuçlandıracak ilk temaslar yapıldı. Bunun içinde grup kurma da dahil, burada şimdi ifade etmeyi uygun görmediğim hazırlıklarımız var."

TBMM'de grup kurabilmek için en az 20 milletvekiline sahip olmak gerekiyor.

Akşener'le birlikte hareket eden MHP'li muhaliflere yakın bir kaynak da, "Tüm çalışmalarımızı seçimin 2019 yılında yapılabileceğini değerlendirerek yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Mevcut şartlarda bir partinin genel seçimlere katılabilmesi için ilan edilen seçim tarihinden en az bir yıl önce kurulması gerekiyor.


En Çok Aranan Haberler