HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Selahattin Demirtaş ve HDP heyetine soruşturma açıldı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP heyeti hakkında soruşturma başlatıldı.

Selahattin Demirtaş ve HDP heyetine soruşturma açıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında "özerklik" konusundaki açıklamaları nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar"a ilişkin maddeleri kapsamında soruşturma başlattı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise hafta sonu yapılan toplantı ile ilgili Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder, Hatip Dicle, Kamuran Yüksek, Selma Irmak ve Sebahat Tuncel hakkında soruşturma başlattı.

AA'nın haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, "özerklik" ve 6-8 Ekim olaylarına ilişkin açıklamaları nedeniyle soruşturma başlattı.

Demokratik Toplum Kongresi’nce geçen Cumartesi ve Pazar günü düzenlenen özerklik toplantısı hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılık yetkilileri, soruşturmanın toplantıda konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı SelahattinDemirtaş, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak ile Halkların Demokratik Kongresi sözcüsü Sebahat Tuncel hakkında açıldığını söyledi. Soruşturma kapsamında yapılan konuşmaların çözümlerini yapan savcılık, suç unsuru tespit edilmesi halinde iddianame hazırlanacağını belirtti.

Soruşturmanın ’Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ’Örgüt üyesi olmamaklı birlikte örgüt adına suç işlemek’, ’Terör örgütü propagandası yapmak’ ve ’Halkı suç işlemeye teşvik’ maddelerinden başlatıldığı öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, Demirtaş'ın "özerklik" konusundaki açıklamaları ile, "Kobani bahanesiyle isyan çağrısında bulunduğuna" yönelik yazılı basında çıkan haberleri ihbar kabul etti.

Resmen soruşturma başlatan büronun, soruşturma evrakını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçlar Bürosuna göndereceği öğrenildi. Soruşturmanın, TürkCeza Kanunu'nun (TCK) "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar"a ilişkin maddeleri ile "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "suçu ve suçluyu övme" suçları kapsamında başlatıldığı kaydedildi.

Gebzeli vatandaş da Demirtaş’a dava açtı

Öte yandan Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yaşayan bir vatandaş, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Kürdistan'ı kuracağız” sözleri hakkında suç duyurunda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da yaptığı konuşmasında "Özerklik istiyoruz, Kürdistan'ı kuracağız” demişti.

Bu sözler üzerine Gebze'de yaşayan Uğur Saray isimli vatandaş, bugün sabah Gebze Adliyesi'ne giderek şahsi olarak suç duyurusunda bulundu. Nöbetçi savcıya verdiği dilekçesinde Demirtaş'ın dokunmazlığının kaldırılmasını isteyen Saray, Selahattin Demirtaş'ın Yüce Divan'da yargılanmasını talep etti. Saray, "Önceki gün haberlere göz attığımda ‘Artık yeter' dedirten cinsten açıklamaları ile Demirtaş'ı izledim. Kendileri, ‘Özerklik, Kürdistan' gibi sözler kullanarak rüyalara bile girmeyecek hayallerden bahsediyordu. Şöyle bir düşündüm de bu vatan için canlarını hiçe sayarak on binlerce şehidimiz var iken biz neden sessiz kalalım” dedi.

"YÜCE DİVAN'DA YARGILANMASINI TALEP ETTİM”

"Demirtaş'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını talep ettim" diyen Saray, "Atalarımız demiş ya ‘Söz uçar yazı kalır' diye. Elbet bir gün bunların da dokunmazlık zırhları da son bulacak. İşte o zaman eli kanlı terör örgütünün maşası konumunda bulunan herkesten bu ülke insanı hesap soracak. Bu anlayışla ben de Demirtaş hakkında Gebze Adliyesi'ne giderek dokunulmazlığının kaldırılmasına ve ‘Kürdistan' çıkışı nedeniyle Anayasa'yı ihlalinden Yüce Divan'da yargılanmasını talep ettim” şeklinde konuştu.

Demirtaş ve HDP heyetine soruşturma açılması sosyal medya paylaşım sitesi Twitter'ın da gündemine oturdu. Bazı kullanıcılar soruşturmayı desteklerken, bazıları tepki gösterdi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler